Jean Shinoda Bolen: Boginje u svakoj ženi

Zašto jedna žena cijeni brak i djecu, dok druga najveću važnost pridaje neovisnosti i postignućima? Zašto žena u jednom okružju može biti ekstrovertirana, pedantna i vođena logikom, dok se u drugom okružju preobražava u introvertiranu osobu sklonu kućnom životu? Odgovore na to dr. Jean Shionda Bolen, jungovska psihoanalitičarka i psihijatrica, potražila je u grčkoj mitologiji koja svojim intrigantnim pričama simbolizira naša tipična unutarnja stanja i previranja. Grčke boginje Atena, Artemida, Hestija, Hera, Demetra, Perzefona i Afrodita pretvorene u moćne arhetipove mogu nam objasniti negativne sklonosti, ali i istaknuti naše kvalitete, donijeti unutarnje uvide i put razvoja. Što je žena složenija, to je veća vjerojatnost da su u njoj aktivne mnoge boginje. Stoga je potrebno odlučiti koje ćemo razvijati, a koje prevladati. Knjiga Boginje u svakoj ženi pokazuje vam kako postići oboje.

Kad žena zna koje boginje čine dominantne sile u njoj, poznaje snagu svojih instinkta, svoje prioritete i sposobnosti. / Jean Shinoda Bolen


“Boginje
su moćne, nevidljive sile

Kad žena postane svjesna sila koje utječu na nju, stječe moć koju joj donosi spoznaja. Boginje su moćne, nevidljive sile koje određuju ponašanje i utječu na emocije. Znanje o boginjama u ženama novo je područje osvješćivanja o ženskim pitanjima. Kad žena zna koje boginje čine dominantne sile u njoj, poznaje snagu svojih instinkta, svoje prioritete i sposobnosti. Uviđa mogućnosti nalaženja osobnoga smisla putem izbora koje drugi možda neće poduprijeti.

Obrasci boginja utječu i na odnose s muškarcima. Pomažu nam objasniti teškoće i sklonosti određenih žena prema određenim muškarcima. Biraju li muškarce koji su postigli svjetovnu moć ili uspjeh? Onesposobljene i kreativne? Dječake? Koja je boginja nevidljiv pokretač koji ženu usmjerava prema određenom tipu muškarca? Takvi obrasci utječu na izbor i na stabilnost odnosa.

Obrasci odnosa također su pod utjecajem određenih boginja. Otac-kći, brat-sestra, majka-sin, ljubavnik-ljubavnica ili majkakći… Svaki od tih odnosa čini konfiguraciju svojstvenu određenoj boginji.

Svaka žena posjeduje boginjom-dane darove koje treba upoznati i prihvatiti sa zahvalnošću. No, svaka žena nailazi i na boginjom-dane teškoće koje mora prepoznati i prevladati da bi se promijenila. Obrasca određenog arhetipom temeljne boginje ne može se osloboditi sve dok ga ne postane svjesna i dok se ne počne ostvarivati kroz tu boginju.

O autorici: Jean Shinoda Bolen

Jean Shinoda Bolen, dr. med. međunarodno je poznata jungovska psihoanalitičaka, klinička profesorica psihijatrije na Sveučilištu Kalifornije u San Franciscu i autorica nekoliko knjiga. Aktivna je voditeljica radionica ženskog duhovnog pokreta. Američka udruga psihijatara nedavno ju je proglasila istaknutom doživotnom članicom. Živi u Kaliforniji.

Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.

WordPress Ads