Jane Fonda zna kako živjeti punim plućima i u zreloj dobi

U dobi od 80 godina, Oscarom nagrađivana glumica, zagovarateljica ženskih prava i filmska diva, Jane Fonda ikona je kulture i žena – institucija. Nakon tri braka, nebrojenih filmskih uloga i par kontroverzi, slavna kćer slavnog oca još se uvijek smješka, puna života i životne radosti.

Jane Fonda rođena je u New Yorku 21. prosinca 1937. godine. Glumica je, spisateljica, politička aktivistica, bivša manekenka i fitness guru. Slavu je stekla 60-ih godina filmovima Barbarella i Cat Ballou i uvijek je, osim petnaestogodišnje pauze od 1990. do 2005., bila izuzetno aktivna na svim poljima. Osamdesetih godina prošlog stoljeća stekla je ogromnu popularnost video-kazetama s vježbama aerobika, kojeg je aktivno i uspješno promovirala.

Pozitivan stav, humor, zahvalnost, razigranost i prilagodljivost, najbolji su preduvjeti dugovječnosti.

Izuzetno je angažirana bila i u političkom aktivizmu. 1970-ih godina izazvala je velike kontroverze kada je svoje protivljenje vijetnamskom ratu iskazala posjetom Hanoju, zbog čega su je mnogi Amerikanci smatrali izdajnicom. Kasnije je bila društveno angažirana i svojim je borbenim duhom i radom zagovarala ekologiju i suzbijanje nasilja nad ženama. Deklarira se kao liberalka i feministkinja, a od 2001. i kao kršćanka. 2005. je objavila svoju autobiografiju.

I u osamdesetoj godini i top formi, Jane Fonda blista. Želi pokazati kako zrele godine mogu biti dobre i kvalitetne. Nedavno je predstavila seriju vježbi za osobe starije od 50 godina i napisala knjigu pod nazivom „Prime Time“, o životu i dobrom starenju, piše Forbes.

Puna životnih mudrosti i praktičnih znanja, Jane Fonda otkriva svojih top 10 tajni za graciozno starenje….

Razmišljajte o starenju kao o penjanju po stepenicama

Moramo preispitati svoje stavove o starenju“ , kaže Fonda. “Stara paradigma bila je: rodili ste se, vrhunac dostižete u srednjoj životnoj dobi, a zatim nazadujete. NE. Kada gledate na starenje kao na napredak dalje, uspinjanje stubištem, njime dobivate dobrobit, dušu, mudrost, sposobnost da budete istinski svoji i život živite s namjerom.”

Ova optimistična perspektiva poštuje proces starenja.“  Jane smatra da je pozitivan stav, uključujući humor, zahvalnost, razigranost i prilagodljivost – jedan od najboljih preduvjeta dugovječnosti.

Razmislite o tome odakle dolazite

Teško je znati kako krenuti naprijed, ako ne znate gdje ste bili”, kaže Fonda. Provela je dosta vremena razmišljajući o svom djetinjstvu, o raznim odnosima i osjećajima u  mladosti kako bi bolje razumjela tko je danas.

Predlaže svima da rade sličnu “životnu recenziju”, iskopaju sjećanja, suoče se s nekadašnjim demonima i krenu dalje.

Odbacite perfekcionizam

Jane Fonda, kao i mnoge žene, provela je većinu svoje mladosti u pokušavanju dostizanja neuhvatljive “savršenost”. Kaže kako se, od najranije mladosti zbog svog oca osjećala fizički nesavršeno, što je izazvalo burnu bitku s bulimijom koja je započela u pubertetu.

Trebali bismo biti potpuni i cjeloviti, a to ne možemo biti ako pokušavamo biti savršeni”, kaže. “Trebalo mi je dugo vremena da to naučim.”

Posjedujte svoju moć

Uvijek sam mislila da ću, ako nisam s muškarcem, prestati postojati”, kaže Jane Fonda. Ali u dobi od 62 godine, nakon razvoda od Ted Turnera i sedam godina bez partnera, konačno je shvatila snagu svoje neovisnosti. Nakon sedam godina samoće, ponovno se zaljubila, ali je prošle godine prekinula i tu vezu. Ženama u dvadesetim i tridesetim godinama savjetuje: “Nemojte se jeftino prodati. Nemojte odbaciti sebe. “

Prigrlite ljubav u svakoj dobi

Intimnost uključuje samootkrivanje”, kaže Jane Fonda, inzistirajući na tome da ljubav može biti čak i bolja u trećem činu života. “Tek kad možemo u odnos ući kao cjelovita osoba, dolazi do intimnosti.“

Ustvari, studije pokazuju kako povezanost s romantičnim partnerima, prijateljima i obitelji tijekom života povećava zdravlje i osjećaj sreće.

Držite do svog izgleda

Ulaganje u izgled pomaže vam da izgledate i osjećate se lijepo. Jane, danas 80-godišnjakinja nije krila kako je koristila estetsku kirurgiju i korigirala podbradak i oči. Željela je, kako kaže, da joj lice izgleda manje “obješeno”. “Osjećala sam se odlično, ali izgledala sam umorno”, kaže o razlogu odlaska “pod nož”. “Bila sam umorna od toga da ne izgledam onako kako se osjećam.“ Plastična kirurgija nije za svakoga, ali ako uložite vrijeme i trud i kontinuirano radite na svom izgledu, to će u svakoj dobi projicirati vašu unutarnju ljepotu.

Krećite se

Glumica tvrdi kako je tjelovježba obavezna kada ste stariji, ističući da ona održava kosti snažnima, pomaže produbiti san i minimizira starenje mozga uzrokovano neaktivnošću. Čak i redovito hodanje, istezanje i lagano podizanje težine – što pokazuje u svojim novim DVD-ima – čini nevjerojatnu razliku.

“Ja sam u 80-im godinama. Imam umjetni kuk, umjetno koljeno i ne mogu činiti ono što sam nekad činila. Kad sam uvidjela važnost toga da stariji ljudi ostanu aktivni, pomislila sam, tko je bolji od mene da to i pokaže?!”

Odbacite loše ponašanje

U svojoj knjizi Prime Time, Jane Fonda piše kako gerontologija drži da je “jedan od najviših prediktora uspješnog starenja” – ne zloupotrebljavati alkohol. Slično tome, prestanak pušenja i smanjenje potrošnje šećera, prerađene hrane i zasićenih masti mogu dodati godine u vaš život.

Sada, više nego ikada, ono ste što jedete”, kaže Fonda, savjetujući povećan unos vode, svježeg voća i povrća i složenih ugljikohidrata.

S godinama spavajte više, a ne manje

Čak i danas, Jane spava osam do devet sati svake noći, što je od presudne važnosti za obnavljanje tkiva i funkciju hormona. “Duboki san važan je tijekom cijelog životnog vijeka, ali još je važniji kad ostarimo”, kaže.

Budući da starenjem imameolazi do tendencije laganog sna, predlaže vježbanje tijekom dana, konzumaciju bezkofeinskih napitaka nakon ručka i hranu s prirodnim triptofanom, poput mlijeka.

Ostanite zainteresirani

Kada su zatražili od nje da razmotri sve što je naučila u svojoj visoko oktanskoj karijeri i bogatom životu, Fonda nudi ključne savjete sljedećoj generaciji: “Saznajte tko ste zaista, kako bi postali cjelovita osoba.

Za to je potrebno puno hrabrosti, jer nam cijela kultura govori da bismo trebali biti ovakvi ili onakvi. Pokušajte biti autentični; pokušajte to otkriti. I ostanite zainteresirani. To je mnogo važnije nego biti zanimljiv”, zaključuje Jane Fonda.

Susan Sarandon: Nije poanta izgledati sjajno, već osjećati se sjajno!

Izjave zbog kojih je Keanu Reeves tako poseban

Foto: Facebook Jane Fonda

 

Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.

WordPress Ads