Svjetski tjedan mozga: Konferencija “Kulturom zdravlja do kulture mozga”

U povodu Svjetskog tjedna mozga koji se obilježava od 12. do 18. ožujka, gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić otvorio je danas, u Muzičkoj akademiji, konferenciju “Kulturom zdravlja do kulture mozga”.

Dvodnevnu konferenciju organizirali su Zagrebački institut za kulturu zdravlja i Zagrebačka zaklada za pomoć osobama oboljelima od cerebrovaskularnih bolesti, a okupila je 66 znanstvenika, teoretičara, kliničara, rehabilitatora i umjetnika koji će ukazati na povoljan utjecaj terapije glazbom na zdravlje.
Najčešće bolesti mozga su moždani udar i depresija.

Deset panel diskusija

Predsjednik konferencije Veljko Đorđević najavio je deset panel diskusija na kojima će govoriti znanstvenici i umjetnici, te Deklaraciju o kulturi zdravlja mozga, koja će biti donesena na kraju konferencije. “Gotovo 38 do 50 posto svih bolesti čovjeka vezane su za mozak, a govorit ćemo o svim čimbenicima rizika”, rekao je Đorđević te među rizicima izdvojio hipertenziju, dijabetes, kardiovaskularne bolesti, hiperlipidemiju i pretilost.

Kao najčešće bolesti mozga izdvojio je moždani udar i depresiju te naglasio kako su “sve bolesti psihosomatske jer je mozak svima nadređen”.
Na otvorenju konferencije sudjelovao je i ministar branitelja Tomo Medved koji se istaknuo njezinu važnost za populaciju branitelja, koja je osobito rizična zbog proživljenih ratnih strahota.

Branitelji u opasnosti od moždanog udara


“Velik broj branitelja u opasnosti je od moždanog udara zbog stresova i svega što su proživjeli. Sutra će biti govora o PTSP-u kao posljedici proživljenog stresa, odnosno svih ratnih trauma”, rekao je Medved.

Sve su bolesti psihosomatske jer je mozak svima nadređen!
Sudionike konferencije pozdravio je i izaslanik ministra zdravstva, neurokirurg Vili Beroš. Istaknuo je da Ministarstvo zdravstva podržava Tjedan mozga koji pridonosi podizanju svijesti o bolestima mozga, moždanom udaru i ozljedama mozga. Od njih, kako je rekao, boluje više ljudi nego od kardiovaskularnih i tumorskih bolesti zajedno.

Konferenciju je pozdravio i akademik Ivica Kostović. Ustvrdio je kako je još dug put do pravodobnog otkrivanja duševnih i neurodegenerativnih bolesti. “Za sada to možemo samo ograničeno učiniti. U tom nam cilju treba podrška zajednice”, rekao je Kostović. Poručio je kako je “poznavati mozak važnije od poznavanja svemira, jer mozak određuje svu našu percepciju i ponašanje”.

Kretanje i terapija glazbom

Uz terapiju glazbom, na konferenciji je promovirano kretanje kao primarni oblik prevencije mnogih bolesti. U želji da potaknu populaciju na više kretanja korištenjem novih tehnologija organizatori su točno u podne predstavili tehnološku platformu za prvi virtualni maraton ulicama Zagreba. Na njemu su se natjecali timovi predsjednice Republike, gradonačelnika Zagreba i akademske zajednice.
 
Uoči samog početka virtualnog maratona gradonačelnik Bandić je pohvalio napore liječnika u području prevencije i liječenja moždanih bolesti. Podsjetio je kako i sam ima iskustvo s bolešću. “Prije 15 godina imao sam moždani udar. Osam dana sam bio u komi, nisam mogao govoriti, hodati niti gutati. Zahvaljujući suvremenoj medicinskoj skrbi, za mjesec i pol dana sam već igrao košarku. Prema mom iskustvu, tjelesna aktivnost i ljubav dobar su recept. Recept za zdrav život i zdrav um”.

Svjetski tjedan mozga u Hrvatskoj po 17. put obilježavaju Hrvatsko društvo za neuroznanost i Hrvatski institut za istraživanje mozga.


Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.

WordPress Ads