Samoliječenje – da, ali uz oprez!

Dobro je imati kod kuće nekolicinu lijekova koje možžete trebati i prije liječničkog pregleda. Preporučujemo samo one lijekove za česte tegobe (npr. kaššalj, temperatura). No, uvijek imajte na umu da i proizvodi koji se kupuju bez liječničkog recepta mogu imati potencijalno opasne popratne učinke ako se ne upotrebljavaju prema uputama. Ne zaboravite da i prirodni pripravci od ljekovitog bilja (biljni čajevi, kreme, masti, tinkture…), nisu sasvim nešškodljivi, sadrže razne djelatne tvari koje mogu našštetiti zdravlju ako se nepravilno i/ili pretjerano koriste.

Pazite gdje i kako čuvate lijekove, a posebno šse to tiče zašštite od dohvata djece.

Samoliječenje može biti opasno

Samoliječenje možže biti opasno ako nemate dovoljno informacija. Lijekovi koje koristite u samoliječenju mogu djelovati u interakciji međusobno ili u interakciji sa stalnom terapijom kojoj mogu potpuno promijeniti učinak i djelotvornost. Stoga posavjetujte se s liječnikom ili ljekarnikom prije upotrebe bilo kakvog lijeka ili prirodnog preparata.

Preuzimanje kontrole nad svojim zdravljem počinje usvajanjem zdravog stila žživota. Samolječenje možže pomoći da se osjećate bolje kod nekih tegoba, no ne zaboravite da je prvi korak u liječenju bilo koje bolesti posjet medicinskoj ustanovi.

Gdje je mjesto za kućnu ljekarnu?

Obrate posebnu pažžnju na to gdje i kako čuvate lijekove, a posebno šse to tiče zašštite od dohvata djece. Mjesto gdje se držže lijekovi treba biti suho, hladno, zaštićeno od svjetlosti, te izvan dohvata djece. Kod odabira mjesta za kućnu ljekarnu ne smije se zaboraviti da nema te prepreke, nema te visine, nema tog skrovišta do kojega djeca ne mogu doći. Taj silno radoznali mali čovjek nastoji pregledati svaki kut, svaki ormar i svaku ladicu u kući, a pogotovo užživa gurnuti nepoznati predmet u usta.

Do starosti od neke 3 godine dijete nije u stanju shvatiti opasnost koja mu prijeti od nepoznatih tvari, pa su zato slučajna otrovanja djece te dobi čestaš u kućnom okoliššu. Upravo je to osnovni razlog zaššto velike količine lijekova u domovima predstavljaju toliku opasnost. Pazite da nakon provedene terapije preostale količine lijekova ne pohranjujete u razne kutije, ladice ili ostavljate šširom prostora u kojem živite.

Koliku količinu lijekova treba nabaviti?

Ne treba pretjerivati u količini lijekva koje držžimo kod kuće. Nema potrebe stvarati zalihe, jer su lijekarne uvijek dostupne u slučaju potrebe, a lijekovi imaju svoj rok valjanosti i kada on prođe oni su nedjelotvorni ili čak šštetni. Lijek s isteklim rokom uporabe najčešće je neučinkovit i smanjeno učinkovit. Ne smije se zanemariti niti činjenica da s vremenom kod nekih lijekova dolazi do promjene u sastavu što dovodi do toga da ti lijekovi postaju ne samo neučinkoviti nego i kontraproduktivni pa čak i opasni za ljudsko zdravlje. U kućnim ljekarnama trebali bi se nalaziti samo neophodni lijekovi, odnosno lijekovi za tekuću terapiju.

I prirodni pripravci od ljekovitog bilja (biljni čajevi, kreme, masti, tinkture…), nisu sasvim nešškodljivi. Sadrže razne tvari koje mogu našštetiti zdravlju ako se nepravilno koriste.

Povremeno prekontrolirajte u kakvom su stanju vašše kućne apoteke (npr. jednom godiššnje), nema li među lijekovima onih kojima je protekao rok uporabe, odnosno nema li među njima požžutjelih, razmrvljenih lijekova ili onih za koje se na prvi pogled vidi da su pretrpjeli određene promjene. Lijekove kojima je proššao rok uporabe ili koji su na bilo koji način promijenjeni treba odložžiti u zasebnu vrećicu i odnijeti u ljekarnu koje će pravilno odložžiti i zbrinuti takav otpad.

Oprez kad su djeca u pitanju

Dobro je znati kako u nekim situacijama možžete pomoći i ublažžiti tegobe. No, kod samolječenja je potreban poseban oprez kad su djeca u pitanju. Posebice se to odnosi na novorođenčad i dojenčad (od rođenja do godine dana starosti). Naime, zbog njihove nezrelosti znaci nekih ozbiljnih bolesti i infekcija mogu biti vrlo oskudni i skriveni.

Razvoj bolesti možže se koji puta odvijati vrlo brzo, u roku od nekoliko sati. Tako npr., ako starije dijete ima temperaturu, date mu lijek protiv temperature (antipiretik), i ako je opće stanje dobro, možžete pričekati dva tri dana, pa ako mu ne bude bolje odete liječniku. Međutim, to ne vrijedi za novorođenče i dijete do godine dana starosti (posebice djeteta do 3 mjeseca starosti). Samo par sati zakaššnjenja može potpuno promijeniti ishod bolesti. Ako postoji i najmanja sumnja da je moguće riječ o stanju ili bolesti koje žživotno ugrožžavaju treba odmah otići liječniku.

ŠŠto treba imati u kućnoj lijekarni?

Sadržžaj kućne ljekarne ovisi o broju, zdravstvenom stanju i dobi ukućana. U velikom broju slučajeva dovoljno je da kućna ljekarna sadržži sljedeće:

lijek za snižžavanje temperature
– sredstvo protiv kaššlja i za olakššavanje iskaššljavanja (biljni sirup)
– tablete protiv bolova
– sredstvo za nadoknadu tekućine i elektrolita (rehidraciju) kod povraćanja i proljeva
– sredstvo za odbijanje kukaca
– sredstvo za zašštitu od sunca
– dezinfekcijsko sredstvo za povrede (antiseptik za posjekotine i ogrebotine)
– ljepljive trake (flaster, hanzaplast) u nekoliko veličina
– sterilne gaze različite veličine, zavoji različitih šširina i dužžina
– toplomjer

Pri kupovini navedenih lijekova dobro je savjetovati se s liječnikom ili ljekarnikom. Ako vi ili članovi vašše obitelji imate određene potrebe za lijekovima zbog specifičnih bolesti i stanja, tada bi i oni trebali biti sadržžani u kućnom ormariću s lijekovima. Dakle, rezervni paketić Euthyroxa u ormarić!

Palcebo efekt – može li nas izliječiti pozitivna sugestija

 

Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.

WordPress Ads