Imunitet djece ojačajte prirodnim putem

Boravak u vrtićima i školama, kao i inače u zatvorenim prostorima, pogoduje masovnoj razmjeni virusa i bakterija, posebno kod oslabljenog imuniteta. Razne prehlade, viroze, upale grla, kašalj, crijevne viroze i ostale zarazne bolesti znaju se nizati jedna za drugom, osobito u vremenu izmjene godišnjih doba kada smo svi podložniji infekcijama. Uz male bolesnike, često obole i drugi članovi obitelji.

Iako su uglavnom bezopasne, viroze itekako mogu zagorčati život jer remete ritam na koji smo navikli, a nerijetko se i vraćaju. Postoji puno savjeta o prirodnom liječenju, no, roditelji su s pravom oprezni kad se radi o djeci.

Sigurne biljke za liječenje mališana

Biljke su moćni lijekovi, ali važan je njihov pravilan odabir. Pogrešna upotreba bilja može biti štetna za djecu. Navedene biljke pokazale su se sigurnima i izuzetno dobrima u suzbijanju viroza kod djece te podizanju imuniteta kao prirodne zaštite.

Ovo su biljke koje pomažu mališanima:

Bazga – odlična imunološka i protuvirusna biljka, osobito prikladna za djecu.

Šipak i hibiskus – puni su vitamina C koji se kuhanjem ne gubi

List kupine – odličan za želudac i crijeva (crijevne viroze i upale).

Ove biljke, osim što podižu imunitet, jačaju organizam i sprječavaju anemiju:

Kamilica ublažava bolove i grčeve, djeluje protuupalno i antialergijski.

Crni sljez – pomaže kod upala svih sluznica u organizmu.

Majčina dušica djeluje antiseptički na sve unutrašnje organe. Odličan je lijek protiv kašlja, temperature i slabokrvnosti. Jača psihofizičke sposobnosti.

Trputac ima jaka antibakterijska svojstva, npr. protiv stafilokoka, streptokoka i klostridije. Pomaže kod liječenja infekcije ždrijela, krajnika, gnojne angine i proljeva uzrokovanih raznim virusima i bakterijama.

Anis i komorač, osim što poboljšavaju probavu i smanjuju nadutost i grčeve, ljekovito djeluju kod astme, bronhitisa i svih vrsta kašlja.

Ni jednu od njih ne preporučuje se uzimati samostalno duže vrijeme, već isključivo u mješavinama poput Imuno čaja.

Imuno čaj – prirodni lijek protiv virusa

Ljekovito bilje  u imuno čaju svojim međusobnim djelovanjem podiže prirodni imunitet djece. Blagotvorno djeluje na dišni i probavni sustav – baš na ona područja koja su virusima najčešće napadnuti.

Sastojci imuno čaja:

 • 25 gr bazge (Sambuci flos)
 • 20 gr crnog sljeza (Malvae herba)
 • 10 gr kupine (Rubi frutic. folium)
 • 10 gr kamilice (Matricariae flos)
 • 10 gr šipka (Rosae pseudo-fructus)
 • 5 gr hibiskusa (Hibisci flos)
 • 5 gr majčine dušice (Serpylli herba)
 • 5 gr trputca (Plantaginis folium)
 • 5 gr komorača (Foeniculi fructus)
 • 5 gr anisa (Anisi fructus)

Priprema:

Jednu ravno punjenu jušnu žlicu ove mješavine čaja stavite u pola litre hladne vode. Kad voda zavrije, kuhajte na laganoj vatri jednu minutu, a zatim ostavite čaj poklopljen  5-10 minuta. Procijedite i dajte djetetu popiti tijekom dana. Djeca rado piju ovaj čaj jer je finog okusa. Po želji možete dodati i med i limun.

Imunosirup

Od  ljekovitog bilja i meda možete pripremiti vrlo ukusan i djelotvoran sirup. Ovisno o dobi i težini djeteta, uzima se 2-5 žličica dnevno.

Sastojci:

 • 200 ml vode
 • 250 g meda
 • 1 žlica anisa (ili komorača)
 • 1 žlica šipka
 • 1 žlica bazge
 • 1 žlica trputca
 • 1 žlica majčine dušice
 • sok od 1 limuna

Priprema:

U 200 ml hladne vode staviti kuhati po jednu žlicu anisa i šipka. Kad zavrije, dodajte po jednu žlicu bazge, trputca i majčine dušice i ugasite plamenik. Ostavite da odstoji. Procijedite nakon 15 minuta, te u mlaki čaj dodajte  250 g meda (da dobijete smjesu gustoće sirupa) i svježe iscijeđeni limunov sok. Sirup stavite u staklenu bocu i držite ga u hladnjaku. Može trajati i do tri mjeseca.

Ulje ravensare

Za još učinkovitiju borbu protiv virusa, preporučuje se i upotreba eteričnog ulja ravensare. Ulje koristite isključivo za vanjsku upotrebu i njime masirajte prsa i leđa djeteta. Eterična ulja se već par minuta nakon nanošenja na kožu nalaze u krvotoku.

Ravensara ima izuzetno protuvirusno djelovanje i pomažu kod svih vrsta virusnih infekcija. Ublažava simptome kašlja, začepljenog nosa, djeluje kod prehlade i gripe.

Možete je koristiti i kod herpesa i mononukleoze. Učinkovita je kod probavnih i respiratornih infekcija.

Uz to, podiže imunitet pa se  može koristiti i preventivno, kao prirodno sredstvo za jačanje imuniteta.

Ulje ravensare za masažu

Sastojci:

 • 100 ml bademovog ulja
 • 30 kapi eteričnog ulja ravensare

Mješavinom ulja mažite prsa i leđa djeteta, preventivno jednom, a u slučaju viroze 2-3 puta na dan.

Za starije od 3 godine

Svi ovi recepti namijenjeni su djeci starijoj od 3 godine. Ako se radi o mlađem djetetu ili ako dijete boluje od nekih kroničnih bolesti, svakako se za savjet obratite iskusnom fitoterapeutu. On će najkvalitetnije prilagoditi sastav i udio bilja za dob i konkretno zdravstveno stanje.

Prirodni lijekovi – dugoročno ulaganje u zdravlje

Korištenjem prirodnih lijekova, posjeti liječniku će postati sve rjeđi. Pravilnom upotrebom ljekovitog bilja dugoročno ćete pomoći cijelom organizmu. Izbjeći ćete mnoge štetne nuspojave kemijskih lijekova i u organizam unijeti nezamjenjive fitonutrijente koji se ne mogu dobiti drugim putem. S vremenom, prirodni lijekovi sve će više jačati organizam pa će kroz snažan imunitet steći otpornost prema bolestima.

Nema čarobnog štapića koji bi nas u potpunosti mogao poštedjeti infekcija. No, pravilnom upotrebom ljekovitog bilja mnoge infekcije možete spriječiti, ublažiti simptome ili skratiti njihovo trajanje. Tako na prirodan i siguran način pomažete svojim mališanima.

Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.

WordPress Ads