IKEA i Sabine Marcelis predstavili su sjajnu VARMBLIXT kolekciju

IKEA i roterdamska dizajnerica nizozemsko-novozelandskog podrijetla Sabine Marcelis predstavili su kolekciju VARMBLIXT koja donosi skulpturalne rasvjetne predmete, jedinstveno posuđe za posluživanje, živopisne podne prostirke i još mnogo toga. Kolekcija od 19 proizvoda, koja je dizajnirana za interakciju s izravnim i neizravnim svjetlom, stigla je u robnu kuću IKEA Zagreb.
*

VARMBLIXT označava početak putovanja tvrtke IKEA ka jačanju znatiželje ljudi o rasvjeti u domovima. IKEA, naime, dugoročno nastoji potaknuti promjenu u percepciji rasvjete kao jednostavno funkcionalne na rasvjetu s emocionalnim učinkom. Stoga je i VARMBLIXT kolekcija osmišljena tako da potakne interes o različitim mogućnostima svjetlosti – da promijeni izgled, dojam i atmosferu naših domova.

Kolekcija VARMBLIXT donosi i prepoznatljiv element koji se vidi u Sabininom ranijem radu: beskonačno savršenu krafnu.


Jedinstveni oblici VARMBLIXT kolekcije

U kolekciji VARMBLIXT su četiri rasvjetna tijela koja će se zadržati u IKEA asortimanu. Svjetla nadahnuta Sabininom kreativnom sposobnošću i poigravanjem jedinstvenim oblicima i predmetima središnja su točka kolekcije. Rasvjetna tijela uključuju VARMBLIXT LED visilicu zakrivljenih cijevi izrađenih od mat bijelog stakla, kao i VARMBLIXT LED zidno ogledalo poluprozirne staklene ploče i svjetlosnom trakom. Oba su proizvoda zadivljujući skulpturalni objekti kada su isključeni. Uključeni se, pak, pretvaraju u čarobni prikaz svjetlosne tehnike.

Željela sam primijeniti neočekivani pristup u propitkivanju ideje o funkcioniranju rasvjete u domu, nadahnuti ljude da razmotre nove oblike i elemente koji se stapaju i ističu različite vrste unutarnjih prostora na nove, hrabre i umjetničke načine”, kaže Sabine Marcelis.

 


Sabine Marcelis

Sabine Marcelis fascinirana je različitim svojstvima materijala i efektima koje mogu pružiti neki od njih. Njezina je praksa vođena procesom, a kolekcije koje dizajnira nastaju kao rezultat opsežnog eksperimentiranja idejama i materijalima. Radeći na dizajnu proizvoda, instalacija i prostora, Sabine nastoji stvoriti magična iskustva.

Diplomirala je na prestižnoj Design Academy u nizozemskom Eindhovenu, a njezin je rad slavljen na svjetskim smotrama dizajna. Magazin Wallpaper* proglasio ju je Dizajnerom godine 2020., a Architectural Digest dva puta ju je uvrstio među stotinu najvažnijih kreativaca u svijetu, 2021. i 2022. godine.


Prepoznatljivi VARMBLIXT element

Kolekcija VARMBLIXT donosi i prepoznatljiv element koji se vidi u Sabininom ranijem radu: beskonačno savršenu krafnu. Prva serija dizajnerskih predmeta inspiriranih beskonačnim oblikom krafne bit će dostupna u dvije veličine posuđa i jednoj lampi s potpisom. Spajajući viziju umjetnosti i dizajna, VARMBLIXT LED svjetiljka, u svom zakrivljenom stilu, artistički je dodatak interijeru kada kroz nju prodre svjetlost. Svestrana je jer se može montirati na zid ili postaviti na stol ili komodu.

Kad svjetlost prođe kroz narančasto staklo, mekani oblik poput krafne zasja toplim sjajem”, kaže Sabine Marcelis. „To je čaroban prizor koji privlači poglede – bez obzira stoji li na stolu ili visi na zidu”, dodaje.


Kolekcija – koja se fokusira na inherentno toplu paletu boja – ima i dva tepiha inspirirana zrakama pri zalasku sunca. Veći tepih, izrađen od 100% ručno predene vune, ima topli gradijent boja. Nježno je blijed, od tamno narančaste do jantarno žute. Baš poput zalaska sunca. A njegov preklapajući stil daje dodatnu zanimljivost dizajnu, stvarajući iluziju dubine i boje.


Radeći na kolekciji VARMBLIXT, vodili smo se vizijom o spajanju dizajna sa skulpturalnim objektima. To je suradnja povezana s funkcionalnom estetikom našeg prostora, istovremeno nadahnjujući ljude da dodaju namjenske i svestrane predmete u svoj dom”, kaže Henrik Most, kreativni lider u tvrtki IKEA.

Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.

WordPress Ads