Proljeće je vrijeme obnove i pomlađivanja. Priroda iznova buja, vraćaju se sunčeva svjetlost i toplina koje u nama bude duboku potrebu da pročistimo organizam i prostor u kojem živimo.
Tijelo ima savršenu inteligenciju koja se sinkronizira s prirodnim ciklusima kako bi dobilo najbolju potporu. Stoga, ovo je idealno vrijeme za regeneraciju i pomlađivanje.
Važnost zdravog probavnog sustava
Proljeće je vrijeme da očistimo sve toksine s kojima smo se opteretili tijekom zime. Zdravlje našeg probavnog sustava je ključno za zdravlje cjelokupnog organizma. Ako zanemarujemo zdravlje crijeva, zanemarujemo organ koji utječe na gotovo svaki drugi organ u našem tijelu. Upravo zato, detoksikacija tijela u ayurvedi temelji se na pobuđivanju probavne vatre (agni).
Snažna probavna vatra može ukloniti ne samo toksine nagomilane tijekom zime nego i toksine koji godinama postoje u našem organizmu. Iako postoji kompleksni način čišćenja kao što su ayurvedski Panckakarma tretmani, uvijek možemo primijeniti i lagana proljetna čišćenja. Ona uključuju uzimanje triphale te ispijanje čajeva za poticanje probave i detoksikaciju.
Kada se uravnoteži zdrav rad crijeva, primjećujemo različita poboljšanja kao što su:
- ljepši ten
- veće razine energije
- zdravija kosa
- smanjenje umora i bolova u zglobovima
- poboljšanje hormonske i emotivne ravnoteže
Uz sve to, snažna probava pomaže i u održavanju zdrave tjelesne težine.
Jak agni stvara snažan imunitet
Tijekom izmjene sezona naš respiratorni sustav je najosjetljiviji. Uslijed prijelaza iz hladnijeg u toplije godišnje doba, probavna vatra postaje nestabilna. Nakupljeni toksini tijekom zime otapaju se u našem sustavu, preplavljujući mikro-kanale i preopterećujući imunološki sustav.
Imunološki sustav tijela je oslabljen i postaje plodno tlo za bakterije. Ako je tijelo ispunjeno toksinima i nedostaje mu životna energija, patogeni pronalaze plodno tlo za razvoj. Ako je probava jaka, a u tijelu prevladava ojas, onda je naš respiratorni sustav jak i zdrav.
Čaj koji sprječava gomilanje toksina – recept
Sastojci:
- 1/2 čajne žličice lagano zdrobljenih sjemenki ajwaina
- 1/2 čajne žličice đumbira u prahu ili svježe naribanog đumbira
- 1⁄2 čajne žličice lagano zdrobljenih sjemenki kima
- 1/2 čajne žličice lagano zdrobljenih sjemenki komorača
- prstohvat crne soli
U ayurvedskoj mediciniajwain se koristi kao ljekovita biljka za ublažavanje probavnih smetnji. Njegova antibakterijska i antigljivična svojstva pogoduju obnovi zdrave crijevne flore.
Đumbir ima snažno protuupalno svojstvo, osvježava i potiče probavu i cirkulaciju te pomaže u mršavljenju.
Kim blagotvorno djeluje na probavni sustav jer potiče lučenje probavnih enzima. U kombinaciji s komoračem potiče se njegovo djelovanje protiv nadutosti.
Komorač je prirodni diuretik koji čisti organizam te pomaže u eliminaciji toksina iz tijela.
Priprema:
- U 1,5 šalice proključale vode stavite biljke te kuhajte dok se napitak ne smanji na 1 šalicu.
- Procijedite i dodajte 1 prstohvat crne ili himalajske soli.
- Ako imate probavne tegobe pijte topli čaj nakon svakog obroka.
- Također možete napraviti veće količine čaja i držati ga u termosici jedan dan.
- Za sljedeće jutro uvijek pripremite svježi čaj.
DODATNI SAVJETI
U svakodnevnu prehranu uključite hranjive, lagane i tople obroke poput juha ili blago začinjenog povrća sa žitaricama (proso, kvinoja, kus-kus) jer ovakva prehrana pomaže tijelu da sagori toksine.
Obrocima dodajte začine koji podržavaju imunitet poput kurkume, korijandera, kima, komorača, đumbira i crnog papra jer pojačavaju probavnu vatru.
Odmarajte što više, pijte oko2 litre toplih napitaka dnevno, svakodnevno šećite u prirodi ili vježbajte jer će to dodatno pomoći u ispiranju toksina iz organizma.
Na ovaj jednostavan način početak proljeća će i u vaš život donijeti svježu energiju, dobro raspoloženje i mladalačku poletnost.
Autorica: Suzana Mussiow
Čaj od koromača, korijandara i kumina za bolju probavu i gubitak kilograma
5 biljnih čajeva za brzopotezni detoks
5 prirodnih lijekova za bolju probavu
Napravite liker od oraha – narodni lijek za probavu i štitnjaču