Kad funkcije zakažu, joga pomaže

Crne statistike kažu da svaki drugi čovjek umire od posljedica koronarne bolesti. Analitičari upozoravaju i na sve veći broj žrtava raka pluća i moždanog udara. Čak su i neke vrste gripe i viroza danas smrtonosne, a liječnici opće prakse bilježe sve više pacijenata s alergijama, glavoboljama, nizom psihosomatskih bolesti, nervozom, depresijom, nesanicom…

Pritisnut tehnološkim razvojem, čovjek je počeo zapostavljati potrebu za održavanjem zdravlja, podjednako i fizičkog i mentalnog.

Pritisnut tehnološkim razvojem, u kojem trka za materijalnim postaje dominantna želja i nerijetko jedini životni cilj, čovjek je počeo zapostavljati potrebu za održavanjem zdravlja, podjednako i fizičkog i mentalnog. Biva tako sve više otuđen od svoje iskonske prirodne suštine.

Drevni jogiji bi rekli: “Čovjekov organizam nije stvoren da živi paklenim tempom 365 dana u godini, njegov živčani sustav nije u stanju podnositi neprekidne stresove bez pravog počinka, njegova probava ne može beskrajno neutralizirati otrove iz zagađene hrane koju konzumira…” I što se događa? Ono što se mora dogoditi: obrambeni sustav polako slabi, prepuštajući tijelo bolesti – fizičkoj i/ili duhovnoj.

 

Život na rubu živčanog sloma

Kad poslovni ljudi, koji dvadeset sati dnevno osjećaju da su “na rubu živčanog sloma”, čuju kako je rješenje njihove predinfarktne situacije prihvaćanje života u duhu joge, najčešće ga odbijaju. Pritom misle kako prihvatiti jogu znači obrijati glavu, preko noći postati vegetarijanac, utonuti u beskrajne svakodnevne meditacije i, što je najgore, prekinuti sa seksom. Koje li zablude!

Naime, joga nije nikakva ekstravagantna disciplina, nikakvo dubiozno iscjeliteljstvo, niti alternativa. Svjetska zdravstvena organizacija i službeno je već odavno priznaje kao jedan od znanstveno verificiranih zdravstvenih i terapijskih sustava. Suvremene joga škole svjedoče da im sve više polaznika dolazi po savjetu liječnika, koji su shvatili istinske terapijske, a prije svega preventivne vrijednosti ovog sustava vježbanja.

Opsežne ankete, koje se sustavno već 20 godina provode u zagrebačkom Medical Yoga Centru, jedinoj školi joge u Hrvatskoj s verifikacijama zdravstvenih institucija, nedvojbeno upućuju na glavne aspekte zdravstvenog i terapijskog djelovanja programa joge, s tim da su rezultati potpuno komplementarni spoznajama znanstvenih istraživanja o jogi koja se već desetljećima provode diljem svijeta.

 

Uklanjanje bolova u leđima

Jedan od prvih učinaka joge je izuzetno gipko i elastično tijelo, što nema samo estetsku, nego izrazitu zdravstvenu vrijednost, osobito ako je posrijedi elastičnost kralježnice, njezina pokretljivost i aktiviranje svih mišića koji je održavaju u optimalnom prirodnom položaju. Mnogi deformiteti kralježnice mogu rezultirati bolovima i zdravstvenim tegobama u drugim dijelovima tijela, na ekstremitetima ili unutarnjim organima, no pravilnim izborom vježbi možemo otkloniti i te tegobe.

Vrlo brzo nakon početka sustavnog vježbanja može se zapaziti prestanak bolova u leđima, vratu i kralježnici. Joga je jedan od najučinkovitijih sustava uklanjanja tih bolova, prije svega zato što se kompletna joga temelji na vježbama koje kralježnicu i duboke posturalne mišiće kralježnice održavaju u savršenoj funkciji. Nadalje, jogom se idealno relaksiraju mišići, čime se automatski uklanja pretjerana napetost mišića kao uzrok bolova.

Treće, ali ne i manje važno, je smirujuće djelovanje joge, što izravno neutralizira sve oblike bolova u leđima koji nastaju zbog trajnoga grčenja mišića izazvanog živčanom prenadraženošću i psihičkom napetošću.

 

Otpornost prema bolestima i zarazama

Sljedeći je bitan učinak joge jačanje imunosnog sustava, odnosno obrambene snage tijela. Redoviti sljedbenici brzo primjećuju da ih neusporedivo rjeđe pogađaju viroze (prehlada, gripa …) i druge infekcije.

“Joga je učinila čudo”, skloni su reći. Ali, ne čini joga čudo, nego samo aktivira obrambene sustave koji već postoje u našem tijelu, a koji su s vremenom postali manje aktivni jer smo ih tijekom godina oslabili neodgovarajućom prehranom, lošim životnim navikama, nedovoljnim kretanjem, pogrešnim disanjem i slično.

 

Poboljšanje svih aspekata probave

Prema nekim statistikama, uz bolove u kralježnici, nesanicu i nervozu, probavne su smetnje četvrta najveća grupa tegoba na koje se žali prosječna zaposlena žena, posebno kad su posrijedi “lijena crijeva” i posljedična opstipacija. Katkad se može čuti pitanje: “Što jogiji savjetuju da je dobro pojesti ili popiti kako bi se otklonila opstipacija?”. Međutim, u tom pitanju pogrešno je postavljen problem.

Naime, pitanje bi trebalo glasiti: “Kako se pravilno hraniti, vježbati i zdravo živjeti, pa da opstipacije uopće ne bude?”. Kao odgovor na nebrojene doze laksativnih sredstava koje se danas svakodnevno koriste, joga vam daje ne samo učinkovite vježbe za aktiviranje probavnog sustava, nego i niz savjeta za pravilnu prehranu s ciljem trajnog uklanjanja uzroka opstipacije, umjesto da se njezinim posljedicama bavite svakih nekoliko dana.

 

Prirodno i nenasilno mršavljenje

Joga je izvanredno učinkovit i potpuno prirodan način gubljenja suvišnih kilograma, i to bez nepotrebnih dijeta, prisile i gladovanja. Iako se vježbe izvode bez gubitka velike količine tekućine i bez znatnog “energetskog utroška”, s vremenom nastupa sustavno gubljenje težine, prije svega zbog izrazita djelovanja jogijskih vježbi na štitnjaču i metabolizam u cjelini, na probavu i redukciju masnih naslaga.

A događa se i još nešto: tijelo s vremenom počinje samo odbacivati obilne obroke, masnu hranu i prejedanje. Zbog općega smirujućeg učinka, nestaje potreba za pretjeranom konzumacijom hrane zbog pojačana stresa i nervoze, što je također bitan čimbenik održavanja idealne tjelesne težine.

 

Povratak duhovnoj ravnoteži

Antistresno djelovanje joge u znanosti je već davno dokazano. Toliko da je joga svojevrsni sinonim za apsolutni duševni mir i samokontrolu. Poznate su smirujuće meditativne seanse joge, specifične seanse joga-nidre (budnog jogijskog sna) i niz specifičnih smirujućih tehnika dubokog disanja. Uz to, već i same asane (fizičke vježbe) djeluju smirujuće i opuštajuće.

 

Ostali pozitivni učinci

Postoji još cijeli niz pozitivnih učinaka joge na zdravlje pojedinca, primjerice poboljšanje cirkulacije. U suštini, gotovo sve vježbe joge, pa čak i način disanja, izazivaju pojačanu cirkulaciju u pojedinim mišićima ili organskim sustavima, sa svim pozitivnim učincima optimalne cirkulacije (pojačanim dotokom hranjivih tvari i kisika u stanice i tkiva, uklanjanjem štetnih produkata staničnog metabolizma itd.).

Nizom znanstvenih istraživanja dokazano je i pozitivno djelovanje joge na regulaciju krvnog tlaka i blagotvoran utjecaj na pravilan rad srca. Posebno područje, premda znanstveno malo istraženo, ali empirijski provjereno tijekom nekoliko milenija, predstavlja poboljšanje rada endokrinog sustava.

Doda li se tome i cijela lepeza savjeta za uravnotežen osobni i društveni život pojedinca, jasno je koliki joga ima učinak na uklanjanje psihičkih i fizičkih problema suvremenog čovjeka.

Postavlja se pitanje, treba li uopće posebno naglašavati komplementarnost programa joge i suvremenog medicinskog liječenja, kad u mnogim aspektima savjeti idu u istom smjeru: i tijelu i duhu treba pružiti optimalne uvjete za zdravlje, opuštenost i mir. Dakle, očito je da su tradicija stara nekoliko milenija i klasična medicinska znanost na istom putu.

Autor: Vlatko Mišković, mag. iur.

Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.

WordPress Ads