Banana bread

Banana bread je vrsta kruha koja se priprema od zgnječenih banana. Banane su se pojavile u SAD-u 1870-ih i trebalo je neko vrijeme da se pojave kao sastojci za slastice. Recepti za kruh od banana počeli su se pojavljivati ​​u poznatim kuharicama diljem Sjeverne Amerike 1930-ih, kada su se soda bikarbona i prašak za pecivo počeli masovno proizvodili i postajali dostupni u trgovinama. Prvi recept pojavio se u Pillsburyjevoj kuharici Balanced Recipes iz 1933. godine. Banana bread ima i svoj nacionalni dan koji se obilježava 23. veljače.

*

Ovaj kruh već je dugi niz godina među najpopularnijim svjetskim slasticama. Jednostavno se priprema, a osvaja svojim sočnim i aromatičnim okusom. U smjesu za banana bread mogu se dodati i nasjeckani orašasti plodovi, kokos ili komadića čokolade. Odličan je izbor za doručak, užinu ili desert, a može se poslužiti sa sladoledom, šlagom, džemom, čokoladnim preljevom ili slanim karamel preljevom.

*


Banana bread

Sastojci:

  • 3 prezrele banane
  • 50 grama maslaca
  • 2 jaja
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
  • 1 žličica meda
  • 230 grama glatkog brašna
  • 1 žličica praška za pecivo
  • prstohvat soli
  • 2 žlice cimeta

Priprema:

1. Banane ogulite i zgnječite vilicom. Dodajte rastopljeni maslac, ekstrakt vanilije, med i jaja te sve zajedno sjedinite vilicom.
*
2. U drugoj posudi promiješajte sve suhe sastojke (po želji možete staviti manje cimeta).
*
3. U mokru smjesu postepeno umiješajte suhu smjesu.
*

4. Kalup premažite maslacem i ulijte smjesu. Pecite na 175°C 45 minuta.

Posluživanje:

Kruh je najbolji dok je topao, ali može se jesti i ohlađen.

*

Savjet:

Prije pečenja na vrh kruha možete staviti kolutove banane ili kockice čokolade.
*

Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.