Zdravi napici za hormonsko zdravlje žena

Kad razmišljate o hormonskom zdravlju, što vam prvo pada na pamet? Tablete? Ne bi trebale, jer postoje učinkovita prirodna sredstva. Tema uravnoteženog hormonskog zdravlja s godinama postaje sve aktualnija. Dolaze na red skupi lijekovi i beskrajne konzultacije s ginekologom. Nakon konzultacija s liječnikom i saznanja što se točno događa u vašem organizmu možete se okrenuti alternativnom liječenju hormonskih poremećaja. Pokušajte spriječiti potrebu za lijekovima koji reguliraju hormonske promjene do kojih dolazi s godinama.

Pravilna prehrana, tjelovježba, izbjegavanje stresa i pravodoban odmor, čine čuda kada je riječ o hormonima.

Disbalans hormona u organizmu

Postoje čvrsti dokazi da cijeli niz faktora iz našeg života utječe na balans hormona u organizmu, neophodan za zdravlje.

1. Nedostatak progesterona

Prema istraživanjima, mnoge žene u svojim 30-im godinama (ponekad čak i prije) povremeno ne ovuliraju tijekom menstrualnog ciklusa. Bez ovulacije ne stvara se corpus luteum (žuto tijelo) koje luči hormon progesteron. Zbog nedostatka ovog hormona u ženskom organizmu narušava se prirodna ravnoteža estrogena i progesterona. Dominacija estrogena nad progesteronom povlači za sobom cijeli niz problema.

Simptomi nedostatka progesterona su:

– ispadanje kose

– kronični umor

– valovi vrućine, nesanica

– neredovita menstruacija, neplodnost

– urogenitalne infekcije

– dobivanje na težini, žudnja za slatkišima,

– usporeni rad metabolizma

– glavobolja i migrena

– promjene raspoloženja, iritabilnosti, depresija, napadaji panike

– vrtoglavica, loša koncentracija, zaboravljivost

– smanjen libido

– inkontinencija (povremeno „bježanje“ mokraće)

– palpitacije (preskakanje srca)

– rak maternice, policistični jajnici, miomi

– osteoporoza

– gubitak koštane mase

Ako imate 3 ili više od ovih simptoma postoji velika mogućnost da je balans estrogena i progesterona u organizmu poremećen.

2. Progesteron i stres

Progesteron je usko povezan sa stresom. Stres i loša prehrana mogu poremetiti ovulaciju. Kada ovulacija izostaje, u organizmu nastaje manjak progesterona. Zbog nedostatka progesterona smanjuje se stvaranje antistresnih hormona. Nedostatak antistresnih hormona još više pogoršava stres koji ponovno uzrokuje izostanak ovulacije. Na takav način se stvara začarani krug.

3. Xeno-estrogen – lažni estrogen u našoj prehrani

Disbalansu estrogena i progesterona u organizmu doprinosi i svijet u kojem živimo. Okruženi smo mnoštvom petrokemijskih derivata. Oni se nalaze u zraku, hrani i vodi, uključujući pesticide i herbicide, proizvode od plastike i poliklorirane bifenile. Ove supstance sadrže lažni estrogen – takozvani xeno-estrogen – koji se lako apsorbira i taloži u masnim tkivima. Naprimjer, često konzumiranje gaziranih napitaka iz plastičnih boca može prouzrokovati dominaciju estrogena u organizmu.

Xeno-estrogen je vrlo teško izbaciti iz organizma. Ova kemikalija, iako je strana našem tijelu, oponaša estrogen i upleće se u prirodnu biokemijsku aktivnost organizma. Opširna istraživanja koja se trenutno provode u svijetu, razotkrivaju ozbiljnost situacije koju su uzrokovali pseudo-hormoni. Otkrivena je 51 vrsta xeno-hormona svaki od kojih je sposoban izazvati brojne probleme u organizmu.

Pseudo-hormoni ne štete samo ženama. Nedavna otkrića svjedoče o tome da se proizvodnja spermatozoida kod muškaraca u zadnjih 70 godina smanjila za 50%. Ovu činjenicu povezuju s lažnim hormonima, koji također mogu uzrokovati rak prostate i dojke, genitalne deformitete te neurološke poremećaje.

3 prirodna recepta koja stabiliziraju lučenje hormona

Topla voda s limunom

Topla voda s limunom doprinosi smanjivanju težine, uklanja toksine iz organizma, poboljšava imunitet, stanje kože i probavu. Razlog tome je što limun utječe na hormon sitosti – leptin. Ukoliko leptin nije u ravnoteži, tijelo počinje stvarati masne naslage. Limun pomaže izbjegavanju dehidracija i poboljšava probavu.

Recept:

Iscijedite sok od pola limuna u čašu tople vode i ispijte odjednom. Jutro će vam bolje početi uz ovaj napitak.

Čaj od listova maline

Listovi maline se od davnina koristi za jačanje mišića materice. Znanstvena istraživanja potvrdila su da ova biljka blagotvorno utječe na rad hormona. Žene koje piju ovaj čaj tijekom trudnoće, nemaju teškoća prilikom porođaja.

Recept:

Prelijte jednu jušnu žlicu listova maline (mogu se koristiti i osušeni) s 200 ml ključale vode i ostavite da odstoji 10 minuta. Ovaj čaj nemojte piti prije spavanja, već ga konzumirajte tijekom dana.

Zlatno mlijeko

Zlatno mlijeko poboljšava imunitet i dovodi u ravnotežu razinu hormona u organizmu. Ovaj napitak zagrijava, osvježava i umiruje. Sastojci čine korisnu kombinaciju za reguliranje hormona i općenito blagotvorno utječe na organizam. Ayurveda smatra kurkumu aktivnim začinom koji poboljšava cirkulaciju i metabolizam estrogena.

Kurkuma i kurkumin nezamjenjivi su za zdravlje 

Kurkuma radi za nas – štiti nas od bolesti

1. Pasta od kurkume

Sastojci:

– 1/4 šalice praha kurkume

– 1/2 žličice mljevenog papra

– 1/2 šalice vode

Priprema:

Pomiješajte sve sastojke u maloj posudi za kuhanje i dobro promiješajte. Uključite vatru na srednju jačinu i miješajte neprestano dok smjesa ne postane gusta pasta. To ne traje dugo, pa ne napuštajte štednjak. Pustite da se smjesa ohladi, a zatim je držite u maloj staklenci u frižideru.

2. Zlatno mlijeko

Sastojci:

– 1 šalica mlijeka po izboru

– 1 žličica kokosovog ulja

– 1/4 do pola žličice paste od kurkume

– med (opcija)

Priprema:

Kombinirajte sve sastojke, osim meda, u loncu za kuhanje. Uključite vatru na srednju jači u. Dok grijete, obavezno neprestano miješajte i ne dopustite da prokuha. Dodajte meda po želji.

Preporuka:

Preporučujemo da jutro započnete toplom vodom s limunom, čaj od maline pijte tijekom dana, a prije spavanja počastite se toplim zlatnim mlijekom.

 

Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.

WordPress Ads