Likopen – čudesni sastojak zapanjujuće ljekovitosti

Priroda je nebrojeno puta pokazala kako ima rješenje za sve naše probleme. Čovjek, kao neizostavan dio u sveukupnom mozaiku prirode, čvrsto je povezan s okolinom koja ga okružuje. I koliko god pokušao ići daleko, nikako se neće moći odvojiti od same prirode.

Mnoge životinjske i biljne vrste sami proizvode svoju prirodnu obranu od raznih vanjskih napadača – bakterija, virusa, otrova i okolišnih promjena. A mnoge nama poznate biljke, one s kojima se susrećemo svaki dan, u sebi kriju bogate nutrijente o kojima još ne znamo dovoljno. Jedan od tih nutrijenata je likopen – čudotvoran antioksidans koji sve više zapanjuje svijet svojim djelovanjem na ljudsko zdravlje. Da stvar bude još bolja, ovaj moćan prirodni sastojak svoje najbogatije i najbolje koncentracije taloži u svima nam dobro poznatoj namirnici – rajčici.

Čudotvorna crvena molekula

Likopen spada u skupinu fitonutrijenata – antioksidansa koji se nalaze unutar biljaka. To su prirodne tvari kojima biljka gradi svoj vlastiti imunološki sustav, boreći se za opstanak. Osim raznih nametnika, biljke se sustavno bore i protiv raznih otrova iz zemlje i zraka te ultraljubičastih sunčevih zraka.

Likopen je poznat i kao biljni pigment zaslužan za žarko crvenu boju rajčica.

Osim u rajčicama nalazi se i u drugom crvenom voću i povrću, kao što su crvene mrkve, lubenice i papaja. Međutim, ne sadrže ga ni trešnje ni jagode. Za njihovu su crvenu boju zaslužni antocijani.

Ljudsko tijelo, samo po sebi, ne može stvoriti likopen (niti ostale fitonutrijente) prirodnim putem, budući da je on isključivo biljnog porijekla. Stoga je važno u svakodnevnu prehranu ubaciti što više različitih biljnih fitonutrijenata.

Alternativni liječnici vole reći kako je za svakodnevno zdravlje bitno „jesti dugu“ – raznoliko povrće raznih boja.

Regulator tjelesne ravnoteže

Molekula likopena prvi je put izolirana 1910. godine, a potpuna struktura molekule otkrivena je 1931. godine. Postoji više od 25.000 različitih vrsta fitonutrijenata danas, dok u među pet najvažnijih spadaju karotenoidi. Oni pomažu biljkama da apsorbiraju svjetlo i štite dragocjeni klorofil od UV-oštećenja. Likopen tu dolazi kao jedan od najvažnijih predstavnika karotenoida, unutar skupine fitonutrijenata.

Poput ostalih karotenoida, likopen je nutrijent topljiv u masti. To znači da se bolje apsorbira u tijelu kada se konzumira uz masti, kao što su avokado, maslinovo ulje ili sjemenke. Kao glavni karotenoid i iznimno učinkovit antioksidans, likopen u našem organizmu štiti lipide, proteine i DNA od oštećenja.

Konzumirajući modernu hranu, unosimo u svoj organizam brojne toksine koji mogu doprinijeti poboljšanju mnogih zdravstvenih problema. Likopen tu dolazi kao odlično rješenje jer ima sposobnost inaktivacije toksina i slobodnih radikala, koji mogu oštetiti stanice.

Dežurni čuvar unutarnjih organa

Posebnu opasnost za naše tijelo izazivaju aditivi ili „poboljšavači okusa“, koji se dodaju u razna procesirana i gotova jela. Jedan od njih je i mononatrijev glutamat (poznati kao MSG). On je tihi razarač moždanih stanica i hormonalne ravnoteže tijela. Likopen u ovom slučaju dolazi kao pravi spas, jer svojim djelovanjem štiti napadnute stanice, eliminirajući djelovanje štetnih supstanci.

Likopen se bolje apsorbira u tijelu ako se konzumira uz masti, kao što su avokado, maslinovo ulje ili sjemenke.

Svoje učinkovito djelovanje, ovaj fitonutrijent pokazuje i pri gljivičnim infekcijama, pogotovo u slučajevima kandidijaze, gdje zaustavlja rast i postepeno uništava gljivične stanice. Nedavna istraživanja pokazala su revolucionarno djelovanje ovog čudesnog nutrijenta kod oštećenja leđne moždine. To otvara vrata razvoju novog rješenja za osobe s ozljedama kralježnice.

Široka lepeza ljekovitih svojstava

Kada govorimo o blagodatima koje ova supstanca ima na ljudski organizam, popis je uistinu impozantan.

Ovo su samo neke znanstveno dokazane činjenice koje se vežu za djelotvornost likopena:

~ poboljšava rad srca i krvožilnog sustava
~ snižava krvni tlak i loš kolesterol
~ pomaže kod liječenja dijabetesa tipa 2
~ jača kosti i zglobove i štiti od osteoporoze
~ pomaže kod epileptičnih napadaja
~ ublažava simptome Alzheimerove bolesti
~ pomaže kod neuropatskih bolova
~ pruža zaštitu od astme
~ sprječava makularnu degeneraciju očiju
~ potiče obrambene mehanizme kože
~ ima pomlađujući učinak
~ čisti organizam od toksina

Uza sve dobrobiti, treba ipak napomenuti kako ima i negativnih učinaka likopena, ako se znatno prekorači doza unosa u organizam. Poznata je pojava likopenodermija,  stanja pojačane pigmentacije kože, koja nije opasna i nestaje sama od sebe kroz kratki period vremena.

Odgovor na maligna oboljenja

Ova čudesna molekula svoju pravu moć pokazuje kada su u pitanju teška oboljenja poput karcinoma. Mnoga istraživanja aktivno se provode kako bi se utvrdila svojstva likopena u borbi protiv malignih oboljenja. Zasad su rezultati i više nego obećavajući.

Nedavna istraživanja provedena u Velikoj Britaniji ukazuju kako likopen blokira i zaustavlja rast malignih stanica kod tumora dojke, endometrija, pluća, bubrega i prostate. Usto, dokazana je direktna veza između povišenog unosa likopena (u obliku običnog umaka od rajčice) i smanjenja rizika od pojave raka prostate.

Važna je njegova uporaba i protiv HPV-a – glavnog uzroka raka maternice. Ustanovljeno je da se osobe koje svoje prehrambene režime nadopunjuju dodatnim likopenom, brže oporavljaju od ove infekcije i time sprječavaju nastanak ili pogoršanje ovog oboljenja.

Važno je naglasiti da je većina ispitanika u navedenim istraživanjima svoj udio likopena unosila isključivo hranom. A najzastupljenija hrana kod ispitanika bile su obične domaće rajčice.

Rajčica – prava mala riznica zdravlja

Rajčice su bogat izvor ovog čudesnog antioksidansa. Najvećim je dijelom likopen koncentriran u koži plodova, čak pet puta više nego u samoj pulpi. Značajna je činjenica kako je raspoloživost ovog antioksidansa značajno bolja kada je rajčica kuhana nego kada je sirova. Iznenađujuće, udio dotičnih molekula čak je i do tri puta veći kad se rajčica konzumira kuhana u obliku umaka, soka ili sosa.

Toplina je važan faktor, jer razgrađuje staničnu strukturu rajčice, čime dolazi do povećavanja dostupnosti likopena, pa ga možemo asimilirati u većoj količini. Njegova koncentracija u svježoj rajčici ovisi o sorti, stadiju zrelosti te uvjetima okoliša u kojem plod dozrijeva. Neke sorte sadrže veće koncentracije. primjerice, tamnocrvene rajčice imaju više likopena od žutih.

Udio likopena kod rajčica povećava se tijekom zrenja ploda, što znači da je najviši ljeti, a najmanji zimi. Treba spomenuti i da plodovi rajčice koji su dozrijevali u staklenicima, bez obzira u kojem vremenskom razdoblju, imaju niži udio ovog nutrijenta od onih plodova dozrelih na otvorenom tijekom ljeta.

Uz rajčice, dostatne doze likopena mogu se naći i u lubenicama, mrkvama, crvenom kupusu, šparogama, papaji, grejpu, mangu te guavama. Za iskorištavanje potpunog potencijala, preporučuje se konzumiranje uz dodatak dobrih masnoća, kako bi efekt likopena bio što bolji.

Sirova hrana i Mihaelini raw food recepti

Današnji ručak: salata od tune i povrća

Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.

WordPress Ads