Depresija nakon prestanka pušenja i kako si pomoći

Početak pušenja je štetna, ali jednostavna odluka. Dovoljno je jedno kratko „da“ za dugoročan problem – što s konačnim prestankom, što s negativnim utjecajem na zdravlje. Dok se niste ni okrenuli, već trošite dobar dio budžeta na cigarete i nalazite se u začaranom krugu iz kojeg teško vidite izlaz. No, ako ste ipak u sebi pronašli potrebnu snagu i hrabro krenuli u odvikavanje od ovisnosti o nikotinu, dobro je znati na koje izazove ćete putem naići. Depresija je tek jedan od njih, a zaustaviti je možete uz pridržavanje nekoliko jednostavnih smjernica.

Ako ste s odvikavanjem krenuli tek nedavno, vjerujemo da ste na sebi primijetili oscilacije u raspoloženju. Možda ih niste uočili osobno, no vjerujte nam, drugi zasigurno jesu. Najčešće se ovdje radi o izmjenama entuzijazma i depresije, razdražljivosti, hiperaktivnosti, ali i problema s koncentracijom. Ove promjene najizraženije će biti unutar prvih mjesec dana od prestanka pušenja, zato nastojte izdržati to kratko razdoblje jer će uskoro biti puno jednostavnije!

Odvikavanje od pušenja nikad nije jednostavno, zato se ne treba sramiti potražiti pomoć stručne osobe.


Što je depresija?

Često možemo čuti ljude kako kažu da su u depresiji. Međutim, depresija je bolest koju karakteriziraju promjene u raspoloženju, a prevladavaju tuga, bezvoljnost i duševna bol. Ona može značajno utjecati na ukupnu kvalitetu života, odnose s bližnjima, ali i fizičko stanje organizma. Ljudi u depresiji obično su pospaniji, imaju manjak energije i apetita te smanjenu sposobnost izvršavanja svakodnevnih zadataka.

Ako ste prestali s pušenjem, a ovi osjećaji kod vas traju duže od dva tjedna, preporučujemo da potražite stručnu pomoć.


Kako se boriti s depresivnim raspoloženjem za vrijeme odvikavanja od nikotina?

Primijetili ste da vas obuzima melankolija? Najbolje što u prvom trenutku možete učiniti jest osloniti se na bližnje. Nazovite ih, razgovarajte o svojim osjećajima i preprekama na koje nailazite. Obitelj i prijatelji znaju težinu onoga kroz što prolazite i dat će sve od sebe da vam to olakšaju.

Kako biste se bolje organizirali tijekom epizoda depresivnog raspoloženja, napravite plan ophođenja u mogućim izazovima na koje možete naići. Isplanirajte kako ćete se nositi s određenim situacijama u društvu i definirajte potencijalne uzroke koji bi vas mogli prevagnuti na depresivnu stranu i potaknuti da zapalite cigaretu.

Napišite listu pozitivnih stvari koje vas očekuju nakon što se othrvate navici pušenja. Izračunajte točan novčani iznos koji ćete uštedjeti i prenamijeniti na željeno putovanje ili uložiti u nešto što ste već duže vrijeme željeli, a niste si mogli priuštiti. Novac koji ste dosad trošili na cigarete možete uložiti u zdraviju prehranu, ali i članarinu za program vježbanja što će pružiti višestruku dobrobit vašem zdravlju.

Odvikavanje od pušenja nikad nije jednostavno, zato se ne treba sramiti potražiti pomoć stručne osobe. Važno je da ostanete usredotočeni na cilj i pritom koristite svu moguću pomoć koja vam je na raspolaganju.

Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.

WordPress Ads