Femiplant tablete na bazi cimicifuge – spas u menopauzi

U nekom trenutku svaka žena će stupiti u menopauzu i susresti se s brojnim promjenama koje joj ovo razdoblje donosi. Riječ je prije svega o promjenama u hormonskoj ravnoteži, koje ponekad mogu uzrokovati već poznate simptome menopauze, poput naleta vrućine i pojačanog znojenja te nesanice i promjena raspoloženja. Sve više raste svijest o prirodnim rješenjima za liječenje ovih čestih simptoma. Biljni lijekovi tako postaju nezaobilazna potreba.

Femiplant tablete koriste se za ublažavanje simptoma menopauze, prvenstveno naleta vrućine i pojačanog znojenja.

Kada započinje menopauza?

S klimakterijem žena ulazi u novo poglavlje u životu. Klimakterij ili perimenopauza je razdoblje koje traje nekoliko godina prije zadnje menstruacije. Menopauza je trajni prestanak menstruacije i prestanak cikličke djelatnosti jajnika kod žene. Ona se u prosjeku događa oko 50. godine.

Ukoliko se simptomi menopauze pojave ranije, u pravilu će trajati duže. Ponekad mogu potrajati i do 12 godina. Najsretnije su one žene koje prve simptome osjete tek pri ulasku u menopauzu, jer će ih u tom slučaju, kako navode istraživanja, mučiti (samo) oko 3 godine.

Prerana menopauza, koja pogađa od 1 do 6 posto žena, javlja se prije 40. godine, a rana menopauza između 40. i 45. godine. Čak četiri od pet žena brojne promjene u tijelu počinje osjećati i do 10 godina prije no što izgube menstruaciju. Tada tijelo počinje smanjivati proizvodnju spolnih hormona. Prvi i najuobičajeniji simptom menopauze je neredovit ciklus. On je rezultat nestabilnosti hormona tijela.

Cimicifuga je najviše istraživana biljka kada su u pitanju simptomi menopauze i njihovo ublažavanje.

Godinu dana nakon posljednje mjesečnice tijelo ponovno počinje uspostavljati hormonalnu ravnotežu te ulazi u postmenopauzu koja traje do sedam godina. Žene tad godišnje mogu gubiti od 2 do 3 posto koštane mase te im se povećava rizik od krvožilnih bolesti, dijabetesa, raka dojke i Alzheimerove bolesti.

Simptomi menopauze

Valovi vrućine i hladnoće

Topli, a ponekada čak i hladni valunzi događaju se iznenada i izazivaju crvenilo u licu. Do njih dolazi zbog pada estrogena.

Noćno znojenje

Žene često pate od nesanice jer ne mogu spavati zbog naleta vrućine. Osim opskrbe tijela estrogenom, čak i opskrba progesteronom opada u tom periodu.

Suhoća rodnice

Zbog smanjenja proizvodnje estrogena, koji je odgovoran za održavanje vlažnosti vagine, vaginalno tkivo počinje se sušiti i postaje manje elastično.

Psihološki disbalans

Depresija i napetost česti su pratioci menopauze. Tu su i uznemirenost i osjećaj gubljenja emocionalne stabilnosti, kao i napadaji panike te fizički znakovi, poput ubrzanog rada srca i otežanog disanja.

Cimicifuga recomosa

Cimicifuga racemosa jedna je od najistraživanijih biljaka, a sigurno najviše istražena biljka kada su u pitanju simptomi menopauze i njihovo ublažavanje. Prirodno stanište joj je Sjeverna Amerika. U modernoj medicini prisutna je u posljednjih 60-ak godina, od kada je kompanija Schaper&Brummer davne 1956. godine u Njemačkoj registrirala prvi alopatski biljni lijek s ekstraktom cimicifuge.

Odnedavno je Femiplant, lijek koji sadrži suhi ekstrakt cimicifuginog podanka (Cimicifuga racemosa), dostupan i u Hrvatskoj. Time je riješen problem dostupnosti cimicifuge u terapijskoj dozi, koja je do sada kod nas bila prisutna jedino u dodacima prehrani i homeopatskim pripravcima.

Prehrana u menopauzi

U menopauzi je izuzetno važna pravilna i uravnotežena prehrana. Da bi se osigurao dovoljan unos bjelančevina preporuča se jesti sve vrste mesa, mlijeko i mliječne prerađevine te jaja, po mogućnosti sve iz slobodnog uzgoja. Korisni su i voće, povrće i žitarice. Na jelovniku bi što češće trebala biti riba hladnih mora poput lososa, skuše i tune koja osigurava Omega 3 masne kiseline. Odlične su i domaće srdele koje je najbolje jesti s kostima jer tada imaju više kalcija koji je važan u borbi protiv osteoporoze.

Treba izbjegavati rafinirane ugljikohidrate, poput bijelog kruha i pekarskih proizvoda, slatkiše i grickalice.

Budite umjereni s bananama, grožđicama, krumpirom te brašnom (kruh, pecivo, tjestenina) jer imaju viši glikemijski indeks što znači da glukoza u krvi brže raste.

Prednost u prehrani tijekom menopauze treba dati kvalitetnim uljima, orašastim plodovima i sjemenkama, avokadu i cjelovitim žitaricama.

Menopauza i kako je bezbolno proći

Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.

WordPress Ads