Božićni Feng Shui, ukrasite dom i privucite pozitivnu energiju

Razdoblje uoči Božića i Nove godine nerijetko je prepuno stresa. Željeli bismo toliko toga učiniti, odabrati ili izraditi ukrase i ukrasiti dom, na vrijeme nabaviti poklone i napraviti plan za Božićne i Novogodišnje blagdane.  A istovremeno bismo željeli urediti i sebe i blistati tih najljepših dana u godini.

Za smirivanje stresnih i užurbanih dana, idealan je Feng shui, moćno sredstvo za stvaranje mirne i skladne energije.

Ovi će savjeti za uređenje interijera olakšati napetost i pomoći da uistinu uživate u ovom svečanom dijelu zimske sezone.

Pravilan odabir boja ukrasa

U zimi, najhladnijem dijelu godine potrebno je, pomoću predmeta i boja, dovesti energiju vatre u našu okolinu. Element vatre čine svijeće, pravi kamin, lampice za božićno drvce te zlatni i vatreno-crveni božićni ukrasi. Osim crvene, za dobivanje tople energije dobar izbor su i ljubičasta te boja fuksije.

No, vodite računa o glavnom principu feng shuija, a to je ravnoteža.

Previše vatrenih dekorativnih elemenata, što se često događa u blagdansko vrijeme, pogotovo ako se pretjeruje s crvenom bojom, potiče nastanak sindroma izgaranja, pa čak i emocionalne ispade.

Umor koji mnogi osjećaju tijekom i nakon božićnih praznika nerijetko je uzrokovan neuravnoteženom energijom vatre u domovima. Stoga, u svoje blagdansko ozračje svakako uvrstite i hladnije boje, poput umirujuće svijetlo plave, koja aktivira energiju vode. Previše vatre ublažit ćete i srebrnom i sivom te spokojnom bijelom, bojama koje prizivaju element metala.

Savršeno mjesto za božićno drvce

Stabla i borove grane za božićno dekoriranje pripadaju elementu drveta, pa ih smjestite u područje u skladu s drvenim elementom. Takvu blagotvornu ravnotežu energija postići ćete sljedećim položajem drvca:

 • istočni smjer: za privlačenje zdravlja i obiteljske sreće
 • jugoistočni smjer: za novac i obilje
 • južni smjer: za poslovni ugled i slavu

Sezona svijeća

Mnogo je načina za postizanje svježe i čiste kućne energije, a svijeće su među najlakšim i najpopularnijim metodama. One, osobito ako su od prirodnih materijala, poput sojinog ulja ili pčelinjeg voska, pročistit će energiju u svakom prostoru. Uz to, toplina i sjaj blagdanskih svijeća djeluju na balansiranje emocionalne neravnoteže i otklanjanje briga.

Smjernice za najbolje korištenje svijeća:

 • Jug, jugozapad, sjeveroistok i središte doma:
  mjesto za velike svijeće ili grupiranje svijeća različitih veličina
 • Zapad, sjeverozapad, istok, jugoistok i sjever doma:
  mjesto za male svijeće ili lučice

Svijeće su idealne za spavaće sobe, kupaonice, blagovaonice (stol!) i dnevne sobe. Različito dizajnirani dekorativni svijećnjaci u raznim bojama dodatno će ukrasiti vaš dom, a vas oraspoložiti.

Mirisi za pamćenje

Zrak koji udišete utječe na vaše raspoloženje. Uspomene vezane za ljude i prostor, često prate i točno određeni mirisi. Stoga, iskoristite eterična ulja kako biste kreirali energiju različitih feng shui područja vlastitog doma. Difuzori za ulja koji najbolje odgovaraju vašim potrebama, omogućit će zdravu i opuštenu atmosferu za uživanje s obitelji i prijateljima.

Idealni blagdanski mirisi su eterična ulja mandarine, limuna, cimeta i klinčića te slični mirisi koji podsjećaju na omiljene zimske slastice.

Možete odabrati i neko drugo ulje, vodeći se trenutnim raspoloženjem i vrstom energije koja vam je potrebna u određenom trenutku.

Ne zaboravite kako je uvijek bolje prednost dati čistom i kvalitetnom eteričnom ulju, nego izabrati jeftino mirisno ulje. Odlična eterična ulje možete pronaći u Alternativa Webshopu.

Biljke koje „liječe“ dom

Ukrasite prostorije svoga doma s nekoliko visokoenergizirajućih zelenih biljaka, od kojih barem jedna svojim svojstvima pročišćava zrak. Takve su biljke uvijek vrlo korisne jer djeluju umirujuće i iscjeliteljski na cijeli dom.

Prekrasne i vrlo popularne kućne biljke koje uklanjaju otrove iz prostorija u kojima boravimo su:

 • zmajevac (dracena)
 • mirni ljiljan (spatifilum)
 • leptirasta palma (palma areka)

Visoke, krupne, jake, bujne i zdrave zelene biljke treba smjestiti na istočno, jugoistočno i južno područje vašeg doma.

Ove strane svijeta dobre su i za grupiranje biljaka različitih vrsta. Male biljke možete položiti bilo gdje, ali najbolje je izabrati mjesto s puno aktivnosti, primjerice dnevni boravak.

Odabir poklona

Izbacite sljedeće poklone s popisa za darivanje:

 1. Oštri predmeti: nikad ne darujte noževe, škare, otvarače za pisma, otvarače za boce i sl. jer predstavljaju rezanje odnosa.
 2. Prazne torbe i novčanici: poklanjate li novčanike i torbice, stavite u njih malo novca koji simbolizira afirmativnu poruku bogatstva za primatelja dara.
 3. Biljke i cvijeće s trnjem: kaktusi i druge šiljate biljke nisu prikladni pokloni, a izbjegavajte i darivanje ruža s trnjem, jer označavaju trnovit odnos. Primite li od ljubavnog partnera ruže, uklonite trnje kako biste omogućili vezu bez problema.
 4. Bonsai i slične minijaturne biljke: u odabiru dara preskočite biljke kojima je namjernim tehnikama usporen rast. Umjesto toga, odlučite se za bujne i zdrave biljke zaobljenog lišća, koje simboliziraju prosperitet i zdrav život.
 5. Satovi i antikviteti: predmeti koji pokazuju vrijeme ili simboliziraju njegov protok, loši su pokloni, jer predstavljaju odnos s ograničenim vijekom trajanja ili osjećaj krađe vremena od drugih.
  Želite li svejedno darovati ručni sat ili neku starinu, radije osobi dajte poklon-bon i sliku odabranog proizvoda s kojima će primatelj potom sam kupiti taj predmet.
 6. Rupčići: ne poklanjajte platnene rupčiće jer označavaju brisanje suza i primatelju prizivaju plač ili bolest u budućnosti.

Ovi će vam savjeti pomoći, ne samo da uživate u ugodnom interijeru, nego da blagdane dočekate u istinskom skladu i u Novu godinu kročite odmorni i okrijepljeni.

Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.

WordPress Ads