Nezdrave pahuljice nisu zdrav doručak

Jesu li zaista žitne pahuljice ukusan i zdrav doručak onako kako to tvrde reklame? Marketing koji stoji iza žitnih pahuljica ogroman je i izuzetno uvjerljiv. Stoga mnogi od nas niti ne znaju kako većina proizvođača prodaje pahuljice krcate šećerima, umjetnim bojama i konzervansima te da sve to reklamiraju kao zdravu opciju za doručak.

Dr. Nives Tarle-Bajić: Zdrava i uravnotežena prehrana

Osim što loše djeluju na djecu, ovi proizvodi često na ambalaži imaju navedena zdravstvena svojstva koja dovode u zabludu. Proizvođači koriste jarke boje, crtane likove i akcijske junake kako bi privukli djecu, zbog čega djeca pahuljice povezuju sa zabavom. To također utječe i na odabir omiljenih okusa. Naime, studije pokazuju kako djeca preferiraju okuse koji na ambalažama imaju popularne crtane likove. Crtani likovi su ondje da privuku djecu, a natpisi da naiđu na odobrenje roditelja. No, je li ovaj marketing odgovoran za alergije, dijabetes, dječju pretilost i druge povezane bolesti?

Štetnost visoko prerađenih žitarica

Paul Stitt u svojoj knjizi Fighting the Food Giants piše o štetnosti ekstrudiranja žitarica. Ekstrudiranje je proces kojim se žitarice tretiraju pod visokom temperaturom i visokim tlakom, pretvaraju u sitne pahuljice i zatim ekspandiraju, kako bi se mogle konzumirati bez prethodnog kuhanja. No, tako se uništava njihov sastav.

Tim procesom nastaju mnoge vrste pahuljica za doručak, neke vrste tjestenina, dvopek, gotove grickalice, neke vrste dječje hrane, teksturirani biljni proteini, neki napici te suha i polusuha hrana za kućne ljubimce.

Paul Stitt radio je u tvornici pahuljica i u svojoj je knjizi opisao studiju provedenu na štakorima podijeljene u 4 skupine: prva skupina jela je cjelovito brašno, vodu, sintetičke vitamine i minerale, druga skupina ekstrudirane žitarice, vodu i iste vitaminske dodatke, treća skupina je dobivala vodu i sintetičke vitaminske dodatke, a četvrta samo šećer i vodu.

Rezultati su bili sljedeći:

 • skupina na cjelovitom brašnu živjela je godinu dana;
 • Skupina koja je dobivala samo vodu i sintetičke nutrijente živjela je dva mjeseca;
 • skupina na šećeru i vodi živjela je mjesec dana;
 • skupina koja je dobivala ekstrudirane žitarice živjela je samo dva tjedna.

Najveći problem nije bio u umiranju životinja zbog pothranjenosti, nego u rezultatima koji su upućivali na to da se u ekstrudiranim žitaricama nalazi nešto uistinu toksično.

Žitarice obiluju proteinima koji su po molekularnoj strukturi slični određenim toksinima. Procesom visoke prerade, nutritivne tvari iz žitarica mogu postati iznimno otrovne.

Poznato je da se ekstrudiranjem:

 • stvaraju šećeri tolerantni na inzulin, koji predstavljaju rizični faktor za dijabetes
 • pojednostavljuju jednostavni šećeri koji uzrokuju karijes
 • znatno povisuje glikemijski indeks hrane
 • uništava vitamin A
 • denaturiraju (osiromašuju i “kvare”) proteini

Takve pahuljice prodaju se i u trgovinama zdrave hrane, djelomično napravljene od cjelovitih žitarica, s manjim udjelom šećera ili sladila. No, te “integralne” ekstrudirane žitarice mogu biti puno štetnije od proizvoda dobivenih od rafiniranog brašna!

Uz tolike prodane kutije žitarica, pomislili biste kako je već netko trebao ukazati na njihovu štetnost za ljude i životinje. Problem je u tome što je lobi koji stoji iza njihove proizvodnje nevjerojatno moćan i bogat, tako da su iz medija potisnute sve negativne ili štetne informacije.

Štetni sastojci u žitaricama za doručak

Osim zbog načina prerade, žitarice za doručak mogu biti loše i zbog sastojaka koje sadrže.

Ti sastojci mogu biti:

 • GMO podrijetla
 • pesticidi i herbicidi
 • šećeri
 • aditivi
GMO sastojci

GMO ili genetski modificirane biljke pošast su u modernoj prehrani. Čak se i kod “najprirodnijih” žitarica za doručak pokazalo kako sadrže iznenađujuće visoke razine GMO sastojaka. Stoga je potrebno kupovati strogo certificirane proizvode. Obični natpisi “prirodno” često dovode kupce u zabludu. Iako je u Hrvatskoj GMO zabranjen, u testiranim uzrocima pronađeni su mnogi sastojci takvog podrijetla. To mogu biti GMO kukuruz, soja, riža, šećerna repa te mnogi produkti iz ovih biljaka, poput šećera, sojinog lecitina, kukuruznog sirupa.

Otrovi u konvencionalnoj proizvodnji

Sve brige oko GMO-a, minimalne su u usporedbi s problemima oko ostalih otrova. U žitaricama se tako mogu pronaći toksični i karcinogeni pesticidi, herbicidi i insekticidi. Oni su obavezno sredstvo u konvencionalnoj proizvodnji, jer se njima povećavaju prinosi, dugotrajnost i estetski izgled namirnica. Mnoge znanstvene studije pokazuju da su ovi otrovi povezani s povećanim brojem karcinoma, urođenih mana, alergija, te drugih poremećaja živčanog, bihevioralnog, hormonalnog, reproduktivnog, endokrinog i imunog sustava.

Šećeri

Dodani šećeri možda su najgori sastojak moderne prehrane. Čine nas pretilima i nezdravima. Većina ljudi konzumira ih previše, no, ne zato što dodatno zaslađuju svoju hranu, nego zato što konzumiraju šećere u modernim prerađenim proizvodima. Zanimljivo je da su pahuljice među najpopularnijim prerađenim proizvodima s najvišim udjelom šećera.

Kod većine pahuljica šećer je treći na popisu sastojaka i 50 % kalorija dolazi iz šećera.

Početak dana ovakvim obrokom uzrokuje nagli skok šećera u krvi, kao i porast razine inzulina. Nekoliko sati kasnije te razine opadaju, što uzrokuje žudnju za slatkim i stvara krug prejedanja. Prevelika konzumacija šećera povećava rizik od dijabetesa tipa 2, srčanih bolesti i raka. Čest sastojak za zaslađivanje žitarica je i glukozno-fruktozni sirup za koji su studije pokazale da može oštetiti tkiva, vodi ka pretilosti i dijabetesu te bolestima srca. Većinom se proizvodi od modificiranog kukuruza, a prerađuje pomoću genetički modificiranih enzima. Da bi stvar bila gora, istraživanjima je otkriveno kako je pola testiranih uzoraka glukozno-fruktoznog sirupa sadržavalo i opasnu živu!

8 prirodnih i zdravih zamjena za šećer

Sintetički minerali i vitamini

Pred kraj procesa ekstrudiranja često se dodaju sintetički minerali i vitamini, koji se većinom uništavaju u tom procesu. No, neovisno o tome, sintetički dodaci prehrani nisu dobri za organizam jer ih on teško apsorbira, tako da uzrokuju više štete nego koristi. Mnoge od njih tijelo prepoznaje kao toksine i trudi se što brže izbaciti ih van.

Druga negativna strana je nedostatak masnoća potrebnih za apsorpciju esencijalnih nutrijenata. Masnoće se često reklamiraju kao loše, a zbog pomame za malomasnim proizvodima, vitamini i minerali koji se tope u mastima, ostaju neiskorišteni.

Što nas dovodi u zabludu?

Pahuljice se najčešće označavaju kao zdrave i na ambalaži sadrže niz zdravstvenih tvrdnji poput:

9 VITAMINA, MALOMASNO, ZA VITKU LINIJU, DOBAR POČETAK DANA, CJELOVITO ZRNO…

No, sastav sa stražnje strane ambalaže sve objašnjava – većina tih pahuljica sadržava minimalanudio cjelovitog zrna, prerađene su i prepune šećera. Te male količine cjelovitog zrna ne mogu poništiti negativan učinak ostalih loših sastojaka. Najveći problem je taj što najčešće vjerujemo tvrdnjama proizvođača. I studije pokazuju kako su upravo lažne tvrdnje vrlo uspješan način za privlačenje kupaca i uvjeravanje da jedemo zdravo.

Što napraviti?

Birajte organske, što manje prerađene namirnice. To je teško u današnjem modernom svijetu, posebno zbog cijene organske hrane. No, cijena je to koju plaćamo za svoje zdravlje. Kako biste uštedjeli pokušajte sami uzgajati hranu ili kupovati kod manjih lokalnih proizvođača.

Za zdrav doručak probajte kombinirati neke od ovih namirnica:
 • zobene, ječmene ili bilo koje druge pahuljice (koje imaju izgled izgnječenog zrna)
 • sirovo mlijeko i sirovi mliječni proizvodi
 • svježe i suho voće
 • prirodni sokovi
 • svježi smoothieji
 • orašasti plodovi
 • nisko prerađene žitarice i proizvodi od njih
 • med
 • integralni domaći kruh (ili, po mogućnosti, bezglutenski)
 • domaći namazi
 • povrće
 • kakao
 • kokosovo, laneno ili maslinovo ulje

Nije nam želja uplašiti vas, već ukazati na ono o čemu se malo priča i još manje zna. Srećom, oko nas je puno zdrave hrane, samo joj  trebamo dati šansu i omogućiti joj da nam se češće nađe na jelovniku. Promjenom navika mijenjamo i zdravstvenu sliku, zato je to trud koji se itekako isplati. Pogotovo imate li problema sa štitnjačom!

Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.

WordPress Ads