Flor d’Jana ili cvjetna umjetnost

Kao što osmijeh krasi lice, tako i cvijeće krasi dom. Unosi vedrinu i dobro raspoloženje, a sam pogled na buket cvijeća gotovo uvijek izmami smješak na lice. Cvijeće volimo primati i davati, a prilike za to mogu biti raznolike. Ili ih ne mora biti. Iznenaditi buketom cvijeća, tek tako, bez posebnog razloga, najbolji je način nekome uljepšati dan.

To jako dobro zna Jana Agaj, mlada cvjećarka iz Pule koja se ovim poslom bavi već 12 godina. Ono što je u početku bio posao, s vremenom je postao njezin poziv. Ljubav prema cvijeću usađena je duboko u njoj, a ono što stvara prava su mala umjetnička djela. Na nagovor prijateljice i školske kolegice, fotografkinje Ivane Vareško, otvara svoju cvjećarnu i u samo godinu dana napravila je pravu malu cvjetnu revoluciju.

Moraš voljeti ono što radiš, jer kad radiš iz ljubavi nastaju prave stvari. Jana Agaj

“Moje je mišljenje da to ili imaš u sebi ili nemaš. Cilj je biti prepoznat! Dug je proces upoznavanja samog sebe, svojih želja i potreba. Napraviti buket možda izgleda jednostavno, ali zapravo je teško savladati osjećaj držanja toliko cvijeća u rukama. Moja ljubav prema cvijeću i želja da stvorim kontakt i prenesem emociju, pomalo je dobivala svoje obrise. Puno je tu prakse i kvalitetnih temelja. Moram priznati da sam imala dobre mentore i jako sam sretna zbog toga.”

 

Bajke leže u meni poput sjemenki. Potreban je samo dašak vjetra, zraka sunca ili kap gorčine…da se rastvore u cvijet. (Hans Christian Andersen)

Inspiracije i trendovi

Cvijeće je inspiracija samo po sebi. Sve te boje, oblici i njihova međusobna kombinacija svaki puta tvore neku novu cvjetnu priču. Trajnice i egzotično cvijeće odlična su kombinacija, proljetno cvijeće uvijek se spaja sa proljetnim, dok je sad trenutačno poljsko cvijeće pravi hit. Divlji, razbacani, livadni buketi osvježit će svaki prostor i donijeti dašak prirode u dom.

A da se i u cvjećarstvu prate trendovi, potvrđuju Janini buketi. Šljokice, perlice, perje i ostali zanimljivi detalji naći će se u njezinim buketima kao poseban modni dodatak. Planirate li neki poseban stajling, tematsku večer ili slično, Jana već ima gomilu spremnih ideja kako složiti idealan buket za vas. Samo joj se prepustite, jer njezinoj maštovitosti zaista nema kraja.

Popularni su i cvjetni boxevi, različitih veličina. Mogu se poklanjati zasebno, a mogu se po želji izrađivati i velike cvjetne torte na dva ili čak tri kata. Jednostavno izgledaju, ali je za njih potrebno puno truda i pažnje kako bi finalni proizvod izgledao besprijekorno. Koncentracija je kod slaganja i aranžiranja jako važna, gotovo presudna. Jer, kao što slikar pažljivo miješa boje i stvara slike, tako i cvjećar s velikom pažnjom bira vrste cvijeća i kombinira boje, kako  bi sve bilo skladno. Osim toga, od velike je važnosti znati i kome se cvijeće poklanja, koja je prigoda, kakva je osoba koja cvijeće naručuje. Jako je važnan osobni kontakt cvjećara i kupca, jer pravi će cvjećar znati prepoznati što osoba točno traži i kakav buket želi.

Cvijeće i kolačići

Zašto bi buket bio običan, kad ga se može još malo zasladiti. Da, da. Slatki buketići jako su popularni i super trendi. Uz omiljeni i šareni cvjetni box možete naručiti i fine šarene macaronse. Fantastičan su poklon za rođendane, a ako su u pitanju dječji rođendani, uz buketić će se savršeno uklopiti i neodoljivi plišanac. Rad sa cvijećem zapravo postaje prava igra i veselje na obostrano zadovoljstvo – onoga tko je buket naručio i onoga tko ga je izradio.

Oversized buketi

Za poseban WoW efekt zaslužan je trend oversized buketa. Što veći, što šareniji, što otkačeniji. Izrada takvih buketa pravi je izazov. No, spretne ruke i dobro umjetničko oko, stvaraju prizore iz bajke. Zanimljivo je kako je potreba za cvijećem jako izražena i da, u skorije vrijeme, puno mladih kupuje najrazličitije bukete ne bi li svoj dom osvježili, uljepšali i oplemenili posebnim cvjetnim aranžmanom. To je još jedan znak da cvijeće nije izašlo iz mode, da se ne kupuje samo za vjenčanja, sprovode ili rođendane. Svaki je dan poseban i svaki dan može biti prilika za pokloniti dragoj osobi buket cvijeća. Ili razveseliti cvijećem sami sebe.

Jeste li znali da cvijeće ima raznoliku simboliku?

Amarilis: duboka i iskrena ljubav

Anturijum: vječna ljubav

Božur: čast i bogatstvo

Hortenzija: srdačnost

Iris: nada i vjera

Kala: elegancija i luksuz

Karanfil: fascinacija, ženska ljubav

Lizijantus: iskrene i romantične želje

Margareta: optimizam, uživanje, dug život

Mimoza: ljubaznost

Orhideja: ushićenost, ljubav i ljepota

Rajska ptica: za neobične i očaravajuće osobe

Ruža: ljubav

Suncokret: zajedništvo, obožavanje, ponos

Tulipan: slava, ljubav

Sad kada znate, birajte pažljivo i birajte ciljano. Osoba kojoj poklonite cvijeće, znat će pročitati vašu namjeru i vašu cvjetnu poruku. Cvijeće je velika radost i poseban dar.

Cvijeće i žene

“Najčešće cvijeće uspoređujem sa ženama, što bi značilo da je svaki cvijet lijep na svoj način. Volim cvijeće koje se ističe svojom jednostavnošću i elegancijom. Izdvajam božure koji su mi posebno čarobni, sami za sebe” zaključuje Jana, mlada žena i majka, čiji su snovi o cvijeću polako postali stvarnost.

Foto: Instagram, Facebook, Ivana Vareško

Jestivo cvijeće – spektar boja na tanjuru

Andrea Pavlović

glavna urednica

WordPress Ads