Kada konzumirate sezonske plodove, odnosno kada jedete plodove koji u prirodnim uvjetima rastu u određeno doba godine, jedete ih upravo onda kada su najzdraviji i najmanje štetni za zdravlje. Stoga obratite pažnju na povrće koje kupujete na tržnici.
Jesti sezonski znači imati:
- bolji okus hrane – vrsni kuhari slažu se s tim da je sezonsko voće i povrće najbolje
- bolju kvalitetu hrane – svi stručnjaci se slažu da je hrana znatno bolje kvalitete kada se jede u doba godine u kojem dozrijeva
- bolju cijenu hrane – istraživanja su pokazala da su određene namirnice najjeftinije u doba godine kada rastu
- zaštitu okoliša – uzgoj namirnica u prirodnim uvjetima zahtijeva upotrebu manje kemikalija koje zagađuju okoliš.
Cvjetača
Ovoj je jedna od rijetkih vrsta povrća koje je dostupno gotovo cijele godine. Mnogim ljudima nije ugodnog mirisa ni okusa iako je izuzetno zdrava.
Savjeti za pripremu
Odlično se slaže s kuminim i korijanderom. Skuhajte cvjetaču, pomiješajte je s kuminom ili korijanderom, malo posolite i dodajte svježe iscijeđen sok od limuna.
Cvjetaču možete skuhati i pomiješati s omiljenim sirom. Malo je popržite na maslacu, dodajte parmezana i uživajte. Cvjetača se odlično slaže s orasima, pa možete napraviti juhu od cvjetače i oraha.
Mrkva
Hrskava i ukusna, mrkva je odličan izbor tijekom siječnja. Ukusna je, pomalo slatkastog okusa, odlična je kao grickalica, napitak, juha pa čak i desert.
Savjeti za pripremu
Pomiješajte mrkvu i jabuku, stavite u blender i miksajte dok ne dobijete ukusan napitak. Također možete napraviti i kolač od mrkve.
Mrkva je odličan izbor za salatu. Pomiješajte naribanu mrkvu s kuminom, malo češnjaka, soli, maslinovog ulja i sokom od limuna. Možete je dodatno začiniti svježim listićima bosiljka.
Kelj
Kelj je najboljeg okusa i najzdraviji je tijekom siječnja. Zdrav je, ukusan i možete ga pripremati na razne načine, kao juhu, variva ili ga možete zapeći.
Savjeti za pripremu
Probajte kuhani kelj pomiješati s čilijem, češnjakom, maslinovim uljem, soli, paprom i parmezanom kako biste dobili ukusan prilog jelima. Od kelja također možete raditi i savršeno zdravu grickalicu, odnosno čips od kelja.
Prokulice
Ovo zimsko povrće je neobičnog okusa i mirisa. Iako mnogi ljudi nisu ljubitelji prokulica, one su izrazito zdrave i zaslužuju mjesto na vašem tanjuru.
Savjeti za pripremu
Skuhajte prokulice, potom ih popržite na maslacu, dodajte malo ružmarina i usitnjenih badema. Dobro začinite paprom i uživajte.
Kupus
Ukusan je, odličan za zdravlje i potiče vitalnost. Mnogim ljudima je kupus najomiljenije zeleno lisnato povrće, a dobra vijest je da se može pripremati na razne načine, koji su ujedno i jednostavni.
Savjeti za pripremu
Kupus skuhajte i dodajte u tavu u kojoj ste popržili luk, zatim dodajte kuhani krumpir i pržite dok ne poprimi zlatno smeđu boju. Možete napraviti i ukusnu juhu od kupusa.
Poriluk
Bogat je izvor antioksidansa i vitamina, zbog čega će vas zaštititi od gripe i prehlade. Odlično se slaže uz krumpir i sir.
Savjeti za pripremu
Pomiješajte kuhani poriluk s pireom od krumpira, dodajte malo maslaca i papra. U kuhani poriluk možete dodati malo vrhnja za kuhanje, krušnih mrvica i peći u pećnici dok ne poprimi zlatno smeđu boju.
Poriluk se odlično slaže i s tjesteninom.