Ruediger Dahlke: Prihvatite svoju bolest i izliječite se

Ruediger Dahlke je njemački psihoterapeut i autor desetak vrlo uspješnih knjiga. Studirao je medicinu u Münchenu gdje se upoznao s liječničkim principima rada u klinikama. Budući da je želio više vremena posvetiti svakom pacijentu, napustio je klasičnu medicinu i nastavio se usavršavati u području prirodnog liječenja. Sa suprugom je osnovao Centar za liječenje u Schornbachu u Donjoj Bavarskoj. Ostvario je vrlo blisku suradnju sa psihoterapeutom i pobornikom ezoterične psihologije Thorwaldom Dethlefsenom, s kojim je napisao izvrsnu knjigu “Bolest kao put”.

Jeste li se ikad zapitali zašto unatoč golemom napretku medicine broj teško bolesnih ljudi ipak raste?

Na to pitanje odgovor nudi Ruediger Dahlke. Današnji čovjek voli svoju rutinu i ne želi da ga ometa bilo što, osobito ne bolest. Budući da bolest tjera pojedinca da zastane i da joj se posveti, uvriježeno je mišljenje da je dovoljno sanirati simptome da biste bili izliječeni. No, tako se simptomi samo premještaju na drugo mjesto u tijelu i začarani krug se nastavlja.

Zapadnjački pristup liječenju bolesti

Zapadnjački pristup liječenju bolesti Dahlke slikovito opisuje ovim primjerom – zamislite bolest kao kvar motora u vašem automobilu. Upali vam se žaruljica (simptom), koja signalizira da nešto nije u redu s motorom (sviješću). Zapadna medicina problem rješava tako da ukloni samo spomenutu “žaruljicu” ili simptom, dok u “kvar” ili uzrok ne zadire. Svjetlo je tako signal koji upozorava na skriveni proces koji se odvija u nevidljivom području – u polju svijesti. Stoga, na tom mjestu treba rješavati problem.

Bolest kao odraz stanja duše

Dahlke smatra da je bolest stanje duše, odnosno svijesti. On naglašava da ne postoje bolesti, nego samo jedna bolest, slično kao što zdravlje nema svoju množinu.

Bolest kao opreka zdravlju mora postojati zbog zakona polariteta, na kojem počiva svijet u kojem živimo:

 • toplo – hladno
 • noć – dan
 • udah – izdah
 • Sunce – Mjesec
 • rat – mir

Kako se te suprotnosti prirodno ritmički izmjenjuju, zdravlje ne može biti trajno čovjekovo stanje. Bolest pogađa baš svakog pojedinca u određenom trenutku života. Dahlke smatra da u njoj treba vidjeti prijatelja jer pruža uvid u tajni svijet duše. Prema zakonu polariteta, svaki je čovjek u stalnoj borbi i konfliktu sa samim sobom i sa svijetom. Svaki dan mora odlučivati i birati između onoga što želi i voli i onoga što mu stvara odbojnost.

Dahlke smatra da upravo ono što odbacujete, što ne volite i ne prihvaćate postaje dio vaše sjene, onog tamnog i skrivenog dijela vas kojeg niste ni svjesni. Sve ono što negirate “lijepi” se za vas kao vaša sjena. Po njegovom mišljenju, bolest nastaje onda kada se dio te sjene “sruši” u tijelo kako bi vas upozorio da nešto nedostaje u vašoj svijesti.

Preko tjelesnih signala (zdravstvenih poremećaja, bolova…) svijest pokušava s vama komunicirati.

Što vam određena bolest poručuje

Infekcija – izbjegavanje konflikata i izazova

Ako ste svoju svijest zatvorili za neki konflikt koji bi vas mogao uznemiriti, vaše će se tijelo otvoriti za – infekciju, odnosno upalu. Budući da vrućica, koja se javlja tijekom infekcije, ukazuje na intenziviranje obrambenih procesa, svako povišenje temperature ne smije se snižavati na umjetan način. Dopustite tijelu da se samo izbori. Snižavajte samo po život opasno visoku temperaturu!

Savjet:

Kao što infekcija u konačnici osnažuje tijelo, tako i konflikt jača vašu psihu. Suočite se s važnim životnim izazovima i ne izbjegavajte ih. Ako bolujete od infekcije, postavite si ova pitanja:

 1. Koji konflikt u životu ne vidim? Koji konflikt izbjegavam?
 2. Koji konflikt ne želim sebi priznati?

Alergija – agresija prema vanjskom svijetu

Riječ je o pretjeranoj tjelesnoj reakciji na neku tvar iz okoliša koja je za vas “neprijateljska”. Dahlke kaže: “Alergija je izraz snažne obrane i agresivnosti potisnute u tijelo”. Pelud i životinjska dlaka, koji su vrlo česti alergeni, ukazuju na teme seksualnosti, roditeljstva i ljubavi, koje u mnogim ljudima izazivaju strah, a samim time i agresiju.

Pitanja za alergičara:

 1. Kojih se to područja života toliko bojim da ih izbjegavam?
 2. Kojih se tema najviše užasavam: roditeljstva, seksualnosti, ljubavi…?

Astma – strah od davanja

Osoba koja boluje od astme bori se za zrak i ima problema s izdisanjem. Ona pokušava uzeti previše zraka, puni pluća do maksimuma, a kad treba izdahnuti (u prijevodu: dati), suspreže se. “Uzimanje bez davanja doslovce vodi do osjećaja gušenja”, kaže Dahlke.

Savjet:

Uzimanje i davanje, pa tako i udah i izdah, moraju biti u ravnoteži kako ne bi došlo do poremećaja i gušenja. Pitanja za osobu koja boluje od astme:

 1. Na kojim područjima želim uzimati, a ne želim davati?
 2. Koja područja života izbjegavam, koja smatram prljavima, nepoželjnima, neplemenitima?

Želučane i probavne tegobe – gutanje vlastitih emocija

Ako ste skloni mučnini ili povraćanju, to na nesvjesnoj razini upućuje na neprihvaćanje i odbacivanje onoga što ste uzeli, primili u sebe. Slično kao što trudnica u početku osjeća mučninu i povraća jer se njeno tijelo nesvjesno želi “obraniti” od djeteta, odnosno od prihvaćanja muškog sjemena. Osobe koje pate od refluksa obično gutaju svoju ljutnju, te se njihova agresija i srdžba manifestiraju u obliku želučane kiseline. Odatle i izraz da se netko drži “kiselo”.

Pitanja za osobe sa želučanim i probavnim tegobama:

 1. Grizem li se zbog nečega?
 2. Što ne mogu ili ne želim gutati?
 3. Zašto se držim “kiselo”?
 4. Kako se odnosim prema svojim agresijama?

Rak – odraz sebičnosti i uništavanja prirode

Pojavu raka Dahlke vidi kao odgovor prirode na djelovanje današnjeg čovjeka koji često gazi sve pred sobom da bi ostvario vlastite interese. ovjek širi svoj utjecaj posvuda po Zemlji, uništava prirodu, biljke i životinje – dakle, ponaša se upravo poput stanica raka!

Savjet:

Trebamo nešto ozbiljno mijenjati u kolektivnoj svijesti. Rak uvažava samo jezik istinske ljubavi, a na agresiju odgovara još većom agresijom (metastazama). Istinska ljubav nalazi se u srcu, jedinom organu na kojem čovjek ne može dobiti rak.

Kako pokrenuti mehanizam samoizlječenja?

Važno je da počnete osluškivati svoje simptome. Prigrlite bolest poput dobrog prijatelja, jer vas nitko tako dobro ne poznaje kao ona. Pronađite odgovore u svojem srcu i pokušajte osvijestiti onaj sjenoviti dio vas samih, sve ono što ste odbacili, a na što vas upozoravaju vaši tjelesni simptomi. Tek kad prestanete pružati otpor i kad prigrlite život sa svim njegovim dobrim i lošim stranama, pred vama će se ukazati svjetlo ozdravljenja.

 

Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.

WordPress Ads