Janez Bratovž – virtuoz među chefovima

Kreativan, inovativan, moderan. Njegovi tanjuri uvijek iznova iznenađuju kompleksnošću okusa, boja i mirisa. Maštovito i spretno spaja lokalne namirnice, autohtone okuse i moderne forme. Sve to i još malo više – Janez Bratovž. Propagator je visoke slovenske kuhinje i miljenik hrvatske gastro publike koja ga rado posjećuje u njegovom restoranu u središtu Ljubljane. Ovaj je obiteljski restoran, poznat kao  Restavracija JB, obasula lovorikama i prestižna restoranska lista TheWorld’s 50 Best Restaurants te ga je 2010. godine uvrstila među najbolje u svijetu, što ga je motiviralo da budu još bolji i autentičniji. Restoranski vodiči, kritičari i gosti JB-u redovito daju visoke ocjene pa ga je tako The Daily Meal svojevremeno uvrstio među 10 najboljih restorana u Europi. Janez je iskustvo i znanje skupljao u restoranima s 3*** Michelinove zvjezdice poput Le Louis XV. u Monacu chefa Alaina Ducassea te radeći s braćom Cerea u restoranu Da Vittorio u Bergamu, također s 3***. Njegov kulinarski identitet prepoznatljiv je po tehnički besprijekorno pripremljenim jelima, po vrlo sofisticiranim i čistim linijama okusa uvijek naglašavajući izvornu kvalitetu i lokalitet namirnice. Njegova se kuhinja temelji na bogatstvu slovenske gastronomske tradicije, a prezentacija je skladna i moderna.

 Ljubav prema kuhanju

“U školi su nas učili da si dobar kuhar onda kad znaš 500 recepata napamet”, rekao je jednom prilikom za Fine Dining Lovers, “ali to nije istina. Ne mora se znati nijedan recept. Kuhar mora raditi na svojim jelima. Ako nešto kopirate, nećete to raditi sa srcem. To je tuđi proizvod”. Ljubav prema kuhanju smatra najvažnijim elementom profesije jer gosti to osjećaju u hrani. Ako stalno radite i razmišljate o hrani, ideja će doći.  Druga najvažnija stvar, tvrdi Bratovž, je apsolutno svladavanje temeljnih profesionalnih znanja. “Donesite mi kravu i za sat vremena ću je rastrančirati kako treba. Ako to ne naučite, ako ne znate osnove, nećete uspjeti. Znam kakvo je meso već po osjećaju koji imam kad ga režem. Ako na početku ne svladate osnove, razvit ćete drugačiji način razmišljanja u kuhanju. To može imati svoje prednosti, ali najbolje je znati osnove.”

Goveđi file s kremom od senfa i kavijarom

Vrlo je jasan kad je jednostavnost jela u pitanju. “U zadnje vrijeme sve radim što je moguće jednostavnije. Iz filozofskih razloga. Sastojci su najvažniji. Dva ili tri sjajna sastojka na tanjuru, i dosta!”

Svako svoje jelo smatra autentičnim. „Pronađete li negdje jelo slično mom, znači da me netko kopirao. Kopiranje mogu shvatiti kao kompliment, nije moje da se ljutim. Ali neka svoja jela razvijao sam tri ili pet godina, raviol primjerice. Moj najdulji tasting menu ima jedanaest slijedova i kada svoje goste pitam koje im je jelo najdraže, u 95 posto slučajeva spomenut će taj raviol. Isprva sam radio jedan veliki raviol, ali sam zaključio da je imao premalo tijesta. Onda sam počeo posluživati tri manja kao porciju. Igrao sam se s time 5 godina. Raviol radim s domaćim sirom i pistacijama, telećim temeljcem i umakom od vrhnja. Umak sporo kuham dva sata da razvije okus lješnjaka. Onda narežem foie gras i krušku i miješam sa smeđim šećerom dok ne potamne. To postane umak od kruške. Završni potez je mlijeko u prahu sotirano na maslacu. Puno je to sastojaka, ali u zalogaju se sve savršeno spaja. Moja hrana nije niz točkica na tanjuru. Sve se komponente jedu zajedno.“

Raviol sa pistacijom, skutom i foie gras

 

Moja hrana nije niz točkica na tanjuru. Sve se komponente jedu zajedno.

 

Svaki je detalj na svome mjestu, svi okusi su u balansu – kiselina, slatkoća, gorčina, slanost, osjeća se svaka namirnica, ona osnovna je najvažnija, a sve ostalo je nadopunjuje i savršeno se uklapa u fini izbalansirani zalogaj.

Losos sa sojom, medom i balzamičnim octom na kremi od oštriga

 

“Ako kasno dođem kući i gladan sam, pojest ću kruh, salamu, malo svinjske masti, jogurt, kisele paprike. Sve to radim sam. Naravno, svaka komponenta mora biti savršena. Te stvari ne kupujem. Želim da sve što kuham i jedem bude domaće, u restoranu i kod kuće. Uvijek kažem, naš kruh možda i nije najbolji na svijetu, ali je naš, nije kupljen u obližnjoj pekari li u dućanu. Moj meni je kratak, ima samo četiri glavna jela. Svaki ključni sastojak proizvodi specijalist. Ne možete imati sto stvari, a da sve budu vrhunske i svježe.” Tako se nedavno rodila ideja da u samom centru Ljubljane otvori još jedan restoran gdje će posluživati samo jednostavna, domaća jela – maneštre, jote, grah, tripice i slično. Riječ je o restoranu 1987. koji je otvoren prije mjesec dana. Naziv je simboličan i jako važan za chefa Janeza – te se godine rodila njegova kćer Nina, i te se godine oženio, pa je s razlogom i izabrao ovu godinu kao naziv svog novog restorana. Riječ je o restoranu dnevnog tipa koji radi samo ručkove.

 Znaš, pišem knjigu!

Novi projekt na kojemu JB marljivo radi jest knjiga njegovih recepata s popisima dobavljača s kojima već dugi niz godina uspješno surađuje. Knjigu piše u suradnji s američkim povjesničarom umjetnosti i književnikom, Noahom Charnyjem, koji je nominiran za prestižnu nagradu Pulitzer. Njegova prva knjiga „Zemlja – morje, okusi iz Slovenije“ proglašena je najboljom knjigom 2008. godine u kategoriji monografije, pariški The Best Cook Book dodjelio joj je titulu najbolje knjige u regiji, a na Njujorškom festivalu dodijeljena joj je brončana medalja. Ni od ove koja je u pripremi ne očekujemo ništa manje.

 

Andrea Pavlović

glavna urednica

WordPress Ads