Pink Elephant Yoga House – omiljena kuća yoge

Pink Elephant Yoga House, omiljeni zagrebački yoga studio, otvoren je početkom 2012. godine. Dušu su mu udahnuli Petra (tada Friganović) Bianco i Marco Bianco, yogijski i životni par i nerazdvojni partneri. Lakoćom kojom žive i podučavaju yogu zarazili su sve polaznike svojih yoga satova i promijenili nabolje živote svih koji su kročili u njihov studio. Biti ovdje i sada, biti ono što jeste, makar i na tih sat i pol vremena, neprocjenjivo je iskustvo, ali i najbolje uloženo vrijeme za vlastitu dobrobit tijekom dana. Od ranoga jutra, kada studio otvara svoja vrata, pa sve do kasno navečer, kada i posljednje grupe napuštaju ovu oazu mira, Pink Elephant je mjesto za vraćanje ravnoteže, utočište od stresa i obaveza, bijeg od šume informacija i dnevnih zadataka. Pink Elephant odiše posebnom energijom i u koje god doba dana dođete, pronaći ćete ono što želite…ili trebate, na bilo kojoj razini, svjesnoj ili podsvjesnoj.

Uz Petru i Marca, u Pinku djeluje i nekoliko drugih izvrsnih yoga učitelja i svi su oni izuzetno motivirani, nadahnuti i stručni, bez obzira jeste li početnik ili već iskusan yogin. S puno strpljenja posvetit će se početnicima na yoga basic satovima, ali i naprednim vježbačima na onim zahtjevnijim satovima, tijekom kojih vas tijelo nagrađuje svojom fleksibilnošću i zahvaljuje na svim dobrobitima koje mu pružate predanim vježbanjem yoge.

Ugodan prostor Pink Elephant Yoga House-a obojan je toplim zelenim nijansama,  namještaj i šarmantni detalji potpuno su nenametljivi, a opet tako ugodni da mnogi Pink smatraju svojim drugim domom.

U sklopu Pink Elephanta nalazi se i knjižnica s različitom literaturom: od one yogijske (praktične, filozofske i autobiografske) do zanimljivih naslova iz svijeta duhovnosti, znanosti i umjetnosti. Neke od knjiga možete posuditi na čitanje ili ih pregledati dok ste u studiju, a neke možete kupiti i upotpuniti svoju osobnu kolekciju.

Dobrobiti yoga prakse vidljivi su ne samo na tjelesnoj razini ljudske egzistencije, kroz bolje zdravlje fizičkog tijela, povećanje kapaciteta pluća, fleksibilnosti, balansa, snage i izdržljivosti, nego i na psihičkoj razini, kroz potpuno mirno mentalno stanje, fokus uma i osjećaj ispunjenja te neopisive ugode koja slijedi nakon svake prakse. Bavljenje yogom danas uspješno uspostavlja harmoniju i vraća ravnotežu a svim razinama. Yoga je tako i znanost i umjetnost, savršeno sugestivna, mudra i potpuna disciplina. Kada je vježbamo s predanošću i ljubavlju donosi vidljive rezultate i poboljšava kvalitetu življenja.

U Ashtanga yogi dah se tretira kao prva i najvažnija komponenta prakse. Dah je taj koji vodi životnu energiju ili pranu, akumuliranu tijekom prakse, u energetske posude ili nadije. Kada kontroliramo i proširimo kapacitet svog daha zapravo kontroliramo i proširujemo kapacitet i količinu svoje životne energije ili prane. Ekspanzija i kontrola prane dopušta nam da usmjerimo životnu energiju, vrlo precizno, u područja u koja ona treba ići i na taj način dostižemo stanje ispunjenja, stabilnosti i podizanja svjesnosti. Dah kojim dišemo za vrijeme yoga prakse naziva se ujayi dah. Ujayi znači «pobjednički» i odnosi se na stanje pobjede nad fluktuacijama uma. Drishti ili fokus očiju prema specifičnim mjestima, upotrebljava se kao jedan od alata koji pripomaže ovom procesu. 9 je različitih drishtija: ruka, nožni prst, pupak, nos, strana, gore, dolje, naprijed, unutra. Različiti drishtiji koriste se pri izvođenju različitih tjelesnih pozicija ili asana i pomažu dostići ispravan tok energije i pridonose boljoj koncentraciji. Stabilan um, uspostavljen preko stabilnog daha i korištenja ispravne koncentracije i fokusa, proizvodi stabilnost i u fizičkom tijelu i otvara vrata višim stanjima svijesti. Kada se to dogodi cijela yoga praksa koju izvodimo postaje potpuno stabilna i pretvara se u «meditaciju u pokretu».

O Marcu i Petri

Marco Bianco savjetnik je za Hrvatsku pri European Yoga Council, član Yoga Alliance Europe te International Advisor of World Yoga Council. Više od 20 godina radi s mnogim velikim učiteljima različitih tradicija. Svoje obrazovanje učitelja yoge stekao je u jednoj od najstarijih institucija u svijetu talijanske yoge. U Hrvatskoj u koju se trajno doselio, pokrenuo je i Akademiju za Osobni Razvoj. Satovi Ashtanga yoge i Vinyasa yoge, koje danas vodi u Pink Elephantu, satkani su od snažnog osjećaja za preciznost, fluidnost, snagu, puno filozofske mudrosti i dašak zabavnog. Usvajanje prakse u sklopu programa Ashtanga Yoge vodi do dovođenja uma, tijela i duha u jedinstvenu cjelinu. Marca, koji svoje satove u Pinku vodi na engleskom jeziku, govoreći o Ashtangai kaže da je ovaj drevni sistem yoge  dinamičan te da obuhvaća sinkroniziranje daha s progresivnim serijama položaja, tj. asanama.

Petra Bianco odrasla je u yogijskom okruženju i zadnjih je 15-ak godina, uz manekenstvo kojim se bavila, redovito prakticira i omiljenu joj Ashtanga yogu. Prije nekoliko godina godina dobila je i diplomu učiteljice yoge te danas s užitkom podučava duboko razumijevanje svih aspekata ove vrste yoge, a u zadnjih godinu dana intenzivno se posvetila izučavanju tehnika disanja te satovima pranayame koje vodi u Pinku.

O Yoga institutu

Pink Yoga Institut koji djeluje u sklopu Pink Elephant Yoga House-a i u kojem kroz 300-sati program stasaju novi instruktori yoge, registriran je pri European Yoga Federation i priznat od World Movement for Yoga and Ayurveda i World Yoga and Ayurveda Community. Stvoren je u svrhu visokokvalitetnog obrazovanja zasnovanog na dugogodišnjem iskustvu podučavanja svih aspekata yoge. Tim Instituta čine najkvalitetniji hrvatski i strani stručnjaci, specijalizirani za određeno područje programa edukacije. Program je pokrenut na inicijativu Marca Bianca, učitelja koji je još davne 2006. godine stvorio i pokrenuo prvu obuku za yoga učitelje na našim prostorima, u tadašnjem Nava yoga studiju. Obuka se do 2011. godine održavala u prostorima Sangha Yoga studija pod imenom GaiaYoga škola, a otvaranjem Pink Elephant Yoga House-a postaje njegov sastavni dio.

O yogi

Riječ yoga korijen vuče iz sanskrtske riječi „yuj“ i odnosi se prvenstveno na njen glagolski korijen koji znači: upregnuti, uvrstiti, povezati. U najstarijim indijskim spisima, Vedama (4000 pr.Kr.), yoga se spominje kao praksa pomoću koje pojedinac postiže cjelovitost, odnosno potpunost u ujedinjenju individualnog jastva s kozmičkom svijesti. Kao takva praksa, praksa preobražaja svijesti pojedinca, korijen “yuj” zapravo označava cilj te discipline, odnosno jedinstvo, ujedinjenje ili potpunost. U hrvatskom se jeziku koristi i riječ jaram, koja možda najbolje opisuje korijen “yuj”. Jaram povezuje i drži skupa dva vola (figurativno um i tijelo) koja bi bez ujarmljivanja išli svaki svojim putem.

Korijeni moderne jogijske prakse nalaze se u Patanjalijevim Yoga Sutrama, kolekciji sastavljenoj od 195 aforizama koji datiraju iz vremena 2.st.pr.Kr.. U Yoga Sutrama Patanjali otkriva i razrađuje pojam “ASHTANGA” ili “OSAM UDOVA YOGE”. Kroz udove yoge, odnosno kroz praksu samodiscipline, tjelesnih pozicija (asana), daha, koncentraciju i meditaciju, pojedincu je pokazan put kako doseći viša stanja svijesti i na taj način ponovo otkriti svoju pravu prirodu. Moderni sistem ashtanga-vinyase dolazi iz drevne tradicije Patanjalija i praksa tjelesnih vježbi (asana) zahtjeva posvećenost, pravilnu uporabu daha i koncentracije. Kad vježbamo s potpunom svjesnošću, Ashtanga yoga uistinu postaje meditacija u pokretu.

Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.

WordPress Ads