Španjolske fieste – zanimljive, neodoljive, čarobne…

Obožavam posjećivati Španjolsku i nitko me neće spriječiti da to i dalje činim. Znate na što mislim. Ali, sad ne slijedi priča o prekrasnoj Barceloni, nego o lijepom španjolskom običaju feštanja. A tko ne bi volio španjolske fieste…

Fieste

Glavna fiesta u Španjolskoj održava se prije Uskrsa, tijekom Velikog tjedna i zove se Semana Santa. Započinje procesijama na Cvjetnicu, tijekom kojih muškarci nose velike skulpture, pasos, najčešće likove Isusa ili Djevice Marije. Pasosi su ukrašeni vezom, pozlatom, cvijećem, svijećama i križevima. Procesije izlaze iz crkava, a prate ih muškarci i žene obučeni u boje i oznake svoje bratovštine. Na glavi su im „tuljaste“ kape odnosno pokrivala s prorezima za oči koja neodoljivo podsjećaju na bijela pokrivala za glavu pripadnika Ku Klux Klana, a koja je KKK navodno i preuzeo od njih.

Tijekom procesije iza svakog pasosa hodaju članovi bratovštine, ljudi u plavom, ljubičastom, crnom ili bijelom, ovisno o tome kojoj bratovštini pripadaju.

Na nogama su im sandale, a nerijetko su i bosi. Običaj je u Baskiji da muškarci koji nose pasose hodaju bosi.

Semana Santa jedinstvena je po tome što se održava svaki dan u Velikom tjednu,a  sama procesija uglavnom je ista u svim dijelovima Španjolske. Skulpture, pasosi, ujutro se, praćene glazbom različitih orkestara, iznose iz crkve, u koju ih vraćaju tek navečer. Sutradan se ponavlja isto. U obilježavanja ovog tradicionalnog obreda uključeni su, svatko na svoj način, skoro svi stanovnici grada. Neki od njih nose pasos, neki sviraju u jednom od brojnih orkestara ili jednostavno hodaju u procesiji, odjeveni u skladu s običajima.

Mantilla

U Andaluziji žene tradicionalno oblače crnu odjeću, crne suknje ili haljine do koljena, dok su im na nogama cipele, najčešće tradicionalne crne salonke. Onim najzanimljivijim Španjolke ukrašavaju glavu. Riječ je o španjolskoj mantilli.  Ukras, uglavnom čipkani ili svileni veo, visoko je podignut češljem koji se naziva peineta i koji je tijekom uskršnjeg tjedna crne boje. Mantilla je za kosu pričvršćena srebrnim brošem.

Ovaj, tako poseban ukras za kosu, nosi se od sedamnaestoga stoljeća i može se vidjeti na slikama slavnih španjolskih slikara Goye i Velasqueza. Manillu danas nose i španjolska kraljica, ali i Sarah Jessica Parker.

Bijele mantille i bijele peinete Španjolke nose prilikom odlaska u arenu na borbu bikova. Uz njih oblače haljine živih boja i stavljaju šareni nakit, posebno naušnice.

U Madridu, u blizini muzeja Prado, ručali smo u restoranu čiji su strop i dio zida bili potpuno prekriveni bijelim peinetama. Sve je bilo jako privlačno: interijer s neobičnim ukrasima po stropu i zidovima, hrana predivnog izgleda i okusa, a konobari, sve redom moderni dečki, mogli su biti i kustosi u muzeju iz kojega smo došli.

Španjolci jako vole svoje fieste. U njima sudjeluju gotovo od rođenja, od najmlađe dobi, pa sve do poznih godina.

Na taj način čuvaju svoju baštinu, poštuju prošlost svake godine iznova ponavljajući tradicionalne rituale, prate smjene godišnjih doba i štuju svoje svece zaštitnike.

S obzirom da se španjolske fieste održavaju tijekom cijele godine, u bilo koje doba možete pronaći grad ili selo koje slavi svoju fiestu.

Vesna Jozić

Stara blogerica. Knjigice, putovanja, izložbe, koncerti, restorani i još ponešto... http://apotekarica.blogspot.hr/

WordPress Ads