Dermatitis na rukama i njega kože

Ruke su svakodnevno izložene različitim štetnim utjecajima koji mogu potaknuti nastajanje upalnih procesa u koži. Osim agresivnih sredstava za čišćenje u kućanstvu, profesionalnoj izloženosti tijekom rada i učestalo pranje ruku vodi u dermatitise na koži.

Tijekom korona virus epidemije ruke su se morale stalno dezinficirati, što je u to vrijeme bilo opravdano. No takovi ponavljani postupci izrazito su naporni za kožu ruku i mogu voditi u suhoću, pucanje i dermatitise.

Znakovi promjena na koži ruku

Znakovi da se nešto događa na koži mogu biti vrlo neprimjetni i ponekad zanemareni kao normalan izgled kože, a zapravo bi se trebalo djelovati i kod manjih, ali vidljivih promjena. Na taj način bi se spriječili izražajniji dermatitisi.

Prvi znakovi mogu biti nastajanje stalnih zanoktica i suhoća kože uokolo noktiju što ukazuje da je koža suha. Može se zadebljavati koža na zglobovima, pa se i to može smatrati kao normalan nalaz, a sitne pukotine u naborima kože na zglobovima zanemariti.

Početni dermatitisi

Početni dermatitisi mogu biti kao perutanje između prstiju ruku te blago crvenilo na dorzumima šaka. Ponekad su nokti lomljivi, tanki s uzdužnim brazdama i djeluju prozirno, pa se četo pomišlja da se radi o gljivičnoj infekciji noktiju što ne mora biti osnovni uzrok ovoj pojavi.

Dermatitisi na rukama mogu početi kao suhoća, sitni prozirni mjehurići na prstima, crvenilo i ljuskanje između prstiju na rukama, crvenilom na dorzumima šaka, ljuskanjem kože na dorzumima šaka, upornim zanokticama i svrbežom ruku.

Terapija

Kod jako izraženog dermatitisa koža je crvena, svrbi i puca i da bi se smirila potrebna je terapija od strane dermatologa. Kako ne bi dolazilo do ovakvih situacija dobro je djelovati preventivno, pa se uvijek preporučuje prati ruke s blagim sapunom, a nakon pranja dobro ruke obrisati. Stalno, učestalo i pretjerano pranje ruku nije potrebno jer oštećuje kožnu barijeru.

Sindeti – sapuni bez sapuna

Sapuni koji se nazivaju sindeti su takozvani sapuni bez sapuna jer ne isušuju kožu, mogu biti u krutom ili tekućem obliku i bolja su verzija za pranje osjetljive kože od tekućih sapuna. Pojedine osobe su tijekom svog posla izložene određenim kemikalijama i štetnim tvarima, ali pravilnom zaštitom ruku tijekom posla mogu kožu očuvati.

Ono što se često zanemaruje je svakodnevna izloženost sredstvima za čišćenje u kućanstvu koji su jake kemikalije i djeluju na kožu odnoseći nježni zaštitni lipidni sloj. Pa se stoga i u tim svakodnevnim postupcima preporučuje nositi zaštitne rukavice i primjenjivati zdrava sredstva za čišćenje koja sadrže sodu bikarbonu ili ocat.

A kako ruke njegovati?

Osim naglaska na blagim sapunima preporučuje se tijekom dana učestalija njega u obliku glicerinskih krema koje ne maste kožu, jer ako je koža ruku masna nije moguće obavljati svakodnevne poslove. Ove kreme će djelovati kao zaštitne rukavice i čuvati kožu od oštećenja.

Prije spavanja se u kožu ruku mogu umasirati masnije kreme, pogotovo na kožu zglobova, zanoktica i uz nokte kako bi se sanirale sitne pukotine u koži i ranice tijekom noći. Lijepa koža ruku zahtijeva redovitu njegu s kremama za ruke kako bi se očuvalo njezino zdravlje.

Autorica: mr. sc. Klaudija Šebetić dr. med., spec. dermatovenerologije

Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.

WordPress Ads