5 toksičnih tvari u kućanstvu koje nepovoljno utječu na štitnjaču

Postoje mnoge, naoko benigne, stvari u našim domovima koje, zapravo, sadrže toksine i nepovoljno utječu na štitnjaču i na naše ukupno endokrino i hormonalno zdravlje. Pobrinite se da uklonite bar ove, kemijski  najnepovoljnije stvari iz svoje blizine i tako smanjite njihov negativan utjecaj na štitnu žlijezdu.
 

Nezdrave navike

Uspješno ste svoju promijenili prehranu, izbacili iz nje gluten, mliječne proizvode, soju i šećer? Unatoč tome što ste učinili ovaj velik i značajan korak i dalje osjećate da ste umorni, napuhani, dekoncentrirani i ne možete se usredotočiti na ono što biste trebali? Iako je prehrana izuzetno važna, ponekad je jednostavno potrebno učiniti još nekoliko koraka za što kvalitetniji život uz oboljelu štitnjaču.
Postoje mnoge stvari koje se mogu promijeniti u svakodnevnoj rutini i koje nam mogu omogućiti da se osjećamo bolje. Mnogi to ne shvaćaju, ali brojne navike koje nam izgledaju normalne i uobičajene, zapravo uništavaju naše zdravlje.
Smanjeni stres, kvalitetno spavanje, adekvatna prehrana i redovita tjelesna aktivnost od vitalne su važnosti da bi se osjećali bolje. Međutim, samo okruženje i toksini koje sami donosimo u svoje domove mogu biti katastrofalni za naše zdravlje i zdravlje štitnjače.
Koji to toksini utječu na optimalno funkcioniranje štitnjače?
Da bismo vam dali predodžbu o svakodnevnim tvarima kojima smo izloženi, ovdje je popis toksina koji negativno utječu na zdravlje štitnjače…

1. Plastika

Pijete li vodu iz plastične boce? Koristite li u svom domu ili uredu aparate za vodu s velikim plastičnim posudama na vrhu? Ostavljate li vodu u plastičnim bocama u automobilu kad je vani vruće? Zagrijavate li hranu i spremate je u plastične posude?
Sve te navike mogu dovesti do nepovoljnog utjecaja na  štitnjaču. Tvari poput ftalata i antimona iz plastike prelaze i u vodu ili hranu. Kada se konzumiraju, ove otrovne kemikalije sprječavaju optimalno funkcioniranje štitnjače.

2. Teflonske tave

Volite praktičnosti kada kuhate i navikli ste se na teflonske tave? Pa, takva udobnost može vrlo nepovoljno utjecati na zdravlje. Kemikalija koja se nalazi u ovim kuhinjskim aparatima može smanjiti funkciju štitnjače. Već i umjerena izloženost dovoljna je za pokretanje disfunkcije štitnjače.

3. Antibakterijski sapuni i sredstva za čišćenje kućanstva

Bojite se bakterija i želite ubiti svaki, i zadnji mikrob u svom domu? Naš super čist način života i fobija od ovih malih stvorenja učinili su nas bolesnijima nego ikad. Triclosan je uobičajeni antibiotik koji se koristi u sredstvima poput tekućine za pranje suđa, sapuna za ruke, sredstava za čišćenje i paste za zube. Ometa pravilno funkcioniranje hormona štitnjače, kao i razine estrogena i testosterona. Zapamtite ovo!

4. Klor

Klor je najprisutniji u sredstvima za čišćenje, poput izbjeljivača. Međutim, može biti prisutan u visokom postotku i u pitkoj vodi i vodi koju koristimo za tuširanje. PCB ili poliklorirani bifenili koji se nalaze u kloru, toksični su za stanice štitnjače. Povećavaju TSH, antitijela štitnjače i veličinu štitnjače.

5. Oktinoksat, resorcinol i parabeni

Sve ove kemikalije s fantastičnim imenima nalaze se u uobičajenim kozmetičkim proizvodima poput šampona, sredstvima za čišćenje, losionima, sredstvima za čišćenje lica i tuširanje, bojama za kosu, kremama za sunčanje, ruževima za usne, ostaloj šminki i lakovima za nokte. Svi se apsorbiraju kroz kožu i izazivaju endokrine poremećaje, što znači da ometaju ispravno funkcioniranje hormona, uključujući hormone štitnjače.

6 savjeta za smanjenje izloženosti štitnjače toksinima

 

1. Riješite se plastike!

Stvarno nema razloga koristiti toliko plastike. Loša je i za naše zdravlje i za okoliš. Učinite veliku uslugu i sami sebi i planeti, pohranite hranu u staklene posude, koristite boce od stakla ili nehrđajućeg čelika za piće i pričvrstite filter za pitku vodu na slavinu. Danas su cijene staklenih posuda za čuvanje hrane zaista prihvatljive i dostupne su svugdje.

2. Koristite kozmetiku koja nije toksična

Na tržištu je dosta prirodne kozmetike, potpuno neotrovne, napravljeno samo s prirodnim sastojcima. A kao i sva ova ostala kozmetika razvikanih i megapopularnih imena i brandova na koju smo navikli – izgleda nevjerojatno! A za čišćenje lica koristite prirodne čistače poput npr. kokosovog ulja.

3. Maknite antibakterijski sapun ako ga koristite

Stvarno nema potrebe za upotrebom antibakterijskih sapuna i sličnih sredstava. Zdrava količina bakterija na našoj koži pomaže nam izgraditi jači mikrobiološku ravnotežu (svijet mikroorganizama kojima smo svi mi prirodni “domaćini”). Istraživanja pokazuju da nas raznolikiji mikrobiološki sustav štiti od bolesti poticanjem rada našeg imunološkog sustava.

4. Stavite filter za vodu na kuhinjsku slavinu i na slavinu tuša

Da, dobro ste pročitali. Koža najveći organ našeg tijela i upija mnoge tvari koje dolaze u dodir s njom. To uključuje i vodu kojom se tuširamo. Kako bi izbjegli nepotrebno izlaganje kloru iz vode, potrebno je tuširati se “zdravom” vodom. Na taj se način izbjegava daljnje oštećenje štitnjače i hormonalnog zdravlja. Također je vrlo, vrlo važno filtriranje vode za piće kako biste je očistili od toksina. I ovo zapamtite!

5. Koristite posuđe od lijevanog željeza umjesto teflonskog

Zamijenite teflonske tave za prženje onima od lijevanog željeza ili nehrđajućeg čelika. Suđe od lijevanog željeza ne propušta otrovne tvari u hranu. Mogu propustiti samo željezo, što, međutim, može biti i dobra stvar jer većini osoba s autoimunim bolestima obično nedostaje željeza.

6. Koristite netoksična sredstava za čišćenje

Čistači kućanstva jedan su od najgorih neprijatelja kada je riječ o štetnim kemikalijama i toksičnim mirisima. Pokušajte uvoditi sredstva za čišćenje na prirodnoj bazi. Ubrzo ćete se naviknuti na njih i vidjet ćete koliko ste doprinijeli i svom zdravlju, ali i rasteretili kućni budget.
Nemojte gubiti niti jednu minutu na umor i bolest, pogotovo ne na one koje ste sami izazvali. Izvršavanje ovih jednostavnih promjena u dnevnoj rutini može vam vrlo brzo vratiti živahnost i bolje raspoloženje. Ne zaboravite, ovdje se ne radi o odsutnosti bolesti, već o optimiziranju zdravlja kako biste se bolje osjećati u svom životu.
Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.

WordPress Ads