Tri vrste loše probave prema ayurvedi i kako si pomoći

Probavni sustav temelj je vitalnosti i optimalnog zdravlja. A probavna tromost nastaje kada je probavna vatra (agni) toliko slaba da hrana doslovno “sjedi”u crijevima i čeka da se probavi. Ayurveda nas uči kako je oslabljeni agni u korijenu svake neravnoteže i bolesti. Ujedno smatra da je čovjek star onoliko koliko je star njegov agni. Ako se probavna vatra ugasi, čovjek umire.

Kod oslabljene probavne vatre, neprobavljena hrana može zaostati satima ili čak danima. To dovodi do jakog osjećaja nelagode, boli, mučnine i težine u trbuhu te akumulacije toksina koji naknadno dovode do bolesti. Stoga se zdravlje probavnog sustava nikako ne smije podcjenjivati.

Postoji više uzroka stagnacije hrane u crijevima. Najčešći su:

  • prejedanje
  • prehrana bogata slatkom hranom i mliječnim proizvodima
  • dehidracija
  • slaba cirkulacija
  • nedostatak željeza u krvi
  • usporen metabolizam

Ako vam je apetit slab, osjećate se letargično, pospano, teško i tromo nakon jela, s osjećajem “kamenja” u želucu i crijevima, vrlo je vjerojatno da je stagnacija hrane korijen problema, a probavna tromost izvor nelagode. U tom slučaju, čišćenje organizma od stagnirane hrane i jačanje probavne vatre postaju ključni za vaše zdravlje.

Kod sve tri vrste probavne tromosti, ključno je dati prednost lako probavljivim jelima,

3 vrste probavne tromosti u ayurvedi i kako si pomoći

1. Prejedanje i nezdrava prehrana

Najčešći tip stagnacije hrane uzrokovan je prejedanjem ili pretjeranom konzumacijom masne, bijele, slatke i hladne hrane poput pšenice, sladoleda i sira. Teško probavljiva hrana uzrokuje pretjeranu proizvodnju sluzi, a ova sluz ometa djelovanje želučanih kiselina, što dodatno slabi probavu. Ova vrsta probavne tromosti odnosi se na kapha došu. 

Usporeni metabolizam također može usporiti probavu i oslabiti probavnu vatru.  Ako ujutro osjećate nedostatak apetita i mučninu, to je znak da niste u potpunosti probavili obrok od prethodne večeri.

Ayurvedska samopomoć

Izbjegavajte teške namirnice koje pogoršavaju kaphu i pređite na laganu prehranu. Kardamom je, zajedno s cimetom i klinčićima, jedan od najboljih začina koji pomaže razgraditi višak sluzi koja uzrokuje osjećaj mučnine.

Začini koji zagrijavaju krv i stimuliraju cirkulaciju poput kurkume i klinčića, pomažu u razrjeđivanju i protočnosti krvi, potičući protok krvi u probavnim organima. Biljke gorke po okusu, poput neema, paprene metvice, amalakija, sjemenki koromača ili korijena sladića potiču peristaltiku crijeva te čiste jetru i krv od masnoća.

Izbjegavajte obroke u kasnim večernjim satima. Večerajte najmanje 3 sata prije spavanja, kako bi se hrana probavila prije odlaska na spavanje.

2. Suhoća i slaba krv

Ako imate slabu probavnu snagu (agni), hrana zaostaje u probavnom sustavu i počne fermentirati, stvarajući plinove i nadutost. Ova vrsta stagnacije hrane nastaje zbog suhoće u probavnom sustavu koja se obično javlja kao posljedica dehidracije. Probava zahtijeva stalnu opskrbu tekućinom i jaku krv, pa se ova vrsta probavne tromosti odnosi na vata došu.

Probavni organi trebaju odgovarajuće tekućine za razgradnju hrane, dok suhi probavni trakt ima nedovoljnu sekreciju probavnih enzima. Tendencija prema stalnom osjećaju hladnoće, uzrokovanom anemijom i lošom cirkulacijom (koje su obilježja vata doše), dovodi do stagnacije hrane jer je takva krv hladna i nema energije. Stres i pretjerana anksioznost također dovode do probavne tromosti.

Ayurvedska samopomoć

Ako je stagnacija hrane uzrokovana suhoćom ili slabim probavnim traktom, trebate se rehidrirati s toplom vodom u koju se umiješa prstohvat mineralne soli i sok od pola limete ili limuna.

Kod nedovoljne sekrecije probavnih enzima mogu pomoći začini poput đumbira, pippalija, crnog papra i kumina.

Izbjegavajte teško probavljivu hranu i umjesto toga olakšajte probavu s jednostavnom hranom koja uravnotežuje vata došu.

Ako je krv slaba i anemična, ojačajte je biljkama koje grade krv i namirnicama koje obiluju željezom, primjerice klicama lucerne, ciklom, koprivom, bobom, lećom itd.

Potaknite protok krvi u gastrointestinalnom sustavu s oporim začinima poput crnog papra, kumina, đumbira, anisa i kardamona.

3. Vrućina i smanjen agni

Treća vrsta probavne tromosti javlja se u vrućim klimatskim uvjetima. Kod visokih temperatura, krvne žile se šire na površini kože kako bi se tijelo prirodno hladilo, a tjelesna toplina zračila iz tijela.

Usmjeravanje krvi prema koži, najvećem organu u ljudskom tijelu, uzrokuje gubitak protoka krvi u probavnim organima, smanjujući probavnu vatru – agni. Ova vrsta probavne tromosti najčešće se odnosi na pitta došu.

Tijekom vrućih sezona probavna snaga je slabija od normalne. Zbog toga je apetit prirodno slabiji, a tijelo traži laganu prehranu. Ako to zanemarite i nastavite s uobičajenom prehranom, opteretit ćete probavni sustav, što će rezultirati stagnacijom hrane.

Ayurvedska samopomoć

Ispijanjem čajeva koji hlade poput čaja od korijandera, mente, kumina i koromača održat će probavu snažnom, bez pregrijavanja tijela. Dodajte klinčić, korijen đumbira i cimet u prehranu jer će oni ojačati probavnu vatru. Važno je ostati hidratiziran, a u tome odlično pomažu kokosova voda i sok od aloe vere.

Izbjegavajte masnu i tešku hranu, jer ona pogoršava pitta došu. Jedite laganu hranu dok se apetit ne vrati u normalu. U ayurvedi, aromatski začini se smatraju najučinkovitijim lijekom u borbi protiv probavne tromosti. Začini stimuliraju probavu, pojačavaju prokrvljenost i potiču kretanje hrane kroz probavni sustav.

Kod sve tri vrste probavne tromosti, ključno je dati prednost lako probavljivim jelima, kao što su povrtne juhe sa svježim aromatičnim začinima ili provesti kuru sa kitcharijem od 3-7 dana.

Tri dana ayurvedskog čišćenja organizma

 

Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.

WordPress Ads