Najljepše ljubavne priče: Liz Taylor & Richard Burton

“Bila je neupitno divna. Bila je veličanstvena. Bila je tamna, raskošna. Bila je, ukratko, previše svega!”, opisao je trenutak kada je prvi put, 1953. godine, ugledao 21-godišnju djevojku ljubičastih očiju i kako je taj susret zapamtio jedan od najpoznatijih glumaca prošlog stoljeća. On je Richard Burton. Ona je Elizabeth Taylor.

Njihovu je ljubav prikladnije zvati ljubavnim romanom, nego ljubavnom pričom. O njoj su ispisane stranice i stranice knjiga i časopisa, zbog njih su nastali prvi tabloidi na svijetu i bili su par koji je obilježio prošlo stoljeće. Glumci koje su obožavali diljem svijeta, podjednako uspješni i karizmatični, jakih karaktera i uzavrele strasti, potpuno opčinjeni jedno drugim, bili su neiscrpna tema i povod za silno divljenje i zanimanje svjetske javnosti. Tolika količina strasti koja ih je i povezivala i razdvajala, nije mogla proći bez svjedoka, koji su zajedno s njima slavili njihovu ljubav, ali i svjedočili burnim scenama, ne samo na pozornici. Kada su se upoznali njoj je bilo 21, a njemu 28 godina. O njima su napisane mnoge knjige, a i sami su proživjeli pravo ljubavno remek-djelo koje je trajalo 13 godina i bilo okrunjeno s dva braka.

“Uživao sam u svom društvenom trijumfu, kada je djevojka koja je sjedila s druge strane bazena spustila knjigu, skinula naočale za sunce i pogledala me. Bila je toliko neobično lijepa da sam se gotovo glasno nasmijao…” opisuje dalje Burton svoj prvi susret s Liz u svojim bilješkama, kasnije objavljenima u knjizi  “Furiozna ljubav – Elizabeth Taylor, Richard Burton i brak stoljeća”, autora Sama Kashnera i Nancy Schoenberger.

Nakon ovog fatalnog susreta, nisu se vidjeli punih devet godina. Putevi su im se opet spojili na, prethodno nekoliko puta odloženom, snimanju filma Cleopatra u Rimu. I bi ljubav! Strastvena, romantična, luda, fatalna… Obilježena svađama, dramom, rastancima, mirenjem i ponovnim sastancima, ljubavnim pismima i nekima od najljepših dragulja na svijetu kojima je tijekom cijele te strastvene ljubavi Burton obasipao Liz. A ona je u njima uživala, ponosno ih noseći i pokazujući cijelom svijetu koliko (u karatima) svijetli njihova ljubav. I svijet je pratio, uzdisao od ljepote, jer bili su prekrasno gordi u svojoj ljepoti, strepio nad njima i njihovom ljubavi, navijao za njih, čak i u trenucima kada su i oni sami radili protiv sebe. Taj se dio odnosi na alkohol, svađe, ljubomoru, teške naravi… Ali, nećemo o tome, ovo je priča o ljubavi.

Liz je uspjela obuzdati njegovu narav i reputaciju neodoljivog zavodnika, smirivala je njegovu sklonost dobrim pićima. Flert i čaša bili su mu urođeni. Sve dok nije upoznao nju. Okrenula je njegov život naglavačke, opčinila ga… Kaže se da kada se neki odnos poremeti, treba osobu pustiti da ode. Ako se vrati, zauvijek je tvoja, a ako se ne vrati, nikada nije ni bila tvoja. Njih su dvoje odlazili i uvijek se jedno drugome vraćali. To je ono po čemu ih svijet pamti i po čemu je njihova ljubav obilježila 20. stoljeće.

Na snimanje Cleopatre, Liz je u Rim, u raskošnu vilu Pappa koja joj je stavljena na raspolaganje, stigla s ogromnom svitom, nebrojenim kovčezima, kućnim ljubimcima, troje djece…i u zagrljaju Eddia Fishera. Fisher je slučajno bio i najbolji prijatelj i svjedok na njenom vjenčanju s tada već pokojnim, trećim suprugom, Mikeom Toddom. I suprug njene prijateljice, Debbie Reynolds. A u Rimu ju je očekivao u to vrijeme nezamisliv honorar od milijun dolara i čovjek od milijun dolara, Richard Burton.

Burton je bio čovjek koji je Liz mogao reći ne, i to je ono što je zauvijek zapečatilo njihovu sudbinu. Dotada naviknutoj na udvornost, obožavanje, povlađivanje, Liz je konačno naišla na nekoga tko joj se mogao suprotstaviti na način koji nije umanjivao njegovu opčinjenost njome. Nekoga dovoljno muževnog, samouvjerenog, na trenutke vulgarnog…nekoga al pari.

“Volim te. Ako ti itko naudi, samo mi reci da me trebaš ili napiši čarobnu riječ “Elizabeth” i ja ću biti brži od zvuka. Ti moraš znati koliko te volim.”

Autori knjige “Furiozna ljubav” uspjeli su nagovoriti Liz, prije njezine smrti, da im dopusti objaviti neka od 40ak pisama koje joj je Burton napisao, a za koja se prije nije znalo. Neka su objavljena u knjizi, a neka je Liz autorima knjige dala samo na uvid kako bi ih pročitali i eventualno zapisali njihov pojedini dio. U knjizi su korišteni i neki od Burtonovih zapisa koje je namjeravao objaviti u svojoj autobiografiji, koju, na žalost, zbog prerane smrti, nije stigao napisati.

Posebno mjesto u ljubavi Elizabeth Taylor i Richarda Burtona ima posljednje pismo koje joj je napisao, neposredno prije svoje smrti. Liz ga je nakon Burtonove smrti čuvala kao najveću dragocjenost svog života. Sve što je dotada dobila, a njezini se pokloni smatraju veličanstvenima jer su među njima 33.19-karatni Krupp i 69.42-karatni Cartierov dijamant, poznat kao Taylor-Burton dijamant, te niz slika Moneta, Picassa, Van Gogha, Pissara, Renoira i ostalih velikih autora, nije joj predstavljalo ništa u odnosu na to pismo u kojoj joj je Burton ponovno opisao koliko je voli. Punih 27 godina Liz je to pismo čuvala pokraj svoga kreveta i na kraju je zatražila da pismo bude pokopano s njom kada umre. Nikada se nije saznalo što je u njemu pisalo, samo se zna kako je Liz u trenutku kada je dobila pismo briznula u plač, jer je Richard tada već bio na samrti. Navodno je napisao kako je njegov dom tamo gdje je ona, no to nikada neće biti potvrđeno.

U tih 40ak pisama koje joj je Burton napisao, Liz je dobila potvrdu njegove velike ljubavi prema njoj, a ovo zadnje napisano samo je potvrdilo kome je do zadnje minute života pripadalo njegovo srce.

“Volim te. Ako ti itko naudi, samo mi reci da me trebaš ili napiši čarobnu riječ “Elizabeth” i ja ću biti brži od zvuka. Ti moraš znati koliko te volim. Znaš i da sam bio jako loš prema tebi. Osnovna činjenica je ta da se mi nepopravljivo, grozno i nepromjenjivo nismo mogli razumjeti. Udaljena si mi, i ne čujem te. Volim te i uvijek ću te voljeti. Vrati mi se što prije”, napisao je Burton u jednom od svojih pisama Liz.

Elizabeth Rosemond Taylor (London, 27. veljače 1932 – Los Angeles, 23. ožujka 2011.)

Richard (Richard Walter Jenkins Jr.) Burton (10. studenog 1925. – 5. kolovoza 1984.)

Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.

WordPress Ads