Mrkva spada u korjenasto povrće koje može narasti od 2 pa sve do 90 cm. Poznata je već više od 1000 godina, a do danas je uzgojeno više od 100 različitih vrsta mrkve. Osim najčešće, narančaste, koja se najviše koristi u Europi, postoje žuta, crvena i crna mrkva. Ljubičasta je najpopularnija u Africi i južnoj Aziji.
Poznato je kako mrkva čuva vid, smanjuje rizik od moždanog udara i raka. Bogata je beta karotenom koji jača imunitet, štiti od infekcija i raka. Sadrži vitamine K, C, E, vitamine B1, B2, B3, B6, folnu kiselinu, fosfor, kalij, mangan i molibden. Bogata je i vrijednim antioksidansima – karotenoidima, hidroksinamičnim kiselinama i antocijaninima.
Mogli bismo o njenim vrijednostima još puno toga napisati, no mrkvu kakvu je mi poznajemo najčešće konzumiramo kroz slana jela i salate te kroz izuzetno zdrave sokove i kašice za djecu. Ali, mrkva je odlična i kao glavni sastojak omiljenog kolača od mrkve, popularnog carrot cake-a. Za njegovu pripremu ne treba vam niti puno sastojaka, a niti previše vremena, a efekt koji ćete postići kod svojih ukućana ili prijatelja je toliko poticajan da će vam priprema ovog deserta, ako već nije, postati uobičajena rutina. Sjetite nas se kada se kuhinjom počne širiti neodoljivi miris ove poslastice! 🙂
Sastojci
Za biskvit:
- 4 jaja
- 20 – 25 dkg smeđeg ili muscovado šećera
- 2 dl ulja
- 30 dkg brašna
- 40 dkg mrkve, krupnije ribane
- 10 dkg lješnjaka ili oraha, krupnije izrezanih
- malo soli
- 1 žličica sode bikarbone
- 1 prašak za pecivo
- 2 žličice cimeta
- sok od 1/2 naranče
Za glazuru:
- 15 dkg maslaca
- 12,5 dkg šećera u prahu
- 15 dkg krem sira ( Philadelfia ili sl.)
- 1 vanilin šećer
- ribana korica (neprskanog) limuna ili naranče
Priprema
Jaja i šećer kratko miješajte mikserom, dodajte ulje i dalje miješajte dok smjesa ne postane pjenasta. Dodajte ostale sastojke i miješajte dok se smjesa potpuno ne poveže.
Ulijte smjesu u kalup, okrugli za tortu ili četvrtasti (obložen papirom za pečenje ili premazan maslacom i posipan brašnom) i pecite u zagrijanoj pećnici 30 – 40 min na 180C (možete pred kraj provjeriti čačkalicom je li kolač gotov).
Za glazuru sve sastojke stavite u manju posudu i miješajte na laganoj vatri dok se ne otopi i poveže u smjesu bez grudica.
Glazurom premažite kolač dok je još topao.
Ako volite bogatiju glazuru, povećajte količinu sastojaka za pola.
Dobar tek!