(Pre)tolerantni ste? Razmislite, trebate li biti…

Život je sam po sebi u mnogim situacijama kontradiktoran. Čudno je to kako postoje osobe koje nas privlače, iako su nas povrijedile. Osobe prema kojima smo usmjereni, iako smo od njih dobili mnogo udaraca.

Nekada je naš odnos uvjetovan bračnim, obiteljskim ili poslovnim ulogama koje nas vežu za određeno vrijeme. No, situacija postaje čudna kad nas počnu privlačiti ljudi koji su nas povrijedili, a s kojima nemamo nikakvih formalnih poveznica. Kao da postoji nešto u nama što se duboko veže uz njih.

Emotivna povrijeđenost kompleksnija je od fizičke.

Misao koja se često javlja kod takvih vrsta privlačenja jest:  „Možda će ovaj put biti posve drugačije“, “Nije on/a stvarno takav/va“ ili „Ja ću ga/je promijeniti”. To je samo jedan oblik samozavaravanja. Što se tiče osobe koja vas je jednom povrijedila, velika je vjerojatnost da će to učiniti ponovno. Zaista j čudno je kako mnogi od nas uvjeravaju sami sebe, a i druge, da su na svojim pogreškama i zadobivenim udarcima nešto naučili. Potom ih ponavljaju još mnogo puta.

Ne možete samo mirno stajati i ništa ne poduzimati

Sve to govori da ne možete mirno stajati i ništa ne poduzimati. Slobodno si priznajte kako ni ovaj put neće biti drugačije i prihvatite činjenicu da ne možete nikoga promijeniti. Budite svjesni da svatko od nas postavlja drugačiji redoslijed prioriteta kao osoba. I koliko god da je vama neka osoba na vrhu liste prioriteta, to ne mora značiti da ste vi jednako visoko na listi toj drugoj osobi. Priznajte to, jer sve ostalo je zabijanje glave u pijesak.

Nema smisla žrtvovati se za osobu koja za vas ne bi učinila ništa.

Emotivna povrijeđenost mnogo je kompleksnija od fizičke. Ona može trajati, može se unedogled ponavljati bez da shvatite kako trebate zaštitu. I na kraju, ta emotivna povrijeđenost može postati okidač nastanka mnogih bolesti unutar našeg tijela.

Nema smisla žrtvovati se za osobu koja za vas ne bi učinila ništa. A tolerancijom prema takvim osobama najviše odmažete sami sebi. Budite svjesni svoje vrijednosti i ne dopustite nikome da je kompromitira.

Jer, ukoliko nećete ništa poduzimati, nemate se pravo žaliti na nesretan život.

Autor: Mario Žuvela

Štitnjača – neprihvaćanje boli i neostvarene želje u osobnim odnosima

Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.

WordPress Ads