Napravite sami svoju zdravu čokoladu

Čokolada je desert koji obožavaju svi, bez obzira na godine. Ali, koliko god uživali u njenoj topivosti i neodoljivom okusu koji u nama aktivira sve moguće hormone sreće, činjenica je kako ne pogoduje našoj liniji niti nam njena konzumacija čini dobro. No, srećom postoje i one zdrave verzije čokolade koje sadrže prirodne sastojke, nisu komplicirane za izradu i ono najvažnije – nisu u suprotnosti s nastojanjima da ostanemo zdravi i fit.

Tzv. “kupovna čokolada” sadrži razne nezdrave i poluzdrave sastojke, nikada nismo do kraja sigurni što, ustvari, jedemo i kad se sve zbroji – bolje da je preskočimo.

Činjenica je kako je čokolada među najpopularnijim namirnicama u svijetu i kako mnogobrojni industrijski giganti  iz svih dijelova svijeta svakodnevno na tržište plasiraju ogromne količine svojih čokoladnih proizvoda. Njeno poklanjanje često je izraz ljubavi, zahvalnosti, prijateljstva… A njeno konzumiranje često je način borbe protiv stresa. Pogrešan, doduše, ali u “tim nekim” trenucima, nezamjenjiv.

 

Prava se čokolada sastoji od pravih sirovih zrna kakaa. A sam kakao jedna je od najnevjerojatnijih biljaka na zemlji. Sadrži čak više od 300 odredivih kemijskih tvari s pozitivnim učinkom na zdravlje!

A u onoj koja je nama svakodnevno nadohvat ruke, ti zdravi sastojci i sve prednosti u odnosu na pravu čokoladu, izgube se prženjem, rastapanjem i otapanjem kakaa sa šećerom, mlijekom i kemijskim aditivima. Stoga se čokolada smatra nezdravom hranom s alergijskim reakcijama i jednim od glavnih uzročnika nastajanja akni, dok, za razliku od nje, sirovi kakao ne uzrokuje takve ili slične alergijske reakcije. Pravi sirovi kakao ima okus crne gorke čokolade, jer i jest 100% čokolada.

 

Zdrava čokolada

Za ovaj recept potrebno je odvojiti samo 10ak minuta, a kao rezultat nastaje savršena čokolada koja će oduševiti svakoga. Puno je zasitnija nego “kupovna”, a što se tiče sastojaka vrlo su jednostavni, zdravi i ukusni, a po svojoj ih volji možete i obogatiti….

Sastojci:

 

  • 200 gr sirovog kakao maslaca
  • 4 žlice sirovog kakaa u prahu
  • 6 žlica kokos šećera (prethodno miksanog u prah u mlincu za kavu ili vitamix suhoj posudi)

Postupak:

Otopite kakao maslac u vodenoj kupelji ili u dehidratoru. U blenderu miksajte kokos šećer do fine smjese praha. Otopljeni kakao maslac stavite u blender i dodajte kokos šećer miksani u prah i kakao u prahu i miksajte na najvećoj brzini. Dobivenom čokoladom napunite silikonske kalupe za praline i stavite na kratko u zamrzivač ili hladnjak da se stisne.
Po želji u čokoladu možete dodati sjeckane orašaste plodove, goji bobice, maca prah, sušeno voće ili kokos.

Recept: Mihaela Brijak Devescovi

Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.

WordPress Ads