Hong Kong News: Time Capsule – Louis Vuitton exibition

View Gallery 18 Photos

“Le French May” najveći je kulturni event u Aziji. Po cijelome gradu organizirani su razni kulturni događaji. Izložbe, koncerti klasične i moderne glazbe, degustacije vina i hrane, razna druženja, prikazuju se francuski filmovi, a sve u svrhu promicanja francuske kulture i francuskog naslijeđa u Hong Kongu.

Posljednjih godina rapidno raste broj francuskih državljana, više nego bilo koje druge nacije svijeta, pa su danas najbrojnija nacija tzv. expati, sa svojom adresom u Hong Kongu (nakon njih slijede Englezi i Australci), a Hong Kong je tako postao najveći galski grad Azije ili ‘ The hottest spot for French expats’. Broji oko 50 tisuća stanovnika, a ta se brojka povećava iz dana u dan. Otvoren je veliki broj francuskih škola, aktivno je preko 800 francuskih firmi, a naselje Stanley već zovu ‘village francais’.

U povodom srebrnog jubileja, 25. rođendana Le French May-a – francuskog svibnja, u gradu je postavljena izložba Louis Vuitton – Time Capsule, koju sam posjetila.

Na samom ulazu postavljen je stol na kojem francuski obrtnici pokazuju tradicionalne kožarske vještine, a koje se i danas koriste te one koje su koristili u prošlom stoljeću – precizno ručno bojanje rubova torbi, rezanje kože, itd.

U nastavku izložbe znameniti su trenuci iz povijesti Louis Vuittona prikazani na videozidovima – zvučni i vizualni efekti usredotočeni na 5 ključnih aspekata koji se odnose na kodekse kuće, putovanja diljem svijeta, eleganciju i ljepotu u pokretu, kako u prošlosti tako i danas te povezanosti LV s Hong Kongom, gradom s najvećim brojem njegovih dućana u svijetu, čak 9.

Osnovana kao “Louis Vuitton Malletier” u Parizu 1854. godine, tvrtka je izvorno proizvodila torbe (kovčege) za putovanja parnim brodovima.

Danas se LV monogram nalazi na odjeći, cipelama, nakitu, satovima, naočalama, koferima, knjigama i, naravno, luksuznim ženskim (i muškim) torbama.

Eksponati izložbe neka su od najvrjednijih djela iz LV arhive među kojima su odabrani antikni i suvremeni komadi, od prvih kofera i kovčega do dnevnih torbi, setova za piknik, sklopivih kreveta – ležaljki, itd. Zatim zanimljivi stari i novi printevi, torbe vrlo sličnog izgleda 30, 40 i više godina vremenske razlike u izradi, prvi parfemi, pribor za brijanje, kutije za nakit, satovi, ručno izvezene kožne haljine, cipele itd, itd.

Kroz cijelu izložbu nastojao se prikazati kontinuitet i postojanost stila u dizajnu LV kroz desetljeća.

Tijana Piljan Maretić

Putuj sa mnom

Mama, supruga, ambasadorica hrvatskih proizvoda za Aziju s adresom u Hong Kongu, praktikantica yoge, zaljubljenica u putovanja i mjesta na kojima još nikada nisam bila.

WordPress Ads