6 ayurvedskih savjeta za zdravo mršavljenje

Mnogi se od nas bez velikog uspjeha bore s viškom kilograma.
Nakon raznih dijeta kilogrami i dalje uporno prkose, a ponekad se i vrlo brzo vrate ili se čak dodatno povećaju. Problem kod većine dijeta je taj što se one usredotočuju na suzbijanje apetita, što za posljedicu ima usporavanje metabolizma koji tada nema snagu razgraditi masnoće. A ako tijelo ne razgradi masnoće i ugljikohidrate, oni će se akumulirati i završiti kao prekomjerna tjelesna težina. Akumulacija masti zbog usporenog metabolizma ukazuje na kapha poremećaj, dok akumulacija ame (toksina) govori da je došlo do pitta neravnoteže.
Stoga se ayurvedski savjeti za pomoć pri gubitku viška kilograma oslanjaju na poticanje rada metabolizma i probave kao i poticanje djelovanja limfnog sustava. Isprobajte prirodne, zdrave i postepene ayurvedske metode koje zahtijevaju nešto više vremena i strpljenja, ali su zato njihovi rezultati učinkoviti i dugotrajni.

1. Jednom tjedno prakticirajte tekuću dijetu

Prakticirajte tekuću dijetu jednom tjedno, tijekom cijelog jednog dana.
To će pomoći eliminirati amu, ojačati probavu te donijeti osjećaj lakoće u tijelu.
Provodite je svakog tjedna, sve dok ne nestane višak kilograma, odnosno dok ne postignete težinu koja odgovara vašoj tjelesnoj konstituciji.
Onog dana kada provodite tekuću dijetu konzumirajte samo juhe, biljne čajeve, svježe voće i povrće, toplo mlijeko, žitarice pomiješane s vodom.
Alternativa ovoj metodi je ta da postite jedan tjedan u godini koristeći samo tekuću hranu.

2. Riješite se toksina vrućom vodom 

Učinkovita tehnika za čišćenje ame iz organizma je često pijuckanje vruće vode tijekom dana. Baš kao što koristite toplu vodu za pranje masnog, nečistog i ljepljivog posuđa, vruću vodu možete koristiti da biste postepeno otopili amu iz vašeg organizma.

Najbolje je slijediti sljedeću rutinu:

  • voda treba biti vrlo vruća (tako da trebate puhati dok je polako ispijate)
  • količina tople vode koju pijete je manje važna od toga koliko je često pijete (za najbolji učinak pijuckajte toplu vodu otprilike svakih 30 minuta)
  • u vodu možete dodati malo svježeg limunovog soka.

Vjerojatno ćete primijetiti pojačano mokrenje tijekom prvih nekoliko tjedana programa ispiranja organizma vrućom vodom. To je zato što vaše tijelo pojačano izlučuje toksine i nečistoće. Nakon nekoliko tjedana mokrenje bi se trebalo vratiti u normalu, dok će se ama i dalje nastaviti topiti.

3. Potaknite metabolizam pripravcima od đumbira 

Đumbir (svježi ili u prahu) konzumirajte prije jela jer stimulira probavu i uklanja amu.

Rasol od svježeg đumbira:

  • naribajte malu količinu svježeg korijena đumbira
  • iscijedite svježi limunov sok na naribani đumbir i dodajte prstohvat himalajske soli

Konzumirajte jedan ili dva prstohvata kiselog đumbira (po ukusu) nekoliko minuta prije jela.

Aperitiv od đumbira
Popijte malu čašu (ili prema ukusu) aperitiva od đumbira nekoliko minuta prije obroka.

Čaj od đumbira u prahu:
Stavite čašu vode u zdjelicu za kuhanje, dodajte prstohvat đumbira u prahu i pustite da zakuha do vrenja. Ostavite da se čaj malo ohladi, pa popijte nekoliko gutljaja prije jela. Količinu đumbira možete postepeno povećavati, do ⅛ čajne žlice.

4. Pokrenite probavu curry mješavinom


Domaći curry i ayurvedske ćurne su zdrave formule koje sadrže svih 6 okusa, što je izuzetno važno u ayurvedi jer tih šest okusa pomažu u poboljšanju probave i rastapanju masnoća u tijelu. Domaći curry i ayurvedske ćurne također su i prirodni čistači jetre.

Curry mješavina
Sastojci:
5 čajnih žlica sjemenki korijandera
½ čajne žlice sjemenki kardamoma (opcija)
1 čajna žlica sjemenki piskavice
1 veliki lovorov list (ili 1-2 čajne žlice bosiljka ili metvice)
½ čajne žlice sjemenki kumina
½ čajne žlice sjemenki gorušice (ili ½ suhe čili papričice)
1 mali štapić cimeta (oko 3-4 cm duljine)
5 pupoljaka klinčića
2 čajne žlice kurkume u prahu (dodati na kraju)

Priprema:
u mlincu za kavu sameljite sve sjemenke, list lovora, klinčiće i štapić cimeta
u samljevenu mješavinu dodajte kurkumu u prahu pa sve dobro izmiješajte
pohranite u hermetički zatvorenu staklenku i čuvajte na hladnom i suhom mjestu
Koristite svakodnevno kako biste sagorjeli masnoće u tijelu. Začinsku mješavinu stavite u posudu za sol i posipajte preko svojih jela prije konzumacije. Curry začin koristite i prilikom kuhanja, u umacima i juhama.

5. Stimulirajte limfni sustav Garshana masažom 

Garshana je suha masaža koja se radi svilenim rukavicama, a na ayurvedskim klinikama je dio ayurvedske masaže Visheshe. Vrlo je korisna kod kapha poremećaja. Suho četkanje tijela stimulira limfni sustav, poboljšava cirkulaciju i pomaže u smanjenju kaphe u tijelu. Ovim tretmanom otvaraju se pore, oslobađaju se toksini, smanjuje se napetost mišića i poboljšava funkcioniranje metabolizma što rezultira boljom vitalnošću organizma.

Postupak provođenja Garshane
uzmite rukavice od sirove svile (ili nekog drugog prirodnog materijala) pa energičnim, ali laganim pokretima počnite s masažom cijelog tijela (sve osim lica i područja oko srca)
kako biste pokrenuli limfni sustav vaši pokreti obavezno moraju ići u smjeru prema srcu
dugim pokretima u smjeru srca prijeđite preko područja vrata, ruku i nogu, a kružne pokrete koristite oko trbuha, stražnjice i zglobova
Garshanu je najbolje raditi svakog jutra prije tuširanja i to u trajanju od najmanje 5 minuta.

6. Energizirajte se napitkom od meda 


Med je jedan od najboljih izvora energije i topline. Prema tradicionalnim ayurvedskim tekstovima, med je blagodat za ljude sa slabom probavom i odličan tonik za sve organe u tijelu. Ubrzava metabolizam i pomaže sagorjeti višak kalorija.

Začinski napitak od meda
Sastojci:
2 jušne žlice soka svježeg đumbira
2 jušne žlice meda
⅛ jušne žlice kajenskog papra (ili ¼ čajne žlice crnog papra u prahu)
1 čaša mlake vode

Priprema:
dobro izmiješajte sve sastojke u čaši mlake vode
popijte ujutro ili nakon ručka

Djelovanje:
Đumbir i kajenska paprika imaju zagrijavajući efekt te pojačavaju rad metabolizma. U kombinaciji s đumbirom, med pomaže pri otapanju masti i djeluje umirujuće na probavni trakt. Đumbir je odličan za čišćenje od toksina dok kajenski papar topi masne stanice i smanjuje razinu masnoće u krvi. Crni papar sadrži piperin, spoj koji sprečava stvaranje novih masnih stanica. Također aktivira i metaboličke procese koji razgrađuju masti te poboljšava rad jetre. Začinski napitak od meda koristite redovito kroz dulje razdoblje, sve dok ne postignete željenu težinu.

Problem kod većine dijeta je što se one usredotočuju na suzbijanje apetita, što za posljedicu ima usporavanje metabolizma koji tada nema snagu razgraditi nakupljene masnoće.

Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.

WordPress Ads