Dr Christiane Northrup: Otkrijte što vam tijelo poručuje

Dr Christiane Northrup je ginekologinja i kirurginja te jedna od utemeljiteljica ženske klinike “Žene ženama” u SAD-u. U svijetu je poznata kao pobornica za zdravlje žena i njihovo iscjeljenje. Njezin pristup ženskom zdravlju nije konvencionalan jer uzima u obzir ne samo tijelo i fizičke simptome nego i emocije, um i dušu. Dakle, ženu u cjelini.

Dr Northrup se tijekom višegodišnje prakse uvjerila u to koliko je za potpuno ozdravljenje svake žene važno da se poveže sa svojim unutarnjim vodstvom i osvijesti vlastitu žensku mudrost. Smatra kako svaka žena ima potpuno pravo sama odlučivati o pitanjima koja se tiču njezinog tijela i zdravlja, poput mamografije, histerektomije i slično.

Zamislite se cijelom, zdravom i duboko u dodiru s mudrošću svog ženskog tijela.

Tijelo i um kao neodvojiva cjelina

Drevne iscjeliteljske tradicije oduvijek su znale da su tijelo i um neodvojivi. Nijedna bolest nije samo fizička. Ona je i mentalna i emotivna. To znači da su tjelesni simptomi samo vanjske manifestacije našeg unutarnjeg bića, koje na nekoj dubljoj razini pati.

Tjelesni organi preko kemijskih tvari neuropeptida izravno komuniciraju s mozgom. Neuropeptidi primaju poruke ili informacije od misli i emocija. To znači da naše misli i emocije izravno utječu na naše fizičko tijelo i zdravlje. Um se nalazi ne samo u mozgu, nego u cijelom tijelu, točnije u svakoj stanici našeg tijela!

Ženska snaga i intuicija

Dr Northrup smatra kako se danas općenito previše oslanjamo na pomoć liječnika i takvo ponašanje prisutno u našem društvu naziva ovisničkim. U liječenju bolesti žene bi se trebale više oslanjati na vlastitu snagu i mudrost. Žene općenito imaju veliku moć samoiscijenjenja jer imaju snažniju intuiciju i lakše se mogu povezati s najsuptilnijim dijelom sebe. No, patrijarhalno društvo, koje je ostavilo traga duboko u svijesti žena, nametnulo im je da budu ponizne, nemoćne, slabe, da ovise o ocu, suprugu i djeci. A to znači da ne vjeruju u vlastitu snagu.

Tjelesni simptomi samo vanjske manifestacije unutarnjeg bića, koje na nekoj dubljoj razini pati.

Za razliku od muškaraca, koji se uglavnom služe lijevom polovicom mozga, zaduženom za razmišljanje i prenošenje misli, žene uz lijevu paralelno koriste i desnu polovicu mozga. Desna polovica je zadužena za kreativnost i omogućuje bolju povezanost s tijelom. Stoga, žene imaju bolji uvid i pristup svojoj tjelesnoj mudrosti.

Utjecaj Mjeseca na ženski ciklus

Menstruacijski ciklus žene prirodno se poklapa s Mjesečevim mijenama. S obzirom na to da Mjesec upravlja plimom i osekom, isto tako utječe i na tjelesne tekućine u ženskom tijelu, kao i na nesvjesni um i snove. Ciklusi makrokozmosa preslikavaju se na mikrokozmos ženskog tijela. Mjesečnica kod žena obično započinje u vrijeme mladog Mjeseca.

Od početka menstruacijskog ciklusa do ovulacije žena je u svom “najboljem izdanju” – puna je poleta i energije. Tada je za nju pravo vrijeme da započne neke nove projekte.

Ovulacija se najčešće događa za punog Mjeseca i tada je žena na vrhuncu mentalne i emocionalne kreativnosti, opuštenija je, zadovoljnija i otvorenija za primanje ljubavi. Nakon ovulacije, žena se obično povlači u sebe.

Ove cikluse bi svaka žena trebala poštovati.

Dakle, tijekom ovulacije dopustite si veću aktivnost i kreativnost. A kada tijelo traži odmor i povlačenje, nemojte ga ignorirati kako biste udovoljili zahtjevima obitelji ili okoline. Slušajte vaše unutrašnje impulse i živite u skladu s prirodnim ciklusima.

Žensko tijelo – spremište neizraženih emocija

Društvo u kojem živimo traži od nas da gušimo osjećaje jer se njihovo izražavanje smatra odrazom slabosti. No, upravo nas to susprezanje emocija čini slabima i uzrokuje brojne bolesti.

Prema mišljenju dr. Northrup, emocija nije ta koja uzrokuje problem, nego je to naša nemogućnost da se:

  • potpuno izrazimo
  • otpustimo emocije
  • slobodno reagiramo na situacije

Ženske bolesti često su krajnji rezultat emocija koje su godinama bile potiskivane. “Neizražene emocije ostaju u tijelu poput sićušnih tempiranih bombi – one su bolest u inkubaciji”, kaže dr. Northrup.

Žena koja u sebi nosu duboku neprerađenu tugu treba se isplakati i pritom joj trebaju podrška i razumijevanje. Ono što joj ne treba je sažalijevanje i pretjerano tješenje, jer bi to omelo i zaustavilo proces njezinog potpunog iscjeljenja.

Dr. Nortrup se u svojoj dugogodišnjoj liječničkoj praksi susrela s brojnim oboljelim ženama koje su u sebi godinama nosile traume, poput seksualnog zlostavljanja i zanemarivanja. Budući da je ženama teško suočiti se s tim teškim emocijama i otpustiti ih, one ih potisnu negdje duboko u skrivene “ladice” tijela. A to se odražava na unutarnje organe i u konačnici rezultira bolešću.

Otkrijte poruke svog tijela

Maternica

Postoji mišljenje kako je maternica namijenjena samo za razvoj djeteta ili razvoj raka. No, taj je ženski organ jako važan i u regulaciji hormona. Energetski je povezan sa ženinim najdubljim osjećajem sebe i svog unutarnjeg svijeta.

Zdravlje maternice je ugroženo ako je žena previše samokritična i ne vjeruje u sebe.

Ako žena ima pretjerano maternično krvarenje ili neredovite mjesečnice, u pozadini vrlo često leže obiteljski problemi, jer krv, kaže dr. Northrup, zapravo simbolizira obitelj.

Jajnici

Dr. Northrup smatra kako zdravlje jajnika ovisi o kvaliteti ženinih odnosa s ljudima i pojavama iz okoline. Njihovo zdravlje ugrožava energija osvetoljubivosti, neizraženog bijesa i ogorčenosti. To može dovesti do cista ili raka jajnika.

Problemi s jajnicima mogu biti i posljedica ženine predodžbe da je ljudi ili vanjske okolnosti sprječavaju da bude kreativna.

Stoga je jako važno da izražavate vlastitu kreativnost, bilo da je riječ o nekom hobiju, poput lončarstva, pletenja, pjevanja, slikarstva ili drugog. Svaki dan odvojite vrijeme koje ćete posvetiti očitovanju kreativnog dijela sebe.

Bolovi u zdjelici

Brojne žene danas pate od neobjašnjivih kroničnih bolova u zdjelici. Uzrok tog oboljenja medicina još uvijek nije otkrila, pa kao rješenje nudi odstranjivanje maternice i jajnika.

No, problem je puno dublji. Bolovi se često šire i na područje leđa ili nekog drugog dijela tijela, tako da vađenje organa nije rješenje ovog problema.

Kod žena koje boluju od endometrioze dr. Northrup je zamijetila isti obrazac – njihove najdublje emocionalne potrebe u izravnom su sukobu s onim što okolina traži od njih. To su žene koje si nameću nemilosrdan tempo, rijetko se odmaraju i rijetko se posvećuju svojim najdubljim potrebama i željama.

Dojke

Ženske su dojke tjelesna metafora za primanje i davanje, one su simbol hranjenja i vitalni dio ženske mudrosti. Naša je kultura iskrivila metaforu za hranjenje kako bi žene davale sebe drugima ne hraneći same sebe. “Žene daju i daju i daju dok izvor u njima ne presuši.” kaže dr. Northrup.

Iako nema ništa loše u davanju i održavanju života, davanje na štetu samoga sebe postaje temelj za loše zdravlje i brojne bolesti.

Glavne emocije koje se kriju u pozadini kvržica i raka dojke su povrijeđenost, ljutnja, tuga i emocionalni problemi vezani uz davanje. Kod mnogih žena oboljelih od raka dojke dr. Northrup primijetila je sličan obrazac – one često skrivaju ljutnju ispod fasade ljubaznosti i imaju neriješen sukob s majkom.

Negativne emocije kao uzrok ženskih bolesti

Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.

WordPress Ads