Koža ljeti traži posebnu njegu i pažnju kako bi bila što otpornija na štetne učinke UV zraka. Zaštititi je možete različitim kremama za sunčanje i obaveznim nošenjem šešira. No, da bi učinak zaštite od sunca bio još bolji, kožu trebamo održavati zdravom i iznutra. To možemo učiniti konzumacijom hrane bogate snažnim antioksidansima poput likopena, luteina, beta-karotena, kvercetina… Istraživanja su pokazala da dugotrajnom konzumacijom hrane bogate vitaminom C i E uvelike smanjujemo rizik od zadobivanja opeklina.
Namirnice koje pružaju prirodnu zaštitu od sunca
Tijekom vrućih ljetnih dana neka vam se na tanjuru nađe što više voća bogatog vitaminom C, poput kivija, jagoda, naranača, limuna i lubenice. Tako ćete koži pružiti potporu u stvaranju kolagena, što je važno za očuvanje mladolikog izgleda. Ujedno, to je važno i kako biste se zaštitili od melanoma, koji, nažalost, iz godine u godinu pogađa sve veći broj ljudi, osobito na zapadu.
U prehranu uvrstite i namirnice koje obiluju omega-3 masnim kiselinama, poput oraha, lanenih i chia sjemenki te sjemenki konoplje jer i one čine kožu zdravijom i otpornijom na UV zrake.
Sljedećih 9 namirnica pomoći će vam iznutra zaštititi kožu od opeklina, ali i očuvati njezin njegovan i lijep izgled.
Mrkva
Osim što čuva vid, mrkva je zahvaljujući obilju likopena i beta-karotena snažan zaštitnik kože od oštećenja uzrokovanih suncem. Istraživanje provedeno 2008. godine pokazalo je da osobe koje hranom unose više likopena imaju glađu kožu. Oni koji su 10-12 tjedana pili domaći sok od mrkve ili rajčice imali su 50% manje crvenila na koži uzrokovanog izlaganjem suncu.
Špinat
Osim željeza, po kojem je ovo zeleno lisnato povrće poznato, špinat obiluje proteinima, vitaminima A, C i E, folatima i klorofilom. Usto, sadrži lutein, antioksidans koji čuva zdravlje očiju, kože i srca. Špinat sprječava promjene na koži koje nastaju nakon pretjeranog izlaganja suncu. I ostalo tamno lisnato povrće, poput kelja i blitve, također ima protektivni učinak na kožu. Što su listovi tamniji, to imaju snažnije djelovanje protiv štetnih slobodnih radikala i pružaju snažniju zaštitu od melanoma.
Ljeti možete napraviti ukusnu salatu od špinata i ostalog lisnatog povrća. Dodajte u nju nekoliko kapi maslinova ulja i svježe iscijeđenog limuna za još bolju apsorpciju nutrijenata i koža će vam biti zahvalna.
Brokula
Jedna je američka studija pokazala da brokula čuva i pomlađuje kožu tako što eliminira slobodne radikale nastale djelovanjem ultraljubičastih zraka.
Brokula je izvrsno ljetno povrće zahvaljujući obilju vitamina C i vlakana. Baš kao i ostale kupusnjače, poput kupusa, cvjetače i prokulica, brokula sadrži sulforafan, tvar sa snažnim antikancerogenim svojstvima te štiti kožu od djelovanja slobodnih radikala.
Rajčice
Rajčice sadrže obilje likopena i flavonoida, zahvaljujući čemu povećavaju zaštitu kože od UV zraka. Likopen je zapravo karotenoid i antioksidans koji neutralizira slobodne radikale nastale tijekom duljeg izlaganja suncu. Budući da je bioraspoloživost likopena najveća ako rajčice jedete toplinski obrađene, odnosno kuhane ili pirjane, pripremite si ukusan umak ili sok od rajčica. Svježe rajčice konzumirajte s maslinovim uljem, koje također štiti od sunca.
Sličan učinak zaštite od sunca pružaju i patlidžan i crni grah, koji također sadrže flavonoide.
Maslinovo ulje
Ovo mediteransko tekuće zlato sadrži obilje omega-3 masnih kiselina i vitamina E, koji pružaju koži zaštitu od UV zraka, a smanjuju i upalna stanja u organizmu. Maslinovo ulje možete kombinirati s kruhom od punog zrna, koje također ima protektivni učinak od sunca. Osim uljem, svoju prehranu obogatite i maslinama.
Tamna čokolada
Ako je čokolada prvo što vam padne na pamet kada pomislite na nezdravu prehranu, vrijeme je da promijenite mišljenje. Ovdje se, naravno, misli na tamnu čokoladu s visokim postotkom kakaa. Najbolje preko 70 posto i bez rafiniranog šećera. Osim što pridonosi smanjenju stresa, poboljšava kognitivne sposobnosti i smanjuje upalna stanja, tamna čokolada pomaže i protiv štetnih učinaka sunca na kožu. I to zahvaljujući epikatehinima, katehinima i procijanidinima. Riječ je o flavonoidnim tvarima koje djeluju poput antioksidansa u zaštiti kože od oštećenja uzrokovanih suncem.
Treba li vam još koji razlog da tamnu čokoladu počnete jesti s užitkom i bez grižnje savjesti?
Zeleni čaj
Zeleni čaj obiluje katehinima, koji štite kožu od UV zračenja, čine je čvršćom i zdravijom, a usto pridonose mladolikom izgledu. Te tvari štite od raznih teških oboljenja te uvelike smanjuju kumulativni štetan efekt dugotrajnog izlaganja suncu. Zeleni čaj sadrži ljekovite tanine, koji ublažavaju osjećaj žarenja na koži izgorjeloj na suncu. U njemu se nalazi i supstanca EGCG, antioksidativni sastojak koji zaustavlja genetska oštećenja stanica kože uzrokovana duljim izlaganjem UV zrakama.
Jeste li znali da konzumacijom 2-3 šalice zelenog čaja možete smanjiti rizik od raka kože za 30%?
Bademi
Ovo orašasto voće jedan je od najboljih izvora vitamina E – antioksidansa koji popravlja oštećenja uzrokovana dugotrajnim sunčanjem. Usto čisti kožu te je čini glatkom i zdravom. Bademi sadrže i kvercetin, koji štiti od sunca te smanjuje oštećenje kolagena koje inače dovodi do gubitka tonusa kože, mlohavosti i nastanka dubljih bora.
Mononezasićene masne kiseline što ih sadrže bademi smanjuju upalna stanja kože, kao i bore.
Lubenica
Osim što ljeti izvrsno osvježava i hidratizira organizam, lubenica štiti od opeklina i oštećenja uzrokovanih suncem zahvaljujući vitaminima A i C te likopenu. Za potpuni protektivni učinak, trebali biste pojesti tri šalice ovog ukusnog voća dnevno.
Ljeti si možete pripremiti superukusnu salatu od kockica lubenice i ploški feta sira s dodatkom maslinova ulja i nekoliko listića metvice.
Ayurvedski savjeti za alergije i osjetljivost na sunce
Napravite sami prirodnu kozmetiku za ljeto, sunce i plažu