Banana bread je vrsta kruha koja se priprema od zgnječenih banana. Banane su se pojavile u SAD-u 1870-ih i trebalo je neko vrijeme da se pojave kao sastojci za slastice. Recepti za kruh od banana počeli su se pojavljivati u poznatim kuharicama diljem Sjeverne Amerike 1930-ih, kada su se soda bikarbona i prašak za pecivo počeli masovno proizvodili i postajali dostupni u trgovinama. Prvi recept pojavio se u Pillsburyjevoj kuharici Balanced Recipes iz 1933. godine. Banana bread ima i svoj nacionalni dan koji se obilježava 23. veljače.
*
Ovaj kruh već je dugi niz godina među najpopularnijim svjetskim slasticama. Jednostavno se priprema, a osvaja svojim sočnim i aromatičnim okusom. U smjesu za banana bread mogu se dodati i nasjeckani orašasti plodovi, kokos ili komadića čokolade. Odličan je izbor za doručak, užinu ili desert, a može se poslužiti sa sladoledom, šlagom, džemom, čokoladnim preljevom ili slanim karamel preljevom.
*