Koncentracija i kako je poboljšati prirodnim sredstvima

Suočeni s brojnim obavezama, užurbanim načinom života i svakodnevnim stresom, često gubimo koncentraciju. Istovremeno obavljanje više zadataka i brojni poslovni zadaci, praćeni obiteljskim obavezama, smanjuju koncentraciju i kvalitetu života. Da biste to promijenili, trebate poraditi na sebi i okrenuti se zdravijem načinu života.

Zašto je važna koncentracija

Važnost dobre koncentracije ne smije se podcijeniti jer je ona važan faktor za kvalitetan život. Bilo koja obaveza, svakodnevna ili izvanredna, zahtijeva koncentraciju, koju trebamo znati očuvati i što dulje održati. Zahvaljujući dobroj koncentraciji, možemo uspješno obavljati obiteljske i poslovne obaveze te biti prisutni i predani u svakom trenutku.

Neki od faktora koji loše utječu na koncentraciju:

 • nezdrava hrana siromašna nutrijentima
 • tjelesna neaktivnost
 • alkohol i ostale štetne supstance
 • brojne obaveze i loša organizacija vremena
 • stres

Osim navedenih faktora, postoje i individualni okidači koji loše utječu na koncentraciju.

Kako poboljšati koncentraciju

Istraživanja potvrđuju kako zdrava prehrana i tjelesna aktivnost pozitivno utječu na koncentraciju i samo stanje organizma. Čak i male promjene, poput šetnje u prirodi te postupnog izbacivanja štetnih namirnica iz prehrane, pridonose boljoj koncentraciji.

Koncentraciju možete poboljšati:

 • zdravom prehranom
 • meditacijom i jogom
 • aktivnim načinom života
 • eliminiranjem toksina iz organizma i okruženja
 • dobrom organizacijom i smanjivanjem stresa
 • ljekovitim biljkama koje poboljšavaju rad mozga

Ljekovite biljke za jačanje koncentracije

Istraživanja su pokazala kako određene ljekovite biljke poboljšavaju koncentraciju. To su ginko, brahmi, ginseng, rhodiola rosea i ashwagandha.

Ginko

Ginko je drevna kineska biljka koja pomaže kod brojnih bolesti. Uzimanjem ginka poboljšat ćete koncentraciju, pamćenje i druge mentalne sposobnosti. Ova biljka pomaže i kod depresije, Parkinsonove bolesti, Alzheimerove bolesti, multiple skleroze, vrtoglavice i glavobolje.

Može se uzimati u obliku tinkture, čaja ili kapsula.

Čaj se priprema od suhih listova ginka: 1 – 2 čajne žličice listova ginka prelijte s 2,5 dl kipuće vode. Možete ga piti nakon što odstoji 10 minuta. Preporučuje se piti 2 – 3 šalice čaja dnevno.

Brahmi

Brahmi se posebno preporučuje osobama koje puno uče ili obavljaju poslove koji zahtijevaju dugotrajnu koncentraciju. Osim što poboljšava koncentraciju, brahmi smanjuje zaboravljivost, pruža jasnoću te pomaže kod svih kognitivnih procesa. Još jedno njegovo važno djelovanje je zaštita od stresa i smanjenje osjećaja anksioznosti.

Brahmi se uzima uz obrok u obliku praha ili kapsula. Ulje i pasta brahmija koriste se za poboljšanje stanja kože. Preporučena dnevna doza je 750 – 1000 mg praha dnevno.

Ginseng

Ginseng se može koristiti u razne svrhe – za liječenje rana, bolju tjelesnu izdržljivost, jačanje imuniteta, smanjenje napetosti i anksioznosti, ublažavanje nesanice, ali i za poboljšanje pamćenja i usvajanja novog znanja.

Ginseng se uzima u obliku praha, kapsula i tinkture.

Preporučeno doziranje je 2 čajne žlice tinkture ginsenga 3 puta dnevno ili 2 – 4 g praha ginsenga dnevno.

Rhodiola rosea

Rhodiola rosea pozitivno djeluje na psihičko stanje. Smanjuje razinu stresa i umiruje organizam, dok istovremeno aktivira kognitivne procese i poboljšava intelektualne sposobnosti. Istraživanja su pokazala kako su studenti koji su uzimali Rhodiolu roseu poboljšali svoju koncentraciju za 60% te istodobno smanjili umor za 30%.

Rhodiola rosea uzima se u obliku kapsula ili u prahu. Preporučena doza je 300 mg jednom do dva puta dnevno, neposredno prije ili između obroka.

Ashwagandha

Ashwagandha je drevna ayurvedska biljka sa širokim spektrom djelovanja. Stimulira rad mozga i poboljšava pamćenje te pozitivno djeluje na živčani sustav. Ali, to je samo mali dio njezine ljekovitosti: ova je biljka u ayurvedi poznata po tome što poboljšava probavu, stimulira rad srca, pozitivno utječe na kožu, pomaže kod plućnih bolesti i jača imunitet.

Ashwagandha se koristi u obliku praha ili kapsula. Preporučeno doziranje je 1 – 2 čajne žličice praha ashwagandhe dnevno.

Vodite aktivan način života

Stara izreka kaže kako je u zdravom tijelu zdrav duh. Fizička aktivnost održava tijelo vitalnim i pomaže mu da lakše slijedi misli i ostvaruje zadane radnje. Istraživanja su pokazala da čak i minimalna fizička aktivnost tijekom tjedna poboljšava koncentraciju. Izaberite nešto što vam odgovara i što volite. Uživajte u planinarenju, šetnji, plivanju ili nečem drugom što vas čini sretnim. Umjesto da se služite javnim prijevozom, prošećite ili se odvezite biciklom. Osim što je bolje za okoliš, ujedno je i zdravije i bolje i za vas! Meditacija i yoga pomažu boljoj organizaciji misli, smanjuju fizički i mentalni stres te umiruju duh. Tek kada je čovjek opušten, može sabrano djelovati i rješavati obaveze. Stoga, započnite dan meditacijom ili yogom koje će potaknuti vašu koncentraciju i kognitivne sposobnosti.

Redovito čistite organizam od toksina

Svakodnevno, često nesvjesno, unosimo u organizam toksine i teške metale koji loše utječu na koncentraciju, ali i na čitav organizam. Da biste to spriječili, nastojte što više konzumirati svježe, ekološki uzgojene namirnice. Iz prehrane izbacite šećer, slatkiše, alkohol, energetske napitke i svu brzu hranu. Također, preporučujemo da redovito čistite organizam kako biste eliminirali toksine i sve loše tvari nakupljene u tijelu.

Organizirajte vrijeme i smanjite stres

Da biste poboljšali koncentraciju, osim zdrave prehrane i fizičke aktivnosti, važni su i dobra organizacija i eliminacija stresa. Zapisujte obaveze, unaprijed organizirajte svoje vrijeme i pokušajte smanjiti količinu stresa. Stres je okidač za brojne bolesti i loše utječe na psihičko i fizičko zdravlje.

Ako ste smireni, sabrani i organizirani, lakše ćete se koncentrirati, a samim time i riješiti sve dnevne obaveze.

Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.

WordPress Ads