Almayer, mirna oaza u srcu Zadra

View Gallery 13 Photos

U srcu Zadra nalazi se prava mala oaza mira bajkovitoga naziva Almayer.
Riječ je o malom obiteljskom boutique hotelu sa svega devet ekskluzivnih smještajnih jedinica, atraktivnim „tajnim vrtom“ i hotelskim bistroom Corte Vino & More. Ovaj romantični dragulj s četiri zvjezdice, okružen zelenom oazom obližnjeg parka i zaštićenim kulturnim spomenicima, u neposrednoj je blizini svih gradskih znamenitosti, antičkog foruma, mora i zadarske rive te poznatih arhitektonskih instalacija Morskih orgulja i Pozdrava Suncu.

Od samog početka projekta, prije 4 godine, vlasnici hotela, bračni par Irina Bakija i Vjekoslav Bobić, zamislili su Almayer kao jedinstveni art hotel i galeriju s neponovljivim ambijentom u kojem se isprepliću stoljetna baština, suvremena umjetnost i dizajn.
„Misao vodilja projekta bila je transformacija u mjesto koje povezuje i emanira atmosferu doma i umjetničke galerije, prije nego li klasičnog hotela, mjesto za istinske znalce i suvremene epikurejce,“ doznajemo iz razgovora s Vjekoslavom.
U toj su ideju u potpunosti uspjeli jer hotel zaista odiše jednostavnošću i maštom, prepun je detalja, topline i odiše nevjerojatnom pozitivnom energijom.

Idejno ga je zamislio Otgonedije Dervišević, a zahtjevni projekt uređenja hotela potpuno je osmišljen i rađen pod majstorskim ravnanjem Borisa Ružića, dizajnera i svestranog kreativca iz Istre, dobrog duha Almayera. Vođen estetskim manifestom spajanja baštine, dizajna i suvremene umjetnosti, Boris Ružić stavio je naglasak, ne samo samo na uređenje prostora, već stvaranje iskustva mjesta koje instinktivno odiše komforom i atmosferom doma. Svaka površina hotela predstavlja platno za umjetničku ekspresiju – od samih umjetničkih djela suvremenih umjetnika do probranog dizajnerskog namještaja i kreativnih arhitektonskih rješenja – stvarajući jedinstveno okružje i iskustvo kojemu je umjetnost u samom njegovom žarištu.

Naziv hotela Almayer inspiriran je istoimenim pansionom iz djela „Ocean more“ Alessandra Baricca.

Posebna pažnja pri uređenju hotela posvećena je izboru materijala. Svim prostorima dominira energija prirodnih materijala, zagasitih i smirenih boja, od drva, kamena i čelika, sve do francuskog dekorativnog cementa.

Galerijska spot rasvjeta, pametno raspoređena po cijelom kompleksu, ne dominira već naglašava, kako mnogobrojne umjetnine po zidovima, tako i pojedina arhitektonska rješenja. Ukupni rezultat je eklektična kombinacija retro-chica, uklopljenih zatečenih rustikalnih detalja, elemenata industrijskog i modernog skandinavskog dizajna koji odiše mediteranskim duhom.

Dvorište Almayera posebna je priča. Okruženo i do 4,5 metra visokim srednjovjekovnim kamenim zidom, nakon potpune obnove pretvoreno je u „tajni vrt“ i samo srce hotela, ispunjeno agrumima i, nadasve, pričama pa je dizajn dvorišta vizualni hommage zadarskoj povijesti i kulturi življenja. Konačnom arhitektonskom i hortikulturnom uređenju dvorišta veliki obol su dali Marin Supičić, mladi zadarski krajobrazni arhitekt, i posebno Ante Filipović Grčić, grafički dizajner iz Šibenika.

Osim cijelog vizualnog identiteta hotela, Ante Filipović Grčić dizajnirao je i, sada već amblematska, monumentalna dvorišna vrata hotela. Središtem vrta dominira spomenuta oranžerija, zamišljena kao vanjska blagovaonica s barom, mjesto cjelogodišnjeg boravka među bujnom vegetacijom naranči i stare glicinije. Dvorište hotela zamišljeno je kao središte hotela i bistroa Corte Vino & More. U njemu će se odvijati društveni život hotela kao amalgam tajnog vrta, klasične kavane i mediteranske piazze. Vinske prezentacije, umjetničke radionice, literalne večeri, filmske projekcije, manja vjenčanja i privatni događaji, raznolike su mogućnosti i planovi vlasnika u atraktivnom eksterijeru vrta hotela

Hotelski bistro Corte Vino & More otvoren je ne samo gostima hotela, već i svima koji vole ovaj jedinstveni prostor.

Svakoga jutra gosti mogu započeti dan svježe i bogato pripremljenim à la carte i buffet doručkom. Za potpuno iskustvo, uz vina i pjenušce, nudi se i gurmanski doživljaj inspiriran Mediteranom i lokalnom gastro tradicijom, za koji je odgovorna mala, ali sposobna kužina.

“Naziv hotela Almayer, nije teško naslutiti, inspiriran je istoimenim pansionom iz djela „Ocean more“ Alessandra Baricca. Radi se o kontemplativnoj odi moru, životu, ograničenjima, sudbinama i ljudima koji su se u pansionu Almayer susreli s morem i taj ih je doživljaj izmijenio i obilježio. More se osjeća i u hotelu Almayer, bilo kroz blizinu mora, zvukove Morskih orgulja i brodskih truba, bilo metaforički, kroz brojne umjetnine posvećene upravo moru. Franz Kafka je izrekao kako svako tko ima sposobnost vidjeti ljepotu nikada ne ostari. Ostanite mladi s nama. Uplovite u Ocean more, ali ne pokušavajte nemoguće – odrediti granice gdje ono počinje, a gdje završava. Prepustite mu se. Uplovite u Almayer”, pozivaju vas Vjekoslav i Irina.

Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.

WordPress Ads