U svom najosnovnijem obliku zob je zaista bez glutena. Govorimo o zobi koju nisu dotaknule ostale glutenske žitarice ili hrana. Dakle, o onoj koja niti na koji način nije došla u doticaj s glutenom. No, proizvodnja hrane, kao što znamo, nije tako jednostavna. Kontaminacija se događa, a zob je posebno osjetljiva jer se često obrađuju u objektima koji rade i s pšenicom, ječmom i ostalim namirnicama s glutenom. Svi smo vidjeli natpise na ambalaži: “Može sadržavati kikiriki, orašaste plodove, pšenicu, soju, mlijeko…”
Zob je bez glutena u svom prirodnom obliku, stoga se ne preporučuje kupnja prvog paketića zobenih pahuljica ili zobi koji ugledate u trgovini. Potražite zob u trgovinama zdravom hranom jer, među ostalim kriterijima, svaka hrana koja nosi oznaku ” bez glutena” mora sadržavati manje od 20 dijelova na milijun glutena.” To je najniže što se može pouzdano otkriti u hrani pomoću znanstveno potkrijepljenih metoda.
Ovi zobeni kolačići za koje donosimo recept, zdrava su varijanta deserta i sigurni smo da će vam se svidjeti.
![](https://xn--titnjaa-o6a36e.hr/wp-content/uploads/2021/11/CAAE297D-995E-4D71-9BAE-EC2BF5DD6266-scaled.jpeg)
Zobeni kolačići bez glutena i šećera
Sastojci:
![](https://xn--titnjaa-o6a36e.hr/wp-content/uploads/2021/11/EA5F07EA-7F49-412F-AE7F-5E211C033C17-scaled.jpeg)
Priprema:
Sameljite zobene pahuljice i pomiješajte ih s brašnom, praškom za pecivo, soli, sodom i cimetom.
U multipraktiku usitnite borovnice, grožđice (možete ostaviti par nemljevenih), med i čokoladu.
Spojite te sastojke sa suhim sastojcima i dodajte lanene sjemenke iz hladnjaka.
Umiješajte smjesu da se ne vide suhi sastojci, oblikujte kolačiće i posložite ih na papir za pečenje.
Pecite 15 min na 180 C.
*