Jeste li za čaj?

Nije svaki čaj – čaj! Onaj pravi, tradicionalni i u cijelome svijetu cijenjeni čaj, ima tradiciju dugu više od 4000 godina. Legenda kaže kako je kineski car Shen-Nong prilikom lova želio prokuhati malo riječne vode, no nije računao na to da će mu s obližnje stabljike čaja doletjeti list i upasti direktno u posudu s vodom. Vruća voda + lišće rezultiralo je opojnim mirisom i aromatičnim napitkom koji je oduševio cara, a nakon njega i ostatak svijeta.

Zapisi, pak, kažu da su prvi svakodnevni uživatelji čaja bili budistički svećenici koji su ga pili prije meditacije, kao napitak koji pospješuje tjelesni mir i budi duševnu energiju.

Europa je na prvi pravi susret s čajem morala čekati 1610. godinu kada su ga sa svojih dalekih putovanja u domovinu donijeli nizozemski pomorci. Nakon Nizozemske, čaj osvaja Rusiju, Francusku i ostatak Europe, gdje je zbog svog ekskluzivnog statusa i visoke cijene bio izuzetno popularan među europskim plemstvom.  U drugoj polovici 17. stoljeća počela ga je uvoziti engleska trgovačka mornarica, ponajprije zahvaljujući Charlesu II koji je kao mladić, za vrijeme engleskog građanskog rata, dio mladost proveo u Nizozemskoj, gdje se upoznao s ovim čarobnim napitkom. Od tada do danas, čaj je neizostavni dio engleske tradicije, po kojoj su prepoznatljivi u cijelom svijetu. Od statusnog simbola do integralnog dijela britanske kulture i društva. Od slučajnog listića u prokuhanoj vodi do svakog britanskog domaćinstva koje tijekom dana priprema omiljeni engleski čaj, Earl Grey. A ono što mi nazivamo čaj, misleći na gotovo sve vrste čaja, zapravo se odnosi samo na ovaj indijski čaj. Sve ostalo su izvedenice.

I da se razumijemo, popodnevni čaj u Engleskoj ritual je koji podrazumijeva čaj, ali i veće ili manje zalogajčiće, sendviče i kolače. Gotovo cijeli obrok. Kultura je to koja svoje uporište ima u tradiciji, ali i u nadogradnji samog obreda pijenja čaja kao društvene kategorije.

Zeleni matcha i Oolong jaki su čajevi koji u svojoj mješavini sadrže i čaj iz Assama. Riječ je o regiji u sjevernoj Indiji, području rijeke Brahmaputra, koja čini najveću povezanu čajnu regiju na svijetu. Gotovo polovica svih čajeva porijeklom iz Indije potječe upravo iz te regije. A sam Assam, karakterističnog je pikantno punog i jakog okusa i tamne boje kojom boji napitak u dodiru s vrućom vodom. Glavni je sastojak klasične engleske mješavine, omiljenog English breakfasta i legendarnog Earl Greya.

Načini pijenja čaja

Engleski, s mlijekom

Iako se u Ujedinjenom Kraljevstvu pije na nekoliko načina, dodatak mlijeka u čaj je ono po čemu su Britanci – Britanci! Čak je i slavni George Orwell u svom eseju pisao sljedeće: “Čaj je jedan od potpornih elemenata ove države i nastaju oštre diskusije oko toga kako ga treba pripremiti. Svaka obitelj u Britaniji ima podijeljeno mišljenje oko toga dodaje li se u šalicu prvo mlijeko ili čaj.” Dakle, ono što niti malo nije upitno je da se mlijeko jednostavno – dodaje. I da se pije s mlijekom. Pa tek potom dolaze i varijante s limunom, medom i sl.

Ruski, koncentrirani
U kvalitetnim čajevima uživaju i Rusi, koji imaju i izuzetno praktičan način pripreme prirodnog čaja. U manjoj posudi, čajniku, priprema se jaki koncentrat čaja koji potom stoji na sobnoj temperaturi, pa se tijekom dana u šalice ulijeva mala količina ovako pripremljenog, snažnog i ohlađenog čaja i zalijeva vrućom vodom kada god netko poželi popiti svoju šalicu čaja.

Tibetanski, s maslacem

Tibetanci čaj s dodatkom maslaca piju još od 10. stoljeća. Razlog za to vrlo je jednostavan. Naime, Tibet i ostala slična područa siromašna hranom, u svoje šalice, uz čaj, stavljaju i vrlo kaloričan maslac dobiven od jaka, životinje koja živi na Tibetu te na ostalim lokacijama na kojima hrane nema u izobilju. Tako dobivaju kaloričan i okrijepljujući napitak, koji ih osnažuje za dnevne aktivnosti.

Grijanje čajnog servisa
Grijanje porculana u kojem će se pripremati čaj, izuzetno je važno u engleskoj tradiciji. Grijanje se odnosi i na sam čajnik za pripremu čaja, ali i na šalice u kojima će čaj biti poslužen. Čajnik se grije tako da u njega ulijete malo vruće vode koju potom vrtite uz stijenke čajnika, sve dok se ne zagriju. Potom ulijete vodu za pripremu čaja, temperature po želji, i na kraju i sam čaj, na način koji preferirate. Čaj u vodu možete staviti rasut i kasnije ga procijediti, možete ga staviti u jednokratnoj papirnatoj vrećici koju ste sami napunili odabranim čajem ili pak čaj možete staviti u popularne metalne posudice na lancu koje ćete kasnije samo izvaditi iz čajnika. Dakle, sve osim klasičnih filter vrećica je ritual. A one su, nažalost, najčešći i najbrži način pripreme čaja pri čemu se gubi ljepota rituala, ali dobiva praktičnost.

Prilikom pripreme čaja, prednost svakako dajte porculanskom ili staklenom posuđu, jer se u metalnim posudama može dogoditi neželjena reakcija na metal pojedinih vrsta kvalitetnog čaja. Metalno posuđe ili klasična kuhala za vodu s metalnim dnom koristite samo za zagrijavanje vode, a pripremu čaja nastavite u svojoj omiljenoj šalici ili čajniku.

I, ako već niste, pogledajte bakine servise, možda vam se svidi neki vintage porculanski set koji ćete još dugo moći koristiti pri svojim čajnim ritualima.

A o onim japanskim ritualima, pisat ćemo u nastavku ovog serijala o čajevima…

Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.

WordPress Ads