Hashimoto i trudnoća: 6 stvari koje MORATE znati

Puno je upita vezano uz trudnoću i Hashimoto. Dana Trentini, autorica bloga Hypothyroid mama, podijelila je svoje stručno iskustvo na ovu temu.

Hashimoto i  trudnoća: 6 stvari koje morate znati

Moje ime je Dana Trentini. Imam hipotireozu i osnivač sam bloga o bolestima štitnjače, pod nazivom Hypothyroid mama.

Tko bi se nadao da će ta mala štitna žlijezda u obliku leptira, smještena pri dnu moga vrata, imati moć preuzeti život mog nerođenog djeteta?

Liječnička škola Ivy League i vrhunski liječnici u New Yorku nisu znali dovoljno o opasnostima hipotireoze u trudnoći. Pod njihovom skrbi, moj TSH skočio je daleko iznad preporučene referentne vrijednosti za trudnoću, dovoljne da ugrozi život mog ploda i izazove pobačaj. I kako bih se onda, bez sumnje, mogla pouzdati u svoje liječnike i kako ne bih uzela brigu o svom zdravlje u svoje ruke?

1. Obavite testiranje štitnjače prije nego što pokušate zatrudnjeti

Cilj je dobiti zdraviji štitnjaču što je više moguće prije nego što pokušate zatrudnjeti. TSH je često jedini test za dijagnozu i liječenje stanja štitnjače, ali ovaj test ne daje potpunu sliku zdravlja štitnjače. Inzistirajte na cijeloj pretrazi hormona štitnjače koja uključuje minimalni slobodni T4, slobodni T3, reverzni T3, antitijela štitnjače i antitijela s tiroglobulinom.

Dr. Jozo Jelčić: Hipotireoza i trudnoća

Dr. Gordan Crvenković: Hipotireoza i reproduktivno zdravlje

Mnoge od nas s Hashimoto dijagnozom imat će negativan  nalaz antitijela štitnjače jer im je ukupni imunološki zdravstveni sustav tako slab da ne proizvode dovoljno protutijela. Moji nalazi antitijela nekoliko su puta bili negativni, pa sam inzistirala na ultrazvuku štitnjače. S obzirom da je Hashimoto jedan od vodećih uzroka hipotireoza širom svijeta, neću se zaustaviti sve dok i sebe i sve koje prate moj blog u potpunosti ne upoznam sa svim važnim činjenicama o tome.

Prema Smjernicama Američke udruge štitnjače za dijagnosticiranje i liječenje bolesti štitnjače tijekom trudnoće i prije trudnoće preporuka je:

PREPORUKA: Tretirane pacijentice s hipotireozom koje uzimaju nadomjesnu terapiju hormona štitnjače i koje planiraju trudnoću trebaju prilagoditi svoju dozu hormona  kako bi optimizirale vrijednosti TSH na  <2.5 mIU / L.

2. Prepoznajte i liječite osnovne uzroke

Postoji nekoliko mogućih temeljnih uzroka Hashimota koji treba testirati i liječiti. Oni uključuju: nedostatak hranjivih tvari, disfunkciju nadbubrežne žlijezde, abnormalne razine spolnih hormona, nisku razinu željeza, nepodnošenje i osjetljivost na hranu, posebno na gluten, toksičnost teških metala, bakterije i virusne infekcije, Candidu, neravnoteža šećera u krvi i propusnost crijeva.  Zahvaljujući novoj knjizi dr. Izabelle Wentza “Hashimotov tiroiditis: Lifestyle intervencije za pronalaženje i liječenje korijenskog uzroka”, pacijenti s Hashimoto sindromom  imaju kvalitetne informacije koje su im potrebne da preuzmu kontrolu nad svojim zdravljem.

3. Razgovarajte sa svojim liječnikom o pretragama imunološkog sustava

Ukoliko uzimate optimalnu terapiju za štitnjaču, identificirate i liječite glavne uzroke poremećaja, pratite plodne dane i pritom se još uvijek trudite zatrudnjeti ili prekinuti uzastopne spontane pobačaje, obavezno razgovarajte s liječnikom o testiranju svog imunološkog sustava

Osobe s netretiranom autoimunom bolešću kao što je  Hashimoto, podložnije su razvoju ostalih autoimunih poremećaja. Nakon što je imunološki sustav pogriješio i počeo napadati jedan dio tijela, moguće je da će početi napadati druge dijelove tijela, uključujući i reproduktivno tkivo, pa čak i sam embrij.

Postoje 3 glavna testa o kojima bi trebale razgovarati s liječnikom:

  • Antifosfolipidna antitijela
  • Prirodne vrste ubojica
  • Antinuklearna antitijela

4. Potvrdite svoju trudnoću što je prije moguće

Nemojte čekati predugo za testiranje trudnoće i NE ČEKAJTE svoj prvi pre-natalni posjet  ginekologu da biste testirali štitnjaču. U prvih 12 tjedana trudnoće fetus se potpuno oslanja na majku kako bi osigurao hormone štitnjače za svoj rast i razvoj. Zato je cilj da potvrdite svoju trudnoću što je ranije moguće.

Većina ginekologa ne zakazuje prvi prenatalni posjet do 8. tjedana trudnoće. Nemojte čekati toliko dugo da testirate štitnjaču. Odmah se, čim potvrdite trudnoću, obratite svom liječniku i zatražite uputnicu za testiranje hormona štitnjače.

Prema američkoj udruzi štitnjače:

PREPORUKA: Postoji velika međusobna varijabilnost u pogledu povećane količine hormona štitnjače potrebne za održavanje normalnog TSH tijekom trudnoće. Kod nekih je žena potrebno povećanje doze nadomjesnih hormona od 10% do 20%, dok druge mogu zahtijevati povećanje čak i od 80% uobičajene doze.

5. Redovito kontrolirajte štitnjaču tijekom trudnoće

Inzistirajte na redovitim kontrolama razine hormona štitnjače. Nemojte samo prihvatiti činjenicu koju će vam reći vaš liječnik da je “vaša štitnjača sada u redu”. Zatražite kopiju rezultata laboratorija i zadržite je kod sebe. Tako ćete uvijek i sami moći pratiti stanje hormona štitnjače.

Prema američkoj udruzi štitnjače:

PREPORUKA: Preporučuju se referentni rasponi specifični za TIM za TSH: prvo tromjesečje 0,1-2,5 mIU / L; drugo tromjesečje 0,2-3,0 mIU / L; treće tromjesečje 0,3-3,0 mIU / L.

PREPORUKA:  Kod trudnica s tretirajućim hipotireozom, TSH u majčinom serumu treba pratiti približno svaka 4 tjedna tijekom prve polovice trudnoće, jer su često potrebne dodatne doze.

PREPORUKA: Kod trudnica s tretirajućim hipotireozom, majčin TSH treba provjeriti barem jednom između 26 i 32 tjedna trudnoće.

6. Slušajte svoje tijelo

Naše tijelo šapuće upozorenja kada nešto nije u redu. Poslušajte ga. Mi smo više od laboratorijskih brojeva. A najbolji liječnici za bolesti štitnjače su oni koji slušaju i nas i naše simptome.

Hashimoto može varirati s vrijednostima TSH i prema gore i prema dolje. Upoznajte se na vrijeme sa simptomima hipotireoze i paziti na sve signale koje vam tijelo šalje. Poznajete svoje tijelo bolje nego itko drugi. Slušajte svoje instinkte!

Nisam slušala svoje tijelo i platila sam veliku cijenu. Živjet ću s tim žaljenjem ostatak svog života. / Dana Trentini

 

Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.

WordPress Ads