Zdrave navike – zašto su tako važne?

Svijet je zaluđen zdravim navikama. Čini se da nikad nije nedostajalo više zdravog razuma u želji da se bude zdrav. Jer svaki dan čujemo za neki novi revolucionarni sustav vježbanja, prehrane ili života koji će nas učiniti boljim, zadovoljnijim i otpornijim. A jedina stalna konstanta svih vrijednih preporuka je – ravnoteža.

Zaljubite se u svoje ideje. One su poput imaginarne djece koju moramo odgajati i njegovati.

Ukoliko na sebe ne gledamo iz svih kuteva koji nas okružuju, uvijek ćemo završiti u radikalnoj rutini. Malo vrijedi vježbanje i prehrana, ako svoj um i duh ne njegujemo jednakom brigom kao i tijelo. Kao što nam malo vrijedi sva meditacija na svijetu ukoliko se prema svojem tijelu ne ponašamo kao prema istinskom hramu. Zato mi se čini da pet jednostavnih naputaka mogu biti dovoljni da se osjećamo dobro u svojoj koži, sa svojim snovima i svojim očekivanjima.

Kretanje

Ukoliko svaki dan samo 20 minuta odvojimo za kretanje, učinili smo puno za sebe. Kako bi vježbanje postalo dio nas, ne smije biti nasilno, radikalno ili prisilno. Nađite rutinu koja vam odgovara bez obzira koliko kalorija troši. Nemojte zaboraviti da su naši preci sve radili trčeći. Zašto je onda nama sve toliko teško? Vrijeme koje krademo od sebe za druge – najteže je nadomjestiti.

Intelekt

Naš intelekt treba stalne izazove. Bez obzira da li vas vaš posao veseli ili ne – svom umu uvijek dajte mogućnost da kreira nešto fokusirano na zadatak. Ukoliko ne dišete da bi radili, ubacite neke druge zadatke u svoju rutinu. Kako obnoviti dio kuće, kako od svog hobija razviti samostalan posao, kako s obitelji sačuvati neko davno napušteno imanje… Istražujte, jer i um traži svoju lopticu za igru. Kreativnost koju pritom budete razvijali za vaš će duh biti kao najbolji fitness program za vaše tijelo.

Kad se odmaknemo od rutine i dozvolimo si da radimo stvari koje možda ne vode nigdje, ali nas beskrajno vesele, postajemo mlađi i poletniji. Zaljubite se u svoje ideje. One su poput naše imaginarne djece koju moramo odgajati i njegovati.

Duhovnost

Ništa manje nije važno niti ono duhovno. Ne morate slijediti niti jedan vjerski obrazac, niti jednu sektu ili spiritualnu rutinu, ali morate pronaći nešto što će biti izvor vaše inspiracije i snage, izvana ili iznutra. Nešto ćemu ćete se uvijek vraćati kad budete trebali olakšanje, utjehu, motivaciju i potvrdu. Mjesto vašeg izvora snage, koliko god to imaginarno zvučalo. Bez obzira što to bilo, pomoći će vam da budete stabilni i ustrajni u tome da od sebe napravite najbolju moguću verziju sebe – bez obzira gdje se nalazite sada. Vjera je važnija od okvira koji joj nameću socijalni standardi. To svi znamo.

Koristite zdrave navike za svoje kompletno biće, ne izostavljajući niti jedan segment nedodirnutim. Vrijedi svakog atoma snage kojeg ćete pritom uložiti.

Dr Vladimir Borić: Kvalitetan i zdrav život podloga su za zdrav izgled

 

Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.

WordPress Ads