Zlatko Pejić podijelio je s nama preporuke i recepte za uspješno savladavanje izazova koje nam donosi razdoblje dosadnih viroza u ova izazovna Covid-19 vremenima.
*
Mekana kaša od riže
Sastojci:
- 1 šalica smeđe riže
- 5 šalica vode
- prstohvat soli
Priprema:
Rižu operite i stavite u ekspres lonac. Dodajte vodu. Kada vođa zakuha posolite je i tek tada poklopite. Kada se razvije tlak smanjite vatru i kuhajte 45 minuta. Ostavite da tlak u loncu padne, pa tek onda otvorite i sve dobro promiješajte.
*
Povrtna ljekovita juha
Sastojci:
- 4 šalica vode
- 2 jušne žlice sitno sjeckanog đumbira
- 10 pera mladog luka
- 1 kocka (100g) tofua
- 2 jušne žlice sojinog umaka/tamarija
- 3 režnja češnjaka narezana na sitno
- sok 1/2 limuna
- tamno sezamovo ulje
Priprema:
Na maslinovom ulju pirjati đumbir, mladi luk, tofu i češnjak. Dodajte vodu i, kada zakuha, sojin umak. Kuhajte 10-15 minuta i na kraju dodajte limunov sok. Jedite toplo.
Specijalno malo jelo
Sastojci:
- 3 žlice naribane mrkve
- 2 žlice naribanog korijena peršina
- 3 žlice naribane korabe ili repe
- 2 žlice naribane rotkve
- 1 žlicu nasjeckanog luka
- 3 nasjeckana režnja češnjaka
- 1 žličica đumbirovog soka
Priprema:
Sve sastojke pomiješati i dobro sažvakati svaki zalogaj.
Topla limunada
Sastojci:
- 1 šalica kipuće vode
- 1 jušna žlica ječmenog slada
- sok 1/2 limuna
Priprema:
Pomiješajte sok limuna i slad. Prelijte kipućom vodom. Piti toplo.
Ume – sho – kuzu napitak
Sastojci:
- 1 čajna žlica kuzua
- 1 šalica vode
- 1/4 do 1/2 šljive umeboshi
- kap – dvije tamarija/Shoyu
Priprema:
Razmutite kuzu i shoyu u malo hladne vode. Ulijte preostalu vodu i dodajte šljivu umeboshi. Kuhajte uz stalno miješanje. Kada tekućina prokuha, smanjite vatru i ostavite na laganoj vatri 1 minutu. Piti toplo.
Kuhane jabuke
Sastojci:
- 1-2 jabuke
- voda
Priprema:
Oguliti i odstraniti fibrozni dio (jezgra), izrezati na četvrtine i staviti u posudu s malo vode (cca 1 cm visina vode u posudi). Dodati prstohvat soli i pokriveno kuhati 5-6 minuta.