Koje su normalne razine hormona štitnjače?

Hormone štitnjače proizvodi štitnjača, endokrina žlijezda u obliku leptira koja se normalno nalazi u donjem prednjem dijelu vrata. Hormoni štitnjače oslobađaju se u krv putem koje se prenose do svih tkiva u tijelu. Pomažu tijelu da koristi energiju, ostane toplo i održava mozak, srce, mišiće i druge organe kako bi radili kako treba. Hormoni štitnjače postoje u dva glavna oblika: tiroksin (T4) i trijodtironin (T3). T4 je primarni oblik hormona štitnjače koji cirkulira u krvi (oko 95%). Kako bi pokazao svoje učinke, T4 se pretvara u T3 uklanjanjem atoma joda. To se događa uglavnom u jetri i određenim tkivima unutar kojih T3 djeluje, npr. mozak. T3 normalno čini oko 5% hormona štitnjače koji cirkuliraju u krvi. Većina hormona štitnjače u krvi vezana je za proteine, dok je samo mali dio “slobodan” za ulazak u tkiva i svoj biološki učinak. Nalazi štitnjače mogu izmjeriti ukupne (vezane na proteine i slobodne) ili razine slobodnih hormona.

Proizvodnju hormona štitnjače od strane štitnjače kontrolira hipofiza, još jedna endokrina žlijezda u mozgu. Hipofiza otpušta hormon koji stimulira štitnjaču (skraćeno TSH) u krv kako bi stimulirala štitnjaču da proizvodi više hormona štitnjače. Količina TSH koju hipofiza šalje u krvotok ovisi o količini hormona štitnjače u tijelu. Poput termostata, ako hipofiza osjeti nizak nivo hormona štitnjače u krvi, tada proizvodi više TSH kako bi poručila štitnjači da proizvodi više. Kada T4 u krvotoku pređe određenu razinu, proizvodnja TSH u hipofizi se prekida. Na taj način hipofiza osjeća i kontrolira proizvodnju hormona štitnjače u samoj štitnjači. Endokrinolozi koriste kombinaciju hormona štitnjače i TSH testiranja kako bi kontrolirali razine hormona štitnjače u tijelu.

Hormoni štitnjače obično se provjeravaju svakih 4-6 tjedana u početku, a zatim svakih 6 do 12 mjeseci kada razina hormona postane stabilna.


Što je TSH nalaz?

Nalazi štitnjače

Krvni testovi za mjerenje hormona štitnjače dostupni su i široko se primjenjuju. No, nisu svi krvni testovi štitnjače korisni u svim situacijama.

TSH test

Najbolji način za početno ispitivanje funkcije štitnjače je mjerenje razine TSH (tireostimulirajućeg hormona) u uzorku krvi. Promjene u TSH mogu poslužiti kao “sustav ranog upozorenja”. Često se javljaju prije nego stvarna razina hormona štitnjače u tijelu postane previsoka ili preniska.

Visoka razina TSH ukazuje na to da štitnjača ne proizvodi dovoljno hormona štitnjače (primarni hipotireoza). S druge strane, niska razina TSH obično ukazuje na to da štitnjača proizvodi previše hormona štitnjače (hipertireoza). Povremeno, nizak TSH može biti posljedica abnormalnosti u hipofizi, što je sprječava da proizvodi dovoljno TSH za stimulaciju štitnjače (središnja hipotireoza). Kod većine zdravih osoba normalna vrijednost TSH znači da štitnjača radi ispravno.


Što je T4 nalaz?

T4 nalaz

Ukupni T4 test mjeri vezani i slobodni hormon tiroksina (T4) u krvi. Slobodni T4 mjeri ono što nije vezano i što može slobodno ući i utjecati na tjelesna tkiva.

Što znači ako je razina T4 abnormalna?

Važno je znati da na ukupne razine T4 utječu lijekovi i zdravstvena stanja koja mijenjaju proteine koji vežu hormone štitnjače. Estrogen, oralne kontracepcijske pilule, trudnoća, bolest jetre i infekcija virusom hepatitisa C česti su uzroci povećanja proteina koji vežu hormone štitnjače i rezultirat će visokim ukupnim T4. Testosteron ili androgeni i anabolički steroidi česti su uzroci smanjenja proteina koji vežu hormone štitnjače i rezultirat će niskim ukupnim T4.

U nekim okolnostima, poput trudnoće, osoba može imati normalnu funkciju štitnjače, ali razine ukupnog T4 izvan normalnog referentnog raspona. Testovi za mjerenje slobodnog T4 – bilo slobodnog T4 (fT4) ili slobodnog T4 indeksa (fTI) – mogu točnije odražavati kako štitnjača funkcionira u tim okolnostima. Endokrinolog može odrediti kada je bolest štitnjače prisutna u kontekstu abnormalnih proteina koji vežu štitnjaču.


Što je T3 nalaz?

T3 nalazi

T3 testovi mjere razinu trijodtironina (T3) u krvi. Ukupni T3 test mjeri vezane i slobodne frakcije trijodtironina. Hipertireoidni bolesnici obično imaju povišenu razinu ukupnog T3. T3 testovi mogu se koristiti za potporu dijagnoze hipertireoze i mogu odrediti ozbiljnost hipertireoze. Kod nekih bolesti štitnjače, udjeli T3 i T4 u krvi se mijenjaju i mogu pružiti dijagnostičke informacije. Obrazac povećanja T3 u odnosu na T4 karakterističan je za Gravesovu bolest. S druge strane, lijekovi poput steroida i amiodarona, te teške bolesti mogu smanjiti količinu hormona štitnjače koji tijelo pretvara iz T4 u T3 (aktivni oblik) što rezultira nižim udjelom T3.

Razine T3 padaju tijekom hipotireoze i stoga se ne koriste rutinski za procjenu pacijenata s nedovoljno aktivnom ili kirurški odstranjenom štitnjačom.


Koje su normalne razine hormona štitnjače?

Testovi koji se često koriste za procjenu statusa hormona štitnjače uključuju TSH i fT4 testove. Normalna vrijednost za laboratorijski test utvrđuje se mjerenjem hormona u velikoj populaciji zdravih osoba i pronalaženjem normalnog referentnog raspona. Normalni rasponi za testove štitnjače mogu se neznatno razlikovati među različitim laboratorijima, a tipični rasponi za uobičajene pretrage su u nastavku.

Normalne vrijednosti TSH su 0,5 do 5,0 mIU/L. Trudnoća, anamneza raka štitnjače, povijest bolesti hipofize i starija dob neke su situacije kada se TSH optimalno održava u različitim rasponima prema vođenju endokrinologa.

Normalne vrijednosti fT4 su 0,7 do 1,9 ng/dL. Pojedinci koji uzimaju lijekove koji mijenjaju metabolizam hormona štitnjače i oni s anamnezom raka štitnjače ili bolesti hipofize mogu se optimalno liječiti različitim normalnim rasponom fT4.

Razine ukupnog T4 i ukupnog T3 mjere vezani i slobodni hormon štitnjače u krvi. Na te razine utječu mnogi čimbenici koji utječu na razinu proteina u tijelu, uključujući lijekove, spolne hormone i bolesti jetre.
Normalna razina ukupnog T4 kod odraslih osoba kreće se od 5,0 do 12,0 μg/dL.
Normalna razina ukupnog T3 kod odraslih osoba kreće se od 80-220 ng/dL.

TSH ne možete gledati samostalno jer posebno pod terapijom oscilira tijekom dana.

FT4 treba biti malo iznad sredine referentnih vrijednosti.

FT3 treba biti u gornjoj trećini referentnih vrijednosti.

Kod Gravesa su tipična povišena trab antitijela, a mogu biti povišena i ostala antitijela štitne žlijezde.

Kod Hashimota su povišena antitijela TPO i /ili anti Tg (ne moraju oba biti povišena).

CRP se kontrolira zajedno s feritinom (zaliha željeza), jer povišeni CRP zbog upalnog procesa pokazuje lažno dobar (u granicama referentnih vrijednosti) ili lažno povišen feritin.

Vitamini i feritin trebaju uvijek biti u gornjoj trećini referentnih vrijednosti, a CRP uredan.

Što znači kada su vrijednosti nalaza izvan referentnih okvira?

Rezultati laboratorijskih nalaza Dijagnoza
Visok TSH, niska razina hormona štitnjače Primarna hipotireoza
Visok TSH, normalna razina hormona štitnjače Subklinička hipotireoza
Nizak TSH, visoka razina hormona štitnjače Primarna hipertireoza
Nizak TSH, normalna razina hormona štitnjače Rana ili blaga hipertireoza
Nizak TSH, visoka razina hormona štitnjače
Visok TSH, niska razina hormona štitnjače
Tireoiditis (upala štitnjače)
Nizak TSH, niska razina hormona štitnjače Bolest hipofize


Nalazi homona štitnjače povezani s bolestima štitnjače

Primarna hipotireoza

Visok TSH i niska razina hormona štitnjače (npr. nizak fT4) mogu ukazivati na primarnu hipotireozu. Primarna hipotireoza nastaje kada štitnjača proizvodi premalo hormona štitnjače. Simptomi hipotireoze mogu uključivati osjećaj hladnoće, zatvor, debljanje, usporeno razmišljanje i smanjenu energiju.

Uzroci primarne hipotireoze uključuju:

 • Autoimuna bolest štitnjače, uključujući Hashimotov tireoiditis
 • Disfunkcija štitnjače zbog lijekova (npr. amiodaron, inhibitori tirozin kinaze ili imunoterapija raka)
 • Uklanjanje cijele ili dijela štitnjače
 • Ozljede štitnjače zračenjem (npr. vanjsko zračenje, tretman ablacije radioaktivnim jodom)
 • Prekomjerno liječenje lijekovima za štitnjaču (npr. metimazol, propiltiouracil)

Rana ili blaga hipotireoza može se manifestirati kao stalno povišen TSH i normalna razina hormona fT4. Ovaj obrazac naziva se subklinička hipotireoza i liječnik će vam preporučiti liječenje. S vremenom, neliječena subklinička hipotireoza može doprinijeti srčanim bolestima.

Važno je zapamtiti da su normalne razine TSH kod starijih osoba (u dobi od 70 i više godina) veće od normalnih raspona za mlađe osobe.

Primarna hipertireoza

Nizak TSH i visoka razina hormona štitnjače (npr. visoki fT4) mogu ukazivati na primarnu hipertireozu. Primarna hipertireoza nastaje kada štitnjača proizvodi ili otpušta previše hormona štitnjače. Simptomi hipertireoze mogu uključivati drhtanje, lupanje srca, nemir, osjećaj topline, česta pražnjenje crijeva, poremećen san i nenamjeran gubitak težine.

Uzroci primarne hipertireoze uključuju:

 • Gušavost
 • Toksičan ili autonomno funkcionirajući čvor štitnjače
 • Multinodularna gušavost
 • Upala štitnjače (tireoiditis) u ranoj fazi bolesti
 • Disfunkcija štitnjače zbog lijekova (npr. amiodaron ili imunoterapija raka)
 • Višak terapije hormonima štitnjače

Rana ili blagi hipertireoza može se manifestirati kao trajno nizak TSH i normalna razina hormona fT4. Ovaj obrazac naziva se subklinička hipertireoza i liječnik će vam preporučiti liječenje. S vremenom, neliječena subklinička hipertireoza može pogoršati osteoporozu i doprinijeti abnormalnim srčanim ritmovima.

Tireoiditis

Upala štitnjače, također nazvana tireoiditis, uzrokuje ozljedu štitnjače i oslobađanje hormona štitnjače. Osobe s tireoiditisom obično imaju kratko razdoblje hipertireoze (nizak TSH i visok fT4 ili ukupni T4) nakon čega slijedi razvoj hipotireoze (visok TSH i nizak fT4 ili ukupni T4) ili oporavka.

Neki oblici tireoiditisa su prolazni, poput postporođajnog tiroiditisa ili tireoiditisa nakon infekcije i često se sami povlače bez potrebe za lijekovima.

Drugi oblici tireoiditisa, poput tireoiditisa koji je rezultat imunoterapije raka, interferona alfa ili inhibitora tirozin kinaze, obično rezultiraju trajnom hipotireozom i zahtijevaju dugotrajno liječenje nadomjesnom hormonom štitnjače.

Vaš endokrinolog će pratiti nalaze homona štitnjače tijekom tiroiditisa i odrediti ć trebate li kratkoročne ili dugotrajne lijekove kako biste uravnotežili funkciju štitnjače i kontrolirali sve simptome.

Centralna hipotireoza

Nizak TSH i nizak fT4 mogu ukazivati na bolest hipofize. Otkrivanje središnje hipotireoze trebalo bi potaknuti liječnika da provjeri ima li problema i u drugim hormonima hipofize, što je temeljni uzrok. A možda će vam trebati i dodatne kontrole hipofize.

Središnja hipotireoza liječi se nadomjesnom terapijom hormonima štitnjače. Važno je znati da se adekvatnost nadomjestaka štitnjače kod središnje hipertireoze procjenjuje testovima fT4 i total T4, a ne TSH kao u primarnoj hipertireozi. A nedostatak hormona stresa kortizola treba procijeniti prije početka liječenja štitnjače kako bi se spriječila nadbubrežna kriza.

Uzroci središnje hipotireoze uključuju bolest hipofize, kao što je hipofizna masa ili tumor, povijest operacije hipofize ili zračenja, upala hipofize (nazvana hipofizitis). Ona može biti posljedica autoimune bolesti ili imunoterapije raka i infiltrativne bolesti.

Rijetki uzroci abnormalnog rada štitnjače

 • Otpornost na hormone štitnjače
 • Hipertireoza izazvana jodom
 • Tumor koji luči TSH (TSH-oma)
 • Tumori zametnih stanica
 • Trofoblastna bolest
 • Infiltrativne bolesti, kao što su sistemska skleroderma, hemokromatoza ili amiloidoza


Kada abnormalni testovi funkcije štitnjače nisu posljedica bolesti štitnjače

Iako su krvne pretrage za kontrolu hormona štitnjače i tireostimulirajućeg hormona (TSH) široko dostupne, važno je zapamtiti da svi testovi nisu korisni u svim okolnostima i da mnogi čimbenici, uključujući lijekove, dodatke i zdravstvena stanja koja nemaju veze sa štitnjačom, mogu utjecati na nalaze hormona štitnjače. Endokrinolog vam može pomoći razumjeti rezultate nalaza hormona štitnjače kada postoji razlika između rezultata s jedne strane i onoga kako se osjećate s druge strane. Dobar prvi korak često je ponoviti nalaze i osigurati da nema lijekova koji bi mogli utjecati na rezultate nalaza.

U nastavku su navedeni neki uobičajeni razlozi za neusklađenost nalaz hormona štitnjače i bolesti štitnjače.

Ne-tireoidna bolest

Značajne bolesti, kao što su infekcija, rak, zatajenje srca, bolesti bubrega ili nedavni oporavak od bolesti mogu uzrokovati prolazne promjene u TSH. Post ili gladovanje također mogu uzrokovati nizak TSH. Endokrinolog vam može pomoći u tumačenju promjena u nalazima funkcije štitnjače u tim okolnostima, kako bi se razlikovale netireoidne bolesti od prave disfunkcije štitnjače.

Detekcija mogućih smetnji

Biotin, uobičajeni dodatak za rast kose i noktiju, ometa mnoge testove funkcije štitnjače i može dovesti do netočnih rezultata. Endokrinolozi preporučuju prestanak uzimanja suplemenata biotina 3 dana prije krvnog testa za funkciju štitnjače.

Pojedinci koji su bili u blizini miševa, poput laboratorijskih tehničara ili veterinara, mogu razviti antitijela protiv mišjih proteina u krvi. Ova protutijela križno reagiraju s reagensima u višestrukim testovima funkcije štitnjače i uzrokuju nepredvidive rezultate. Specijalizirani test može točno izmjeriti razinu hormona štitnjače i TSH u ovim okolnostima.

Ne osjećam se dobro, a nalazi hormona štitnjače su mi normalni

Krvni testovi štitnjače općenito su točni i pouzdani. Ako su nalazi hormona štitnjače normalni, vaši simptomi možda nisu povezani s bolešću štitnjače. Možda biste trebali potražiti dodatnu procjenu kod svog liječnika primarne zdravstvene zaštite.


Kako se liječi hipotireoza?

Liječenje hormonima štitnjače

Levotiroksin je standard u nadomjesnoj terapiji hormonima štitnjače i liječenju hipotireoze. Levotiroksin (također nazvan LT4) je ekvivalentan T4 obliku prirodnog hormona štitnjače i dostupan je u generičkim oblicima i oblicima robnih marki.

Kako uzimati levotiroksin?

Kako biste optimizirali apsorpciju lijekova za štitnjaču, svaki dan ih treba uzimati s vodom u redovito vrijeme. Više lijekova i dodataka prehrani smanjuju apsorpciju hormona štitnjače i treba ih uzimati u razmaku od 3-4 sata, uključujući dodatke kalcija i željeza, inhibitore protonske pumpe, soju i multivitamine s mineralima. Zbog načina na koji se levotiroksin metabolizira u tijelu, liječnik može zatražiti da uzmete dodatnu tabletu ili preskočite pilulu u neke dane u tjednu. To pomaže finom prilagođavanju točne dozu lijeka za vaše tijelo i trebalo bi biti vođeno od strane endokrinologa.

Neke osobe mogu imati genetsku varijantu koja utječe na način na koji tijelo pretvara T4 u T3. Tim osobama velika korist može biti dodavanje male doze trijodtironina.

Liotironin je zamjenski T3 (trijodtironin) hormon štitnjače. Ovaj lijek ima relativno kratko djelovanje i uzima se dva puta dnevno ili u kombinaciji s levotiroksinom. Samo liotironin se ne koristi za dugotrajno liječenje hipotireoze.

Druge formulacije nadomjestaka hormona štitnjače uključuju prirodne ili isušene ekstrakte hormona štitnjače iz životinjskih izvora. Prirodni ili isušeni pripravci ekstrakta štitnjače imaju veću varijabilnost u dozi hormona štitnjače između serija i neuravnotežene omjere ako je T4 naspram T3. Prirodni ili životinjski izvori hormona štitnjače obično sadrže 75% T4 i 25% T3, u usporedbi s normalnom ravnotežom kod ljudi od 95% T4 i 5% T3. Liječenje ispravnom ravnotežom T4 i T3 važno je za repliciranje normalne funkcije štitnjače i sprječavanje štetnih učinaka viška T3, uključujući osteoporozu, probleme sa srcem te poremećaj raspoloženja i spavanja. Endokrinolog može procijeniti simptome i testove štitnjače kako bi pomogao u ravnoteži lijekova za hormone štitnjače.

Kako mogu znati je li moja doza hormona štitnjače točna?

Praćenje razine hormona štitnjače na lijekovima

Ispravno doziranje hormona štitnjače obično se procjenjuje pomoću istih testova za dijagnozu bolesti štitnjače, uključujući TSH i fT4. Hormoni štitnjače obično se provjeravaju svakih 4-6 tjedana u početku, a zatim svakih 6 do 12 mjeseci kada razina hormona postane stabilna. U posebnim okolnostima, kao što su trudnoća, anamneza raka štitnjače, hipotireoza, terapija amiodaronom ili uporaba kombinacije T4 i T3 hormona štitnjače, endokrinolog može preporučiti različite testove štitnjače. Dodatno, endokrinolog će procijeniti simptome hipertireoze i hipotireoze i obaviti liječnički pregled.

Trudnice i žene koje bi mogle zatrudnjeti trebaju se liječiti samo levotiroksinom (T4). Samo T4 učinkovito prolazi kroz placentu kako bi osigurao hormon štitnjače fetusu u razvoju. Hormon štitnjače je ključan u ranoj trudnoći za razvoj mozga. Normalni rasponi za testove štitnjače u trudnoći su različiti i mijenjaju se prema tromjesečjima. Žene s bolešću štitnjače u trudnoći ili one koje razmišljaju o trudnoći trebale bi biti pod nadzorom endokrinologa kako bi on vodio terapiju.

Osobe s poviješću raka štitnjače, čak i ako je uklonjen samo dio štitnjače, također imaju različite ciljne raspone za TSH i fT4 testove. Zamjena hormona štitnjače kod ovih osoba usko je povezana s nadzorom karcinoma štitnjače, praćenjem tumorskih biljega raka štitnjače i dinamičkom procjenom rizika od recidiva. Ovim pacijentima optimalno upravlja multidisciplinarni tim koji uključuje endokrinologa i kirurga.

To nisam ja – to je moja Štitnjača!

Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.

WordPress Ads