Oglašen je alarm: tajfun -T10 je na snazi!

Subota, 15. rujna, prelijep, sunčan dan. Nebo vedro i plavo. Cijeli smo dan proveli vani. Večer mirna, nevjerojatno ugodna i topla. Ni listić na stablu nije se micao. More mirno poput ulja. Sve je tako divno. Znali smo već dva dana da nam kroz noć dolazi tajfun koji je netom prije poharao Filipine. Ali, kako?! Sve izgleda tako mirno i spokojno, sve je bez i jednog tamnog oblačka…

Počelo je…

Oko ponoći počelo se micati lišće i polako je počelo puhati. Kroz noć vjetar je ubrzavao, a oko 8 ujutro dostigao je brzinu od 195 km na sat. Oglašen je alarm: tajfun-T 10 je na snazi! Jak vjetar, kiša, olujno more, crno nebo.

Jutros sam otišla prošetati po kvartu i nevjerojatna je brzina kojom se saniraju štete. Kakva efikasnost! Bravo Hong Kong! Po stoti put, moj duboki naklon.

Ljudi su bili u svojim stanovima, a oni koji nisu imali gdje, nudila su im se prihvatilišta. Čak je 900 letova bilo otkazano, a svi avioni prebačeni su na druge aerodrome. Sve je zatvoreno. 7 milijunski grad bez ljudi. Sve je stalo. Samo monstrum MANGKHUT pleše svoj ples. I nije stao ni trenutka. Kiša lije, tajfun čupa i nosi sve pred sobom. I tako punih 12 sati.

Posljedice

U naletima vjetra iščupana su nebrojena stabla. More je donijelo gomile smeća, podizalo limene krovove, odnesene su slabe konstrukcije, devastirani objekti, poplavljeni su brojni prostori uz more. Do sada nisam doživjela ovakav tajfun, a niti Hong Kong nema u zabilješkama ovako snažan nalet vjetar do sada.

Nema se vremena kukati, prebrojavati štetu, slomljene grane i raspravljati. Već od jutros život ide istim tempom naprijed.

Tek je sinoć oko 23 sata malo utihnuo. Dignut je signal T8. I dalje je to jak vjetar, samo je brzina pala na 150 km na sat. Tijekom noći i do jutra sve se umirilo. Priroda je divna, ali zna biti neumoljiva. S prirodom nema šale.

Život ide dalje

I zašto sve ovo pišem?! Ne samo zato što je ovo moj prvi doživljeni T10, već zato što sam impresionirana ovim gradom. Još noćas oko 3, unatoč i dalje jako ružnom vremenu, čule su se pile. Brojni hrabri radnici počeli su čistiti ceste i piliti grane po putu. Jutros sam otišla prošetati po kvartu i nevjerojatna je brzina kojom se saniraju štete. Kakva efikasnost! Bravo Hong Kong! Po stoti put, moj duboki naklon. Nema se vremena kukati, prebrojavati štetu, slomljene grane i raspravljati. Već od jutros život ide istim tempom naprijed. Do večeri će sve biti očišćeno. Većinom sav javni prijevoz funkcionira normalno, trgovine i uredi rade, samo škole počinju s radom od sutra.

Tijana Piljan Maretić

Putuj sa mnom

Mama, supruga, ambasadorica hrvatskih proizvoda za Aziju s adresom u Hong Kongu, praktikantica yoge, zaljubljenica u putovanja i mjesta na kojima još nikada nisam bila.

WordPress Ads