5 znakova upozorenja koje nam jezik šalje o zdravlju i probavi

Kada razmišljate o snažnim mišićima tijela, sigurno prvo pomislite na mišiće nogu ili na bicepse. Jer, tko misli o svom jeziku? Vjerojatno nitko! Ipak, jezik je jedan od najjačih mišića u ljudskom tijelu. Iako nije vrhunski snagator kad je u pitanju sila, njegova izdržljivost je neosporna!
Naš jezik je neprestano u funkciji i neprekidno radi. Dok gutamo, jedemo, govorimo… Jeste li ikada primijetili da vam je jezik umoran? Pretpostavljamo da vjerojatno niste. Jezik je nevjerojatan mišić koji radi prekovremeno, obavljajući osnovne mehaničke funkcije koje nam omogućuju preživljavanje.

Jezik je značajan pokazatelj cjelokupnog zdravlja i stanja probave.

Kako jezik brine o zdravlju?

Jezik nije ograničen samo na mehaniku i degustaciju. On je, zapravo, veliki pokazatelj cjelokupnog zdravlja i stanja probave.
Ako nešto nije u redu na putu probavnog sustava, odnosno probavnom traktu, znakovi toga mogu biti na jeziku. To je zato što je jezik tijesno povezan s probavnim organima. Kroz proces ukusa, otkriva i razlikuje različite vrste prehrambenih molekula, a zatim signalizira odgovarajućim probavnim enzimima i sekretima da ih razbije.
Ovo znanje nije nužno novo. Liječnici već stoljećima peomatraju jezik kao pokazatelj zdravlja, od antičke Grčke do indijskih ayurvedskih praksi i kineske medicine.
Prilikom promatranja jezika i njegovih pokazatelja zdravstvenog stanja,  drevni su liječnici uzimali u obzir sljedeće aspekte:

Tijelo jezika: kako izgleda?

Smatra se da tijelo jezika pokazuje sveukupno stanje organa i primarnih tkiva. Ono također označava zdravlje krvi. Prizom je važna njegova boja i tekstura. Različite boje i teksture na tijelu jezika ukazivat će na različite bolesti, od prehlade do anemije. Lezije i čirevi obično otkrivaju prisutnost bakterija, virusa ili oslabljenog imunološkog sustava. Općenito, promjene uočene na tijelu jezika upućuju na dublje razloge i kronične poremećaje.

Omotač jezika: kako izgleda?

Pojava sloja na jeziku ukazuje što se događa u probavnom sustavu. On može upozoriti na neravnotežu u crijevima, metaboličke abnormalnosti i prisutnost toksina. I ovdje su različite boje i teksture pokazatelji promjena. Budući da je izgled tijela jezika povezan s dugotrajnim zdravljem, omotač jezika pokazatelj je različitih problema u tijelu koja se upravo odvijaju.

Što nam jezik pokušava reći?

Pogledajmo kako ova drevna praksa, koju sada potvrđuje moderna medicinska znanost, može educirati o onome što se događa unutar našeg tjelesnog sustava.
Uzmite ogledalo. Ispružite jezik i potražite ove znakove upozorenja:

1. Gusti sloj na površini jezika

Primijetite li da je omotač jezika izuzetno gust u teksturi, to upućuje samo na jedno mjesto: CRIJEVA. Empirijska znanost o zdravlju crijeva relativno je nova, ali svi se slažu da imunološki sustav i opće stanje organizma uglavnom proizlaze iz crijeva.
Gusta kapljevina jezika ukazuje na nezdrava crijeva, što znači da su štetne bakterije tamo dolje nadmašile korisne bakterije. Ova neravnoteža može uzrokovati probavne probleme, poremećaje na koži, pa čak i psihološke probleme, poput depresije. Pobrinite se za redovito dnevno uzimanje učinkovitog probiotika i izbjegavajte obrađenu hranu, jednog od najznačajnijih zakletvih neprijatelja dobrih bakterija.

2. Debeli bijeli ili žuti premaz jezika

Govorimo li o probioticima i crijevima, razgovarajmo i o određenom problemu crijeva pod nazivom Candida. Candida je specifična vrsta bakterije, a znak sigurne prisutnosti je gusti bijela ili žuta sloj na površini jezika. Milijuni ljudi su pogođeni Candidom, a najveći ih je broj toga nesvjestan. Ponekad mogu proći godine prije nego što osoba uoči promjene uzrokovane Candidom.
Kod mnogih se događa i pogrešna dijagnoza, unatoč brojnim pokazateljima i promjenama koje upućuju baš na Candidu. Candida je u biti, infekcija rasprostranjena širom tijela, koja može rezultirati simptomima sličnim gripi i naravno, nizom probavnih problema. Primijetite li bilo koji od ovih znakova upozorenja, nemojte se bojati. Candida se može liječiti dijetom i stabilnim probiotskim režimom.

3. Pukotine na tijelu jezika

Uočite li male linije grešaka na tijelu jezika, tijelo vam pokušava reći da malo “ohladite”. Pukotine na  jeziku obično su znak trajnog naprezanja i napetosti. Većina pukotina nalazi se oko središnje linije jezika. U ayurvedskoj medicini ta središnja linija predstavlja kičmenu kolonu, drugo mjesto gdje se zadržava stres.
Sve dok održavate dobru oralnu higijenu, pukotine jezika su uglavnom bezopasne i ne bi trebale uzrokovati nikakve probleme. Dakle, ako ste pretjerano napeti i uočite ove signale, vrijeme da se riješite nagomilanog stresa.

4. Crni dlakavi jezik

Znamo što mislite… Dlakav jezik! Je li to zaista moguće !? DA. Zvuči brutalno, ali je tako. I ovo je stvarni klinički naziv i znači upravo to što mu i naziv kaže. Znači rast bakterija u ustima, na samom vrhu i spojevima jezičnih papila.
To su minijaturne izbočine na jeziku koji imaju i zdrave osobe. U slučaju crnog dlakavog jezika, papilomi rastu abnormalno dugo i dobivaju izgled kose, najčešće crne boje, ali ponekad može poprimiti žuti ili zeleni ton.
Pušenje, prekomjerno konzumiranje kave, loše zdravlje crijeva i kronična dehidracia… Sve su to čimbenici rizika za razvoj crnog dlakavog jezika. Ako ste pušač i uočite ovu promjenu, ne trebamo vam posebno govoriti kako je vrijeme za prekid s ovom nezdravom navikom.
Ili ste možda pretjerano ovisni o kofeinu?
Bez obzira na uzrok, ovo je stanje kojem ćete poželjeti reći zbogom i to brzo.

5. Svijetli crveni jezik

Ako je jezik boje zrele jagode, vjerojatno je nešto loše. Možda je upaljen i moguće je da je zaražen. Trebali biste se posavjetovati s liječnikom. ASAP. Ipak, najčešći razlog ovoj pojavi je nedostatak vitamina, osobito B12, niacina ili folna kiselina. Sada kad znate zašto je jezik vibrantno crven, svakako započnite uzimati dokazano organsku hranu i dodatke prehrani (suplemente) koji vam nedostaju i vaš će se jezik u kratkom vremenu vratiti na normalu.

Zdrav jezik

Prema holističkoj zdravstvenoj tradiciji, zdrav jezik sugerira zdravo tijelo i um. Zdrava boja jezika je ružičasto-crvena s bjelkastim čistim omotačem. Kad provjeravate jezik u zrcalu, sjetite se tri od pet gore navedenih znakova upozorenja na probleme sa zdravljem crijeva.
A kako biste održali zdravlje crijeva, svakako:
~ uzimajte pravu vrstu dnevnog probiotika
~ izbjegavajte prerađenu hranu i rafinirani šećer
~ pomažite probavnom traktu s probavnim enzimima i fermentiranom hranom
~ uzimajte antibiotike samo kada je to apsolutno neophodno
Ako je crijevima potrebna pomoć da bi se ponovna pokrenula, vaš jezik to neće sakriti od vas. Zato otvori usta i reci: “Ahhh.” Provjerite već danas ovaj svoj, vrlo pouzdan, drevni zdravstveni indikator.

Jeste li znali da je jezik ogledalo zdravlja?

 

Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.

WordPress Ads