Jednostavni recepti za borbu protiv virusa

Zlatko Pejić podijelio je s nama preporuke i recepte za uspješno savladavanje izazova koje nam donosi razdoblje dosadnih viroza u ova izazovna Covid-19 vremenima.

*


Mekana kaša od riže

Sastojci:

  • 1 šalica smeđe riže
  • 5 šalica vode
  • prstohvat soli

Priprema:

Rižu operite i stavite u ekspres lonac. Dodajte vodu. Kada vođa zakuha posolite je i tek tada poklopite. Kada se razvije tlak smanjite vatru i kuhajte 45 minuta. Ostavite da tlak u loncu padne, pa tek onda otvorite i sve dobro promiješajte.

*


Povrtna ljekovita juha

Sastojci:

  • 4 šalica vode
  • 2 jušne žlice sitno sjeckanog đumbira
  • 10 pera mladog luka
  • 1 kocka (100g) tofua
  • 2 jušne žlice sojinog umaka/tamarija
  • 3 režnja češnjaka narezana na sitno
  • sok 1/2 limuna
  • tamno sezamovo ulje

Priprema:

Na maslinovom ulju pirjati đumbir, mladi luk, tofu i češnjak. Dodajte vodu i, kada zakuha, sojin umak. Kuhajte 10-15 minuta i na kraju dodajte limunov sok. Jedite toplo.


Specijalno malo jelo

Sastojci:

  • 3 žlice naribane mrkve
  • 2 žlice naribanog korijena peršina
  • 3 žlice naribane korabe ili repe
  • 2 žlice naribane rotkve
  • 1 žlicu nasjeckanog luka
  • 3 nasjeckana režnja češnjaka
  • 1 žličica đumbirovog soka

Priprema:

Sve sastojke pomiješati i dobro sažvakati svaki zalogaj.


Topla limunada

Sastojci:

  • 1 šalica kipuće vode
  • 1 jušna žlica ječmenog slada
  • sok 1/2 limuna

Priprema:

Pomiješajte sok limuna i slad. Prelijte kipućom vodom. Piti toplo.

Ume – sho – kuzu napitak

Sastojci:

  • 1 čajna žlica kuzua
  • 1 šalica vode
  • 1/4 do 1/2 šljive umeboshi
  • kap – dvije tamarija/Shoyu

Priprema:

Razmutite kuzu i shoyu u malo hladne vode. Ulijte preostalu vodu i dodajte šljivu umeboshi. Kuhajte uz stalno miješanje. Kada tekućina prokuha, smanjite vatru i ostavite na laganoj vatri 1 minutu. Piti toplo.

Kuhane jabuke

Sastojci:

  • 1-2 jabuke
  • voda

Priprema:

Oguliti i odstraniti fibrozni dio (jezgra), izrezati na četvrtine i staviti u posudu s malo vode (cca 1 cm visina vode u posudi). Dodati prstohvat soli i pokriveno kuhati 5-6 minuta.

Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.

WordPress Ads