Ana Berković: Zdravi partnerski odnosi

Sjećam se svog putovanja prema zreloj i kvalitetnoj intimnoj vezi. Tijekom studentskih godina, ali i kao mlada poduzetnica, bila sam potpuno iscrpljena jer sam više od polovice produktivnog vremena trošila na analiziranje i razmišljanje o prošlim ili trenutnim vezama. Bila sam potpuno zaglavljena u vlastitim petljama. I posao je patio jer je moj intimni, partnerski život bio toliko nesređen.

Za mene je sfera intimnosti bila obavijena maglom. Labirint bez putokaza. Osjećala sam se izloženo, nezaštićeno i ranjivo. Granice koje sam postavljala prema drugima bile su nejasne, a komunikacija neautentična i vrlo često neiskrena.

Bojala sam se posljedica koje bih mogla pretrpjeti izrazim li iskreno ono što osjećam. Osjećaj krivnje ponekad je bio tako jak da sam se partneru ispričavala i za najmanji znak neslaganja.

Trebalo je vremena, terapije i samoedukacije da shvatim kako moj specifičan problem proizlazi iz načina na koji sam odgojena. Da je sa mnom sve u redu i da se mogu odučiti od neželjenih obrazaca razmišljanja i ponašanja.

Radimo li svjesno na tome da prekinemo nezdrave emocionalne obrasce i privučemo zdrave intimne odnose, moramo naučiti na čemu se oni temelje i kako funkcioniraju te što mi trebamo učiniti kako bismo se uklopili u taj model.

Kao školarci nismo imali udžbenike iz odnosa. Većina ljudi imitira model kojem su bili izloženi u djetinjstvu. Slijedimo primjere roditelja ili aktualne norme ponašanja. Proanalizirat ćemo čije ste primjere svjesno ili nesvjesno kopirali kada ste birali partnere i gradili svoje odnose te koje su pozitivne, a koje negativne posljedice tih modela. Razmotrit ćemo nove mogućnosti kreiranja odnosa gdje će fokus primarno biti na vama, onome što vi želite i kako se želite osjećati u odnosu. Možda pronađemo i neke nove uzore: stvarne, izmišljene ili filmske.

Pronađi se, promijeni odnose pomoći će vam probuditi svoj autentični, zaigrani i kreativni aspekt. Pomoći će vam povezati se sa svojim najintimnijim dijelom i otvoriti se prema davanju i primanju.


Emocionalni model

Koji ste tip?

  • Volite li dodir, nježne riječi ili duge poglede?
  • Što se mora dogoditi da biste se osjećali voljeno?
  • Na koji način? Koliko često?
  • Volite li dominirati i kontrolirati; biti voljeni; davati ljubav i štititi; iskupljivati se i opraštati?

Znate li što volite i trebate i možete li to jasno izraziti?
Katkad krivimo partnera za puno toga što u odnosu nije dobro. No, sami teško odgovaramo na najjednostavnija pitanja. Nakon što istražimo koji ste emocionalni model, puno će vam toga biti jasnije.

Partnerove potrebe

Kako biste razumjeli drugu osobu, posebnu pozornost morate obratiti na ono što ta osoba želi. Koje koje su njegove/njezine vrijednosti, čega se boji, u što vjeruje? To su filteri kroz koje ta osoba doživljava život.

Naučit ćete kako odrediti svoje i tuđe potrebe. Nakon što shvatite koje su, razumjet ćete i tuđe izbore i emocionalne obrasce. Bit će vam lakše komunicirati s tom osobom i pokrenuti se u željenom pravcu. Test šest osnovnih potreba (6 Human Needs Test) dat će vam precizan uvid u područja života najvažnija vama i vašem partneru. Shvatit ćete gdje ste kompatibilni, a u kojim područjima trebate uložiti dodatni trud.


Pronađite svoj izgubljeni ženski/muški dio

Možete li odgovoriti na ova pitanja:

  • U kojoj ste mjeri spremni na izlazak iz zone komfora i sigurnosti kako biste si dopustili intiman i strastven odnos?
  • Postoje li situacije o kojima maštate i koje vas uzbuđuju, ali se osjećate sputano i nesigurno?

Uspješni ste u poslu i prilično zadovoljni svojim životom, no shvatili ste da nešto ipak nedostaje? Potpuno ste zanemarili intimni dio sebe? Dio koji je možda nekada postojao, no sad je izgubljen. A možda mu nikada ni niste dali priliku da se izrazi. Da bismo postigli uravnotežene odnose, katkad moramo biti snažni, a katkad ranjivi. U našoj se kulturi ranjivost smatra slabošću. No, upravo su iskrenost, otvorenost i povezanost s našim najdubljim emocijama izvor snage i autentičnosti i nužni su za uspostavljanje dubokih i intimnih odnosa.

* * * * *

Pronađi se, promijeni odnose pomoći će vam probuditi svoj autentični, zaigrani i kreativni aspekt. Pomoći će vam povezati se sa svojim najintimnijim dijelom i otvoriti se prema davanju i primanju. Istražit ćemo situacije i primjere u životu u kojima ste se možda bojali pokazati ranjivost. Situacije u kojima niste bili otvoreni i iskreni, a smatrate da ste trebali…

Prošlost ne možemo promijeniti, ali sadašnjost i budućnost možemo.

Ana Berković

Licencirani sam coach Instituta Robbins-Madanes za strateške intervencije gdje su me obučavali renomirani psiholozi, coachevi i autori Anthony Robbins i Cloe Madanes. Godinama sam se borila s nezdravim emocionalnim obrascima i osobno sam prošla dugogodišnju psihoanalitičku psihoterapiju. U coachingu Strateških intervencija pronašla sam potencijal koji je u potpunosti zadovoljio moju intelektualnu znatiželju, potrebu za duhovnom komponentom i omogućio mi da izrazim svoju kreativnost u okvirima psiholoških tehnika na kojima se taj program temelji. Područja mojeg rada su osvještavanje ovisničkih obrazaca i odnosa, oporavak nakon razvoda i zdravi partnerski odnosi. Više o mojem radu i coachingu pronađite na web stranici (https://www.anaberkovic.com), FB profilu (https://www.facebook.com/AnaBerkovicCoach) i Instagramu (https://www.instagram.com/authentic_relationships/).

WordPress Ads