Priprema za laboratorijske pretrage i uzimanje uzorka

Pogledajte kako se pripremiti za neke od laboratorijskih pretraga da bi vaši nalazi bili odraz zdravlja, a ne rezultat pogrešne pripreme. To je u interesu i vas i vašeg liječnika.

Opća priprema

Prije vađenja uzorka krvi ispitanik mora biti 8 do 10 sati natašte (voda se smije piti). Dan prije odlaska u laboratorij potrebno je izbjegavati jači tjelesni napor i uzimanje alkohola. Potrebno je izbjegavati sve lijekove 48 sati prije uzimanja uzorka, osim onih koje je liječnik odredio kao obavezne.

Posebna priprema

Određivanje masti u krvi

Ispitanik mora biti 12 sati natašte, a 24 sata prije vađenja krvi dobro je jesti laganu, nemasnu hranu (ne uzimati mlijeko i mliječne proizvode, pržena jela, jaja, masno meso, bijeli kruh, masnoće, slastice).  48 sati prije vađenja valja izbjegavati svaki veći fizički napor i uzimanje alkohola.

Određivanje željeza u krvi

Bolesnicima na terapiji željezom krv se uzima 10 dana nakon peroralnih, 3 dana nakon intravenoznih i mjesec dana nakon intramuskularnih preparata željeza. Potrebno je izbjegavati sve lijekove 48 sati prije uzimanja uzorka (osim onih koje je liječnik odredio kao obavezne). 24 do 48 sati prije odlaska u laboratorij ne piti sokove obogaćene vitaminima te kupinovo vino.

Provođenje testa oralne podnošljivosti glukoze (OGTT)

Test započinje ujutro između 7 i 8 sati, a bolesnik prije vađenja mora biti najmanje 8, a najviše 14 sati natašte. Tri dana ranije bolesnik je na normalnoj prehrani zasićenoj ugljikohidratima (kruh, tjestenina, krumpir, riža). Za vrijeme testa koji traje 2 sata, bolesnik ne smije pušiti, jesti i piti kavu ili druga pića, niti se izlagati pojačanoj tjelesnoj aktivnosti.

Uzimanje uzorka

Stolica

Sakupljanje stolice za test skrivene krvi u stolici (okultna krv u stolici)

Sakupljaju se uzorci tri uzastopne stolice. Test treba odgoditi ako imate proljev, menstruaciju, krvarenje iz hemoroida ili iz urinarnog trakta. Za pretragu je potrebno nanijeti uzorke tri uzastopne stolice na po tri test-kartona. Test-karton je predviđen za nanošenje 4 uzorka. Svaki dan se koristi jedan kartončić. Nakon što se napiše ime i prezime te datum uzimanja uzorka, treba otvoriti test-karton i priloženim štapićem uzeti uzorak stolice veličine glavice šibice te tanko nanijeti na prvo polje. Na drugo polje nanijeti uzorak s drugog kraja stolice, na iduće s trećeg i zatim na zadnje s četvrtog mjesta. Staviti otklopljeno na sigurno mjesto da se 15-tak minuta posuši, pa zatim poklopiti naneseni uzorak. Zaštititi test-karton od utjecaja topline, svjetla i sredstava za čišćenje.

Uzorke sakupljene kroz tri dana dostaviti u laboratorij zajedno, odnosno ako je pretraga u okviru nacionalnog programa ranog otkrivanja raka debelog crijeva, uzorak se u priloženoj vrećici i adresiranoj povratnoj kuverti šalje u pripadajući zavod za javno zdravstvo na očitanje.

Sedam dana prije sakupljanja uzoraka stolice ne preporučuje se uzimati lijekove koji mogu dovesti do krvarenja u probavnom sustavu i pojave krvi u stolici (aspirin, indometacin, fenilbutazon, rezerpin, kortikosteroidi i dr.).

Tri dana prije početka uzimanja uzoraka ne smiju se jesti nedovoljno pečeno ili polukuhano crveno meso (janjetina, govedina), jetreni proizvodi, bijela repa, hren, dinja, lubenica, te uzimati preparati željeza i vitamin C u količini većoj od 250 mg dnevno. To se odnosi i na dodatke hrani koji sadrže askorbinsku kiselinu, limune i naranče, voće i sokove. Npr. prosječna naranča sadrži 70-75 mg vitamina C.
Preporuča se te dane jesti dobro kuhano meso, perad, ribu, žitnu kašu, kuhano voće i povrće, salate, kruh s mekinjama, koštunjavo voće.

Mokraća

Davanje jednokratnog uzorka mokraće

Preporučeno je da se 4-8 sati prije sakupljanja uzorka ne mokri. Mokraću treba sakupiti u čistu, sterilnu i suhu posudu široka grla. Nakon jutarnje toalete spolovila, a prije drugih aktivnosti, prvi se mlaz jutarnje mokraće izmokri u WC, a srednji prikupi u čistu posudu. Ženama se ne preporuča analiza mokraće neposredno prije, za vrijeme i neposredno poslije menstruacije.

Sakupljanje 24-satne mokraće

Sakupljanje mokraće započinje drugom jutarnjom mokraćom, pošto se prva izmokri u WC. Nadalje se tijekom cijelog dana i noći mokri u posudu ili više posuda, a sljedećeg jutra se još doda i prva jutarnja mokraća. Posude (najprikladnije su plastične boce) moraju biti prethodno dobro oprane, a sakupljenu mokraću potrebno je čuvati na hladnom mjestu.
Za analizu mokraćne kiseline ili amonijaka u mokraći, potrebno je od laboratorijskog osoblja zatražiti konzervans koji se ulijeva u posude za skupljanje mokraće. Za pretragu porfirina u toku sakupljanja, potrebno je mokraću zaštititi od svjetla oblaganjem posuda crnim papirom ili aluminijskom folijom.

Određivanje hidroksiprolina u mokraći

24 sata prije sakupljanja mokraće zabranjeno je jesti meso, mesne proizvode, ribu, puding, sladoled i ostale proizvode koji sadrže želatinu. Preporuča se jesti jaja, grah, mliječne proizvode, grašak te juhu od povrća.

Krv

Uzimanje krvi iz prsta

Preporuča se uzimanje krvi iz prstenjaka lijeve ruke (ljevacima iz desne), a djeci iz srednjeg prsta. Prethodno je dobro zagrijati ruke zbog bolje prokrvljenosti. Uzorak se uzima snažnim i kratkim ubodom lancete ili lancetara na prethodno dezinficiranu površinu (prva kap krvi se obriše, a zatim se skupljaju sljedeće nadolazeće kapi).

Uzimanje venske krvi

Za uzimanje krvi koriste se jednokratne sterilne igle i epruvete s podtlakom. Pacijent oslobađa jednu ruku, stisne šaku, a podvezivanje omogućuje lakši pristup veni. Nakon završenog vađenja krvi, važno je da pacijent drži ruku ispruženu 5 minuta i da drugom rukom pritisne jastučić vate na mjesto uboda.

Treba li piti terapiju prije vađenja hormona?

Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.

WordPress Ads