Suzbijanje zlouporabe alkohola kod djece i mladih

Edukacija mladih i njihovo senzibiliziranje na štetne posljedice konzumacije alkohola, uz mijenjanje javnih politika prema odraslima i mladima, cilj je gradske Strategije suzbijanja zlouporabe alkohola kod djece i mladih. Čulo se to na konferenciji za novinare održanoj u zgradi Gradske uprave. Na njoj su, uz zamjenicu gradonačelnika Grada Zagreba Jelenu Pavičić Vukičević i predsjednika Povjerenstva za prevenciju ovisnosti Ivana Ćelića, sudjelovale i pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević, Vanda Bazmenjakispred Gradskog ureda za obrazovanje i Ivana Portolan Pajić ispred Gradskog ureda za zdravstvo.

Mi odrasli dužni smo se organizirati. Stoga bih pohvalila one škole koje su za zadnji dan organizirale izlete kako bi naši mladi kvalitetno proveli svoje slobodno vrijeme. To je naša misija u ovom tjednu. Naglasila je to zamjenica Grada Zagreba Jelena Pavičić Vukičević. Zahvalila je, pritom, i Gradskom društvu Crveni Križ, spasilačkoj službi, hitnoj medicinskoj pomoći i Policijskoj upravi Zagrebačkoj što uvijek poduzimaju sve što je potrebno za sigurnost djece.

Nedostatak preventivnih programa

Helenca Pirnat Dragičević istaknula je kako je u Hrvatskoj alkohol lako dostupan djeci. A to je, prema ESPAD-ovom istraživanju, potvrdilo 87% djece. Dakle, nedostaje preventivnih programa koji će djeci pomoći da se odupru vršnjačkom pritisku. A na nama odraslima je da poradimo na tome.

Imamo 108 osnovnih škola u gradu. Zato tsmo preporučili školama da prije završetka nastave roditeljima prenesu sve informacije o prekomjernoj upotrebi alkohola. Predložili smo i da se nastava ne skraćuje zadnji dan, odnosno da se proslave organiziraju u školama, rekla je Bazmenjak.

2015. godine više od 1000 djece samoinicijativno je slavilo na području Bundeka i Jaruna. Više od njih 100 zatražilo je hitnu medicinsku pomoć. Stoga smo poduzeli razne aktivnosti. U protekle dvije godine uspjeli smo smanjiti te nesretne brojeve. Nužno je i mijenjati javne politike, koje se odnose na konzumaciju alkohola, politiku cijena i reklamiranja alkohola. Naglasila je to Ivana Portolan Pajić ispred Gradskog ureda za zdravstvo.

Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.

WordPress Ads