Trudnica na ljetovanju

Ljeto je i kalendarski stiglo, a po temperaturama još i prije. Neki su jedva dočekali lijepe, sunčane i tople dane i vikendima već osjetili ritam ljeta – kupajući se u moru i sunčajući ili pak planinareći po brdima i planinama. Onima koji žive na moru, ako ljeta provode na Jadranu, ondje su kod kuće i sve što ćemo nabrojati u ovom tekstu već znaju, odnosno ne moraju posebno o tomu razmišljati. No, ljeti uobičajeno slijedi migracija stanovništva kontinentalne Hrvatske najčešće prema našem moru. Stoga će im ovaj podsjetnik dobro doći. A ako je u pitanju trudnica, ovo što dalje slijedi obavezno treba imati na umu.

Kako vam nepoznavanje sadržaja, lokacija i zdravstvene službe ne bi pokvarilo savršeno ljetovanje, na vrijeme obavite potrebne predradnje i – savršeno ljetovanje može početi!


Što morate znati?

Dakle, trudnica ste i planirate ljeto provesti izvan mjesta stanovanja. Osim uobičajenih savjeta o korištenju zaštite protiv UV-zračenja (krema s visokim zaštitnim faktorom, pokrivala za otvorene dijelove tijela, nošenja slojevite lagana pamučne odjeće i slično), neovisno krećete li put mora ili planina, za putovanje trudnica postoje još i specifični zahtjevi.

Dokumentacija

1. Neovisno o trajanju trudnoće, svu dokumentaciju koja se tiče aktualne trudnoće imajte kod sebe. Uzmite svu dokumentaciju, a ne samo onu koja se vama čini važnom. Složite je kronološki, s najnovijim nalazima na vrhu. Posebno istaknuti neka budu nalazi krvne grupe i Rh-faktora. Podaci o eventualnim alergijama i popis lijekova koje eventualno uzimate također su važni. Također osigurajte dovoljnu količinu lijekova koje možda uzimate za cijelo vrijeme planiranog boravka izvan mjesta stanovanja.

Zdravstvena služba

2. Prilikom planiranja putovanja, pažljivo promotrite dostupnost zdravstvene službe u mjestu, odnosno području kuda planirate putovati, najbolje preko interneta. Dodatno se još raspitajte jesu li podaci na koje ste na internetu naišli vjerodostojni, odnosno ima li kakvih promjena. Važno je znati i gdje je najbliži ginekolog, odnosno bolnica u kojoj je hitna ginekološka služba dostupna 24 sata, te kako najbrže i najsigurnije doći do tamo. Ako ste na otoku, provjerite kako je organiziran brodski prijevoz u hitnim zdravstvenim slučajevima i slično.


Redovni pregled

3. Ako je potrebno obaviti (jedan) redovni pregled u mjestu privremenog boravka, raspitajte se na vrijeme i o tome. Možda ćete za taj pregled odabrati privatnu ginekološku ustanovu (raspitajte se pregledavaju li trudnice, o radnom vremenu i tako dalje), ili ginekologa u domu zdravlja (raspitajte se o radnom vremenu i njihovim godišnjim odmorima. Provjerite je li neka točno određena ginekološka ambulanta nadležna za redovne kontrole trudnica koje su prijavljene u drugim ginekološkim ambulantama i slično. U bolnicama se u pravilu ne rade redovne kontrole, osim ako ste upravo takve upute dobili od svog nadležnog ginekologa. Zato imajte i uputnice koje će vam biti potrebne.

Ostali savjeti

4. Ostalo što trudnica treba imati na umu su zapravo uobičajeni savjeti o odijevanju, konzumaciji dovoljne količine tekućine. Ljeti, odnosno pri višim temperaturama uvijek je najbolje piti puno obične vode ili nezaslađenog čaja, jesti što više sezonskog voća i povrća (najbolje sirovo i oprano), ribe i slično.


Odmor – na odmoru

Imajući ovih nekoliko kratkih uputa na umu, velika je vjerojatnost kako ćete se tijekom godišnjeg odmora izvan mjesta stalnog boravka doista i odmoriti.

Možda ste iskusili osobno ili čuli od poznanika, kakva je „drama“ rješiti hitni zdravstveni problem u mjestu koje možda dobro poznajete po plažama i restoranima, ali nemate pojma gdje su ambulante ili ljekarne. Tada smo obično skloni kriviti sve druge, samo ne sebe.

Kako vam upravo nepoznavanje sadržaja, lokacija i organiziranosti zdravstvene, ponajprije ginekološke službe izvan mjesta stalnog boravka ne bi pokvarilo savršeno ljetovanje, na vrijeme obavite navedene predradnje i – savršeno ljetovanje može početi!

Autorica: prim.dr.sc. Vesna Stepanić dr. med., spec. ginekologije i opstetricije, subspec. ginekološke onkologije
*
*
*
*
*
Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.