Koromač (lat. Foeniculum vulgare) je samonikla višegodišnja biljka aromatična okusa i mirisa. Ovisno o dijalektu i području, koromač se naziva i komorač, morač, slatki kopar, slatki aniš, janež, divlja mirođija itd.
Smatra se da je pradomovina koromača Sredozemlje, a njegova se upotreba i ljekovitost spominju u rimskoj, grčkoj, egipatskoj i kineskoj medicini. Drevni su ga narodi koristili za liječenje bolesti očiju, želuca, pluća, grla i brojnih drugih tegoba.
Koromač se danas koristi u prehrambene, ljekovite i kozmetičke svrhe. Srodan je s mrkvom, peršinom i celerom, što je važna informacija za osobe koje su alergične na spomenute namirnice.
Ljekovita svojstva koromača
Uzevši u obzir povijest proučavanja ljekovitosti biljaka, koromač spada u jednu od najstarijih ljekovitih biljaka. Koromač je izuzetno hranjiv i vrijedan jer sadrži vitamine A, B, C, D, E i K; kalcij, kalij, željezo, magnezij, fosfor, cink, bakar, mangan i dr.
Koromač sadrži i estrogen, koji je važan za žensko zdravlje – pridonosi plodnosti, regulira menstruacijski ciklus te pomaže kod ublažavanja simptoma predmenstrualnog sindroma. Koromač ima antiseptičko, diuretičko i antireumatsko djelovanje.
U narodnoj medicini smatra se da pomaže kod:
- nadimanja, grčeva i probavnih tegoba
- povraćanja
- slabog apetita
- neredovitog menstruacijskog ciklusa
- bolesti živčanog sustava
- reumatskih bolova
- slabe funkcije bubrega
- viška vode u organizmu
- oslabljenog imuniteta
- anemije
Zahvaljujući bogatom nutritivnom sastavu koromač ljekovito djeluje na gotovo sve tjelesne organe i sustave.
Srce
Kalij, vitamini C i B, vlakna i druge nutritivne tvari u komoraču pomažu kod smanjivanja količine lošeg kolesterola u krvi, a time čuvaju i štite zdravlje srca.
Minerali u koromaču pomažu kod snižavanja krvnog tlaka. Znanstveno je dokazano da kalij, kalcij i magnezij snižavaju tlak, a oni se mogu unijeti konzumacijom koromača.
Probava
Zahvaljujući vlaknima koromač sprečava konstipaciju i održava probavu zdravom i urednom. Također, smanjuje grčeve, nadutost i probavne smetnje.
Koža
Sirovi koromač izvrstan je izvor vitamina C, koji čini kožu zdravom i sjajnom te je štiti od štetnog djelovanja sunca i vanjskog zagađenja.
Mozak
Kalij, jedna od sastavnih tvari koromača, poboljšava funkciju mozga i kognitivne sposobnosti.
Oči
Konzumacijom koromača čuvate zdravlje očiju i smanjujete mogućnost stvaranja žute pjege. Čaj od koromača možete iskoristiti kao oblog kod umornih očiju, iritacije i upale oka.
Berba i primjena
U Hrvatskoj koromač većinom raste na području Dalmacije i Hrvatskog primorja te na otocima. Može se naći na osunčanim područjima na livadama, poljima, kamenjarima, vrtovima i vinogradima. Listovi se mogu brati tijekom cijele godine, a sjemenke ujesen, kada požute. Korijen se vadi i suši ujesen.
Svi se dijelovi koromača mogu upotrijebiti za jelo ili za pripremanje pića. U kulinarstvu se komorač koristi kao začin i prilog jelima koji dodatno obogaćuje okus. Može se kombinirati i s drugim začinima, npr. s korijandrom ili anisom.
Svježi listovi i korijen koromača dodaju se u salate, juhe, umake i druga slična jela. Sjemenke, listovi i korijen koromača koriste se za čaj.
Salata sa slanutkom i svježim koromačem – RECEPT
Želite li osvježiti svoj organizam i opskrbiti ga energijom, isprobajte salatu sa slanutkom i svježim koromačem.
Glavni su sastojci slanutak (200 grama), jedan limun, jedna žlica maslinova ulja, sezamove sjemenke, papar, himalajska sol i usitnjeno lišće koromača. Sve sastojke promiješajte, posolite i popaprite po želji te polijte sokom od jednog limuna. Ako želite, možete dodati i druge sastojke prema vlastitom ukusu.
Čajevi
Čaj od koromača ima višestruko djelovanje:
- poboljšava probavu
- eliminira toksine iz tijela
- smanjuje zadržavanje vode u organizmu
- jača imunitet
- uravnotežuje hormone
- pomaže kod lošeg zadaha
- smiruje upalu desni
- jača srce
- poboljšava koncentraciju
Čaj možete raditi od sjemenki, lišća ili gomolja koromača. Odaberite jednu vrstu sastojka (sjemenke, lišće ili gomolj) i prelijte vrelom vodom.
Ako pripremate čaj od sjemenki koromača, zgnječite jednu žličicu sjemenki i prelijte s 250 ml kipuće vode.
Svježe lišće koromača isperite i malo usitnite (ne presitno) te prelijte s 250 ml kipuće vode.
Gomolj očistite i narežite te ga potom prelijte s 250 ml kipuće vode.
Bez obzira na to pripremate li čaj od sjemenki, lišća ili gomolja, koromač mora odstajati 20 – 25 minuta u vreloj vodi. Potom čaj procijedite i pijte ga nezaslađenog, najviše tri puta dnevno, nakon obroka.
Napomena: trudnice i teško oboljele osobe prije upotrebe koromača trebaju se posavjetovati s liječnikom.
Čaj od koromača, korijandara i kumina za bolju probavu i gubitak kilograma