Najmanje 15 razloga zašto prakticirati yogu

Život nam, uz sretne trenutke donosi i trenutke razočaranja i kaosa, koji stvaraju neželjeni stres. Stoga je potrebno pronaći načine za rješavanje stresa i anksioznosti, kako bi se lakše nosili s preprekama. Sve se više ljudi okreće yogi; jedni u nadi kako će u njoj pronaći mir, drugi je počinju prakticirati kako bi postali snažniji i fleksibilniji i izgubili na  težini. Koji god da je vaš motiv, donijet će vam snažnu povezanost tijela i uma koja se postiže yogom i koja je, za sve koji se bave yogom, neusporediva s ičim drugim.

Ukoliko tek započinjete s prakticiranjem yoge, trebat će vam neko vrijeme kako bi se tijelo prilagodilo asanama (položajima), ali napredak iz sata u sat je toliko vidljiv da ćete uživati ubrzo uživati u svakoj minuti koju posvećujete yogi, odnosno sebi. Važno je samo znati da nije potrebno forsirati tijelo jer yoga nije natjecanje  radite je isključivo zbog sebe i za sebe i poštujte mogućnosti i ograničenja koja vam tijelo signalizira. Napredak je brz, zato ne forsirajte odmah u samom startu.

Vježbe yoge za zdravu štitnjaču

Kada se prilagodite, naučite asane i njihov redoslijed, yoga će postati sastavni dio vašeg života, a kod mnogih postaje i doživotna praksa.

Mnogi su razlozi zašto prakticirati yogu i mnoge su njene dobrobiti, a ovdje smo izdvojili (samo) 15 razloga zašto biste je trebali započeti prakticirati.

Smirenost

Stres je neizbježan dio života, ali uz sposobnost kontrole disanja i introspekciju, moguće je promijeniti ishod mnogih situacija. Stres će se vrlo brzo i vrlo brzo početi smanjivati pomoću yoga tehnika koje ćete naučiti.

Snaga

S vremenom će tijelo ojačati i yoga poze će se činiti jednostavnijima. Kada postanete svjesni svog tijela i kada počnete primjenjivati naputke svog učitelja yoge, tada ćete prakticiranje yoge dovesti na potpuno novu razinu. Yoga nikada neće biti lagana, ali s vremenom će tijelo ojačati i moći ćete bez problema pratiti vježbe. Određene dnevne aktivnosti koje su vam prije bile teške, postat će puno lakše. Na primjer, hodanje uz stepenice, održavanje ravnoteže dok oblačite cipele i podizanje djece postati će puno manji izazov.

Gubitak težine

Iako mnogi ne započinju prakticirati yogu zbog gubitka težine, to je iznenađujući bonus. Osjećaj čistoće i detoksikacije nakon yoge koje tijelo doživi, usmjerit će vas u zdravijem smjeru. Tijelo samo počinje žuditi za zdravijom hranom i odbija teške obroke.

Sreća

Naučiti tehnike kako inkorporirati disanje i svjesnost tijela u različite scenarije, psihički i fizički zahtjevne, mogu promijeniti ishod mnogih situacija. Prestati se liječiti hranom, alkoholom ili lijekovima je teško, ali u mnogim situacijama yoga može uspješno zamijeniti, ublažiti i pomoći. Polet koji dobijemo nakon prakticiranja yoge može donijeti sreću koju mnogi teško nalaze.

Promjena

Rješavanje stvari koje više nemaju svrhu i ne ispunjavaju nas, prvi je korak prema promjeni. Jasnije razmišljaje i donošenje boljih odluka zamijenit će toksične veze, negativne prijatelje i štetno okruženje.

Prehrana

Mnogi od nas, barem na kratko, probaju veganstvo i vegetarijanstvo. Neki učitelji yoge promiču suosjećanje sa svim živim bićima s naglaskom na biljnu prehranu. Neka tijela mogu podnijeti nekonzumaciju mesa, dok druga ne mogu. Najbolji savjet je da napravite ono što vama odgovara. Što odgovara jednima, ne mora nužno odgovarati drugima. Konzultirajte se s liječnikom ukoliko niste sigurni u vezi prehrane.

Držanje

Mnoge poze u yogi učvršćuju kralježnicu i mišiće oko nje. Većina vježbi zahtjeva uspravno držanje kralježnice i vrlo brzo će pogrbljeno držanje zamijeniti ono uspravno. Tijekom vremena, sami ćete naučiti kako se držati i kako učvrstiti trbušne mišiće neke poze što također poboljšava držanje.

Samouvjerenost

Toliko je poza i ideologija u yogi koje mogu postati dio svakodnevnog života. Uvijek se može naučiti nova varijacija ili otkriti novi stil. Sjajan je osjećaj kada uspijete napraviti pozu koja se prije činila nemogućom. Kada počnete primjećivati promjene na vlastitom tijelu i napredak u vježbanju, dobit ćete dodatno samopouzdanje i još više uživati u vježbanju. Bila to inverzija/ravnoteža na rukama ili duže držanje plank položaja, ova mala postignuća potiču pozitivan osjećaj o nama samima.

Pomnost

Usmjeravanje pažnje na područja života koja su nam u prošlosti bila zanemarena, prvi je korak prema pomnosti. Možda je to odluka da se odreknete lijekova protiv bolova kada nisu baš nužni, da obuzdate negativno razmišljanje, primijetite koliko ste čipsa odjednom pojeli ili da primijetite kakvo vam je uopće držanje dok jedete taj čips…. Opažanje tako malih trenutaka, koja uglavnom previdimo, mogu nam promijeniti život na pozitivan način.

Fleksibilnost

Vremenom će se stisnuti mišići opustiti. Osjećaj ukočenosti i boli koji osjetite kada tek ustajete iz kreveta ili kada radite pozu “psa prema dolje” neće biti toliko česta pojava. Sva tijela su drukčija. Neke su osobe fleksibilnije, a nekima struktura kostiju ne dopušta pretjeranu fleksibilnost. Najzdraviji način da gledate na to je da nađete najprikladniju fleksibilnost za svoj tip tijela. Forsiranje sebe samih kako biste bili fleksibilni kao netko na prostirki do vas, nije najsigurnija odluka. Jako je važno uravnotežiti fleksibilnost sa snagom.

Opsesija

Prakticiranje yoge može postati ovisnost zbog psihičkog olakšanja koje donosi onima koji je prakticiraju. Yoga je životna praksa s puno različitih poza i varijacija. Neki je prakticiraju konzistentno i intenzivno kako bi što prije došli do željenog cilja i tada se događaju ozljede. Mnogi na teži način nauče kako samo sigurna i jaka vježba doprinosi dugovječnosti mišića, kostiju, ligamenata i tetiva.

Svjesnost vlastitog tijela

Ovisno kojom se putanjom krećete u jogi spoznavanje vlastitog tijela je uvijek nevjerojatno iskustvo. Koliko često prekrižite noge istom nogom kada sjednete? Razumijevanje kako dnevno ponašanje i vaše rutine mogu utjecati na vaše zdravlje je veliko postignuće.

Jasnoća

Život sa svim našim listama zadataka i prioritetima često je užurban i stresan. Um nam postaje pretrpan i postavlja zapreke. Prakticiranje yoge pomaže raščišćavanju uma, a meditacijski aspekt yoge pomaže nam drastično promijeniti misli, na bolje. Dnevna meditacija može nam pomoći raščistiti um i pružiti jasnoću u nekim situacijama u kojima se osjećamo ograničeno.

Samoispitivanje

Ovisno o osobi, može se probudit interes da postanete instruktor yoge. Čak i ako podučavanje nije primarni cilj, neki žele postati ovlašteni instruktori kako bi razumjeli praksu na višoj razini. Proučavanje filozofije yoge ili čitanje o duhovnim vježbama, velik je dio duhovnosti yoge i dodatno može pomoći i donijeti mnogostruke dobrobiti. Učenje o sebi samima i tko smo uopće kao osoba, proces je razvoja neusporediv s ičim drugim.

Ljubav

“Otkrio sam, ako voliš život, život ti to uzvrati”, napisao je Arthur Rubinstein. Naučiti ići kroz život s pozicije ljubavi je najbolji osjećaj na svijetu. Bila to ljubav prema vlastitom tijelu, drugim ljudima ili jednostavno ljubav prema životu, pozitivan ishod je svakako rezultat ovakvog razmišljanja.

Yoga nam može preokrenuti život naglavačke, doslovno i figurativno. I to u najboljem mogućem smislu. Započeti prakticirati yogu kako biste dobili mir, mudrost i fizičku snagu je tajna života. Kako vrijeme odmiče, uz pomoć yoge život će vam krenuti nabolje.

Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.

WordPress Ads